2005-09-18 21:06:39 chmooreck napisał:
>
> tylko ktos bedzie musial to moderowac... a nie wiem czy jest dosyc kompetentnych osob
> dysponujacych odpowiednia iloscia czasu...
>
Co do wyboru na moderatora, to fakt - ciężko o jakąś obiektywną kalkulację czy ktoś się nadaje czy nie. Myślę, że na początek można wyłonić ich metodą \\'bo admin tak wymyślił\\', a później grono moderatorów mogłoby kierować wnioski do admina, aby komuś tam uprawnienia nadać, czyli notabene o rozszerzenie zespołu.
Oczywiście w obu przypadkach musiałaby być zgoda kandydata, ale wątpię, by ktoś z tego rezygnował. Najwyżej nie będzie korzystał.
2005-09-18 21:37:34 Maciek_Rutecki napisał:
> Mozna zrobic tak:
>
> 1. Forumowicze zglaszaja kandydatury
> 2. Selekcja (przez adminow)
> 3. Kandydaci informuja, czy sa zainteresowani
> 4. Dostaja odpowiednie prawa.
>
Albo właśnie tak jak wyżej. Może Arek coś zaproponuje.
> IMO Osoby takie powinny miec:
>
> 1. Wolny czas, zeby choc raz dziennie zajrzec na forum
> 2. Kulture osobista i kompetencje, aby nie wpadli w szal i kasowali co sie rusza :-)
> 3. Moderator nie musi byc alfa i omega w dziedzinie Linuksow
>
> Najlepiej przejrzec archiwum i zobaczyc, kto sie nadaje.
>
> Najwazniejszym jednak uwazam ustalenie konkretnego regulaminu forum, aby nie bylo niejasnosci.
>
Dokładnie. Regulamin musi w takim przypadku przewidywać też uprawnienia (ale i ograniczenia) moderatora. Myślę, że wspomniane wyżej kasowanie postów odbywać by się mogło _zgłoszeniem_ postu do admina wraz z uzasadnieniem. Po skasowaniu topika założyciel tematu powinien dostać informację o tym, że temat został usunięty (o ile zaznaczyłby opcję powiadamiania przy zakładaniu tematu)
> IMO odpadaja osoby, ktore choc raz \\"bawily sie\\" w flame (aktywnie).
Hmm.. niegłupie kryterium. Ostre, ale mi się podoba

Podsumujmy, potrzebujemy:
- Regulaminu forum. Jasnego i przejrzystego, najlepiej max 5 punktów, w których zawiera się cała istota forum i bycia \\'grzecznym newbie\\'

- Regulaminu dla moderatorów
- Mechanizmu moderacji jako takiej
- Możliwości edycji własnych postów. (być może dzięki temu nawet zwykli użytkownicy odpowiednio upomniani mogliby sami poprawiać swoje ewentualne błędy)
Wpadł mi do głowy jeszcze taki pomysł, ale nie wiem czy przejdzie (Arek mnie zabije):
Przy każdym poście poza \\'Odpowiedz\\' mógłby widnieć link \\'Zgłoś do moderacji/edycji\\'. Jeśli autor postu nie dostosuje się do uwag użytkowników dotyczących swojej wypowiedzi, to możnaby taki post zgłosić. Powiadomienie otrzymywaliby zarówno moderatorzy jak i autorzy takich postów. Jeśli autor wyedytuje post przed moderacją, to wszystko ok, a jeśli będzie zwlekał - moderator go wyręczy. Oczywiście trzebaby było jakoś załatwić takie zgłaszanie (tylko zalogowani powinni mieć taką możliwość), żeby jakiś purysta nie klikał \\'Zgłoś do moderacji/edycji\\' przy każdej okazji (np. błąd ortograficzny). Dodatkowo moderatorzy mogliby widzieć listę postów zgłoszonych do moderacji - to ułatwiłoby ich pracę.
Taka wariacja, ale może coś w tym jest.
Jakieś jeszcze pomysły?
Może jutro spróbujemy napisać jakiś regulamin?
Pozdrawiam