Wiem, że kwestia drukowania kilku stron na kartce była już wiele razy poruszana na różnych forach, jednak nigdzie nie natknąłem się na taki problem, jak u mnie. Otóż wcześniej bez problemów mogłem drukować dwie strony na kartce, ale w pewnym momencie pojawiły się kłopoty. Zauważyłem, że opcje w oknie konfguracji drukarki (okno otwierane przyciskiem \\"Właściwości\\" obok listy drukarek w oknie drukowania) nie działają. Wybranie 2 stron na kartce nic nie zmienia. Dodałem więc filtr \\"Filtr do wydruku wielu stron na jednej kartce\\". I rzeczywiście działa, tylko że wydruk jest przesunięty w górę strony. Przy drukowaniu 2 stron na kartce mamy wydruk w orientacji pejzaż, obcina mi więc prawy brzeg drugiej strony. Próbowałem zmieniać ustawienia marginesów, eksportować wydruk do PostScriptu i nic - tylko na podglądzie jest OK. W końcu zacząłem zmieniać parametry filtru. Zmiana na:
psnup -s0.7 -p%psl %filterargs %filterinput %filteroutput
Poprawia sytuację, ale musicie przyznać, że to mało eleganckie, zresztą parametr -s (skala) trzeba dobierać eksperymentalnie. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Jak poprawić wydruki?
PS Używam CUPS-a i KDE. GNOME ignoruje ustawienie dwóch stron na kartce.