Nowe posty

Autor Wątek: Sieć Bezprzewodowa  (Przeczytany 660 razy)

grzech75

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« dnia: 2006-02-17, 21:38:44 »
Przeprowadziłem instalację XMMS-a z pakietu rpm. Wszystko zakończyło się sukcesem, wcześniej doinstalowałem wymagane bibioteki. Niestety, XMMS-a nie ma nigdzie i nie mogę go uruchomić.
Wcześniej przeprowadziłem dodatkowo konfigurację urpmi?
Może ktoś wie, w czym leży problem?

chmooreck

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-02-17, 22:35:12 »
2006-02-17 21:38:44 grzech75 napisał:

> Niestety, XMMS-a nie ma nigdzie i nie mogę go uruchomić.

eee.. chyba zartujesz, skoro sie zainstalowal, to musi byc... wpisz no w konsoli xmms...

grzech75

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-02-20, 17:17:11 »
No niestety... nie ma. Instalowałem ze 4 razy i to różne wersje i nic. Nie ma. :(
Komunikat jest, że wszystko się zainstalowało a programu nie mam.

zebra

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-02-20, 17:30:25 »
2006-02-20 17:17:11 grzech75 napisał:

> No niestety... nie ma. Instalowałem ze 4 razy i to różne wersje i nic. Nie ma. :(
 > Komunikat jest, że wszystko się zainstalowało a programu nie mam.

zapytam grzcznie o pełną nazwe tego rpm-a, co go to niby zainstalowałeś jako xmms

zebra

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-02-20, 17:50:40 »
Dopowiem dwa pomysły:
1. w konsoli zapodaj xmms (z małych liter, bo linux rozróznia małe i wielkie).
2. Jesli to faktycznie był pakiet xmms-cyferki-rpm to może tak
# rpm -i --replacepkgs xmms-cyferki.rpm
to przeinstaluje pakiet zainstalowany.
Czasami sie tak zdarzało, że instalator cos popaprał i odnotował dany pakiet za zainstalowany, a tak nie było. Przy próbie odinstalowania (rpm -e ) krzyczał że takiego nie ma, zas przy próbie zainstalowania darł się ,ze juz jest. --replacepkgs pomagało.

grzech75

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-02-20, 18:39:24 »
2006-02-20 17:30:25 zebra napisał:

> 2006-02-20 17:17:11 grzech75 napisał:
 >
 > > No niestety... nie ma. Instalowałem ze 4 razy i to różne wersje i nic. Nie ma. :(
 >  > Komunikat jest, że wszystko się zainstalowało a programu nie mam.
 >
 > zapytam grzcznie o pełną nazwe tego rpm-a, co go to niby zainstalowałeś jako xmms
xmms-1.2.9-4mdk.i586.rpm

zebra

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« Odpowiedź #6 dnia: 2006-02-20, 19:50:01 »
Wejdź do katalogu gdzie masz ten pakiet (konquerorem), klik na narzedzia - otwórz terminal a w nim su i hasło a potem
rpm -i --replacepkgs xmms-1.2.9-4mdk.i586.rpm


grzech75

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« Odpowiedź #7 dnia: 2006-02-20, 20:15:23 »
2006-02-20 19:50:01 zebra napisał:

> Wejdź do katalogu gdzie masz ten pakiet (konquerorem), klik na narzedzia - otwórz terminal a w
 > nim su i hasło a potem
 > rpm -i --replacepkgs xmms-1.2.9-4mdk.i586.rpm
 >
 >
błąd: Niespełnione zależności:
        libxmms1 = 1.2.9-4mdk jest wymagany przez xmms-1.2.9-4mdk.i586
        libreadline.so.4.3 jest wymagany przez xmms-1.2.9-4mdk.i586
:(((((

zebra

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« Odpowiedź #8 dnia: 2006-02-20, 20:27:52 »
2006-02-20 20:15:23 grzech75 napisał:

> 2006-02-20 19:50:01 zebra napisał:
 >
 > > Wejdź do katalogu gdzie masz ten pakiet (konquerorem), klik na narzedzia - otwórz terminal
 > a w
 >  > nim su i hasło a potem
 >  > rpm -i --replacepkgs xmms-1.2.9-4mdk.i586.rpm
 >  >
 >  >
 > błąd: Niespełnione zależności:
 >         libxmms1 = 1.2.9-4mdk jest wymagany przez xmms-1.2.9-4mdk.i586
 >         libreadline.so.4.3 jest wymagany przez xmms-1.2.9-4mdk.i586
 > :(((((
A pisałeś,żepotrzebne biblioteki zainstalowałeś. Pewnie w innej wersji. szukaj xmms na płytach instalacyjnych i tego instaluj. Urpmi dobierze biblioteki.

grzech75

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« Odpowiedź #9 dnia: 2006-02-20, 20:53:34 »
Nie mam do tego siły. Dzięki za podpowiedzi ale chyba nic z tego. Używam kompa od 10 lat i tak opornego problemu jeszcze nie spotkałem. Sorry. :(

chmooreck

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« Odpowiedź #10 dnia: 2006-02-20, 21:23:59 »
2006-02-20 20:53:34 grzech75 napisał:

> Nie mam do tego siły. Dzięki za podpowiedzi ale chyba nic z tego. Używam kompa od 10 lat i tak
 > opornego problemu jeszcze nie spotkałem. Sorry. :(

wydaje mi sie, ze po prostu przez te 10 lat przyzwyczailes sie do pewnych rzeczy i teraz trudno ci jest sie przesiasc... proponuje skonfigurowac sobie uprmi (na pewno znajdziesz gdzies jakis opis - ja osobiscie nie uzywam, korzystam z innej dystrybucji) i z jego pomoca zainstalowac xmms\\'a.. i co jeszcze tam ci bedzie do szczescia potrzbne...

powodzenia.. i nie poddawaj sie za szybko, bo warto ! ;-)

grzech75

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« Odpowiedź #11 dnia: 2006-02-23, 17:50:07 »
Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
W zasadzie problem rozwiązałem instalując Beep Media Player. Z xmms-em dałem sobie spokój.
Z linuxa nie zrezygnuję bo faktycznie nie warto. (mimo drobnych problemów)

maroko

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« Odpowiedź #12 dnia: 2006-05-24, 22:46:48 »
Witam.

Wiem, że dla was sprawa tak trywialna jak zgubienie xmms-a, jest w tak oczywisty sposób nielogiczna, że nie możecie odpowiedzieć w prosty sposób na pytanie co mogło się stać.

Nie mam do was zastrzeżeń, poniewaź jako osoba mocno siedząca w php wiem dobrze co oznacza rozmowa z laikiem i jak trudno czasem coś wytłumaczyć.

W zakresie linuxa sam jestem laikiem mimo, że z wieloma różnymi problemami sobie już poradziałem.

Problem jest taki jak poprzednika:
Po zakończonej sukcesem instalacji pakietu rpm - xmms-mp3-1.2.10-16.fc5.i386.rpm w Fedora Core 5 za pomocą Yump\\'a xmms zniknął.
Nie zdziwiło mnie to zbytnio w pierwszym momencie, ponieważ trochę wcześniej instalowałem Real Player\\'a i stało się to samo z tą różnicą, że ten ostatni znalazłem   i utworzyłem dowiązanie (/usr/local/RealPlayer/realplay). Problem z xmms\\'em był taki, że nie mogłem znaleźć plików uruchomienowych w stylu \\"xmms\\", po wpisaniu w terminalu nic się nie działo. Problem jak piszę \\"był\\" ponieważ przed chwilą go rozwiązałem. Okazało się, że zainstalowałem tylko jedną wtyczkę do XMMS, a nie sam XMMS, chociaż wtyczka zawierała pewne elementy które spowodowały, że instalacja dobrego pliku rpm nie była możliwa. Tak więc stwierdziłem, że może można by skompilować bin-a i spróbować zainstalować wszystko na piechotę. Jednak okazało się, że bin pobrany ze strony producenta musiał gdzieś być uszkodzony, lub co bardziej prawdopodobne zabrakło mi jakiejś głupiej biblioteki no i nici z kłębka ;).
Ostatecznie zrezygnowany kazałem yumpowi znalezieźć \\"xmms\\" i zainstalowałem 90% pakietów (część niepotrzebnych). Ale nadal nie było dowiązania do XMMSa i jasna zaczęła mnie brać jak się okazało, że terminal ma mnie gdzieś.
No więc ostatecznie zrezygnowany pobrałem sobie odpowiedni plik rpm z innego serwera, który oczywiście nie chciał się wgrać ponieważ \\"Nowsza wersja ... jest już zainstalowana\\". Ale chociaż podejrzałem co w tym rpm\\'ie siedzi i znalazłem lokalizację pliku \\'xmms\\'. Odszukałem plik na dysku i jak się okazało znalazł się zaginiony MP3-ujak na /usr/bin/ no więc teraz ręcznie utworzyłem dowiązanie (skrót), dodałem tam gdzie trzeba (na pasek stanu - do szuflady w gnomie) i teraz działa jak trzeba. Jeszcze tylko muszę w KDE skrót dodać i będzie już fajowo :).

Rada dla wszystkich którzy zaczynają (jak ja) zabawę z pingwinem: Sprawdzajcie zawsze czy rpm który pobraliście jest tym czego szukacie, a następnie \\"szukajcie a znajdziecie\\" :).

Pingwin fajny jest :) szkoda tylko, że emulatory windowsa są wciąż tak słabo dopracowane, bo gdyby nie to to Microsoft by się wnerwiał, a nie wiem czy udało by im się przekupić wszystkich twórców linuxów, tak jak załatwili doskonały system operacyjny OS2 IBM-u.

Dobra kończę już swoje wywody, bo już jestem zmęczony i powoli zaczynam myśleć od rzeczy.

Pozdrawiam wszystkich :)
i życzę wytrwałości w dążeniu do celu.

sys

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« Odpowiedź #13 dnia: 2006-05-25, 11:07:38 »
a komendy locate nie macie?
slocate -u jako root i jest to update bazy plikow zainstalowanych w kompie, potem jako user locate plik i sie znajdzie.

Neoo

  • Gość
Sieć Bezprzewodowa
« Odpowiedź #14 dnia: 2006-02-17, 20:54:52 »
Mam pytanie:
Jak najtaniej zrobic sieć bezprzewodową, łączącą 3 kompy. Kompy te znajdują się w odległości ok 300m od siebie. Jak to zrobić, żeby najtaniej wyszło?