2005-09-19 08:57:46 guzzi1 napisał:
> A człowiek wraz nie dostał odpowiedzi. Może mnie tu wyklniecie zaraz ale dam taki przykład.
> Jakiś USER o ksywie XXX zadaje pytanie \\"Dlaczego w sambie po zalogowaniu 2 userów na jeden
> zasób baza programu KADRY się wysypuje i zawieszają się końcówki z WIN98\\" No i według
> waszej teorii inny USER YYY odpowie mu: \\"Nie umiesz czytać, masz manuala, poczytaj
> książki, masz google, nie zaśmiecaj forum. Nie wiem po co takie LAMY na informe chodzą\\"
> Tak samo jest z postem tego kolegi który może czasami potrzebuje pomocy albo czegoś nie wie a
> może wcale nie jest na informie tylko facet od filozofii ma fioła na punkcie linuxa - tak też
> bywa. Wcale nie jest miło słuchać takich bezsensownych odpowiedzi i jak naprawde nie umiecie
> pomóc to się nie odzywajcie bo kiedyśi wy będziecie potrzebować pomocy i nauczycie ludzi na
> forach \\"odmawiania pomocy\\". Pozdrawiam.
Odpowiedź dostał, znaczy czego i gdzie może poszukać. Musisz znaleźć różnicę między pytaniem z konkretnym, nietypowym problemem, a prośbę o opracowanie następującego tematu... Co do powłok, to odnalezienie informacji jakie są stosowane w *nix\\'ie i jakie są najpopularniejsze zajmuje kilka minut. Wszystkie informacje o danej powłoce, czyli komendy, instrukcje, sposoby deklaracji i wykorzystania zmiennych są opisane w manualu. Potem pozostaje pisanie skryptu. Oczywiście każdy z nas mógłby umieścić w swoim poście gotowy skrypt, ale nikt tego nie zrobi gdyż za takie przysługi się płaci. A skoro człowiek otrzymał do przerobienia temat to musi się go nauczyć i sam go przerobić, inaczej nic nie zyska a może co najwyżej stracić.
Pozdrawiam
P.S. Co do słów \\"po co tacy pchają się na informatykę\\" mam jedną odpowiedź: cała nauka to Fizyka. Reszta to zbieranie znaczków.