Nowe posty

Autor Wątek: WiFi pod Mandrake 10 (D-Link 520)  (Przeczytany 1463 razy)

windi

• Gość
WiFi pod Mandrake 10 (D-Link 520)
« dnia: 2006-06-20, 23:55:47 »
witam, na jakiej zasadzie dzialaja dystrybucje LiveCD? wkladam do napedu i odpalaja sie tak jak np gra na caly ekran? trzeba cos zainstalowac na dysku, zostaja jakies slady? dodatkowych programow juz tam nie da sie wgrac?

z gory thx

kopin

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-06-21, 00:14:55 »
Dystrybucja LiveCD to taka, której nie trzeba instalować na dysk żeby używać w pełni funkcjonalnego systemu operacyjnego. Aby ją uruchomić należy w biosie przestawić opcję bootowania na CD i zrestartować naszego kompa. Po chwili mamy załadowany system operacyjny. Można także zainstalować taką dystrybucję na twardym dysku lub zapisać tylko swoją konfigurację aby przy ponownym uruchomieniu mieć własne ustawienia. Jeżeli nie będziesz zapisywać konfiguracji na dysku to dystrybucja LiveCD nie zostawi zbędnych danych na twoim HDD - potestuj to zobaczysz :)

TexPac

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-06-20, 21:52:19 »
Witajcie. Mam problem z skonfigurowaniem sieci WiFi pod Linuxem. Ściągnąłem artykuł z pewnej strony jak zrobić żeby działała sieć pod Linuxem ale niestety nie działają komendy IWLIST, IWCONFIG, IFCONFIG.
Jak wpisałem iwlist pokazywało, że nie ma takiej komendy. Kiedyś (za pierwszym razem) udało mi się skonfigurować sieć ale tylko na kilka minut bo jak włączyłem kompa ponownie to sieć już nie działała.

No więc tak. Mam:

karta sieciowa: D-Link AirPlus DWL -520+Wireles PCI Adapter
systemy: Windows XP +  SP2
              Linux Mandrake 10
sieć nie posiada DHCP - IPeki, DNSy itd. trzeba wpisywać ręcznie

Bardzo proszę Was o pomoc w skonfigurowaniu tego internetu pod Linuxem bo gdy mi się to udało to w pełni przesiadłbym się na niego :)

Zapraszam także na GG: 2756352

zwuser

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-06-21, 10:55:04 »
2006-06-20 21:52:19 TexPac napisał:

> Witajcie. Mam problem z skonfigurowaniem sieci WiFi pod Linuxem. Ściągnąłem artykuł z pewnej
 > strony jak zrobić żeby działała sieć pod Linuxem ale niestety nie działają komendy IWLIST,
 > IWCONFIG, IFCONFIG.
 > Jak wpisałem iwlist pokazywało, że nie ma takiej komendy. Kiedyś (za pierwszym razem) udało mi
 > się skonfigurować sieć ale tylko na kilka minut bo jak włączyłem kompa ponownie to sieć już nie
 > działała.
 >
 > No więc tak. Mam:
 >
 > karta sieciowa: D-Link AirPlus DWL -520+Wireles PCI Adapter
 > systemy: Windows XP +  SP2
 >               Linux Mandrake 10
 > sieć nie posiada DHCP - IPeki, DNSy itd. trzeba wpisywać ręcznie
 >
 > Bardzo proszę Was o pomoc w skonfigurowaniu tego internetu pod Linuxem bo gdy mi się to udało
 > to w pełni przesiadłbym się na niego :)
 >
 > Zapraszam także na GG: 2756352

Polecenia iwconfig, ifconfig, iwlist nie uruchamiają sie jeśli prubujesz je uruchomic z pod zwyklego urzytkownika (pokazuje, że nie ma takiej komendy), zaloguj sie na roota to beda dzialac.
A co do uruchamiania sieci po restarcie to wpisz polecenia po kolej jak konfigurujesz do /etc/rc.d/rc.local i bedzie dzialac