Nowe posty

Autor Wątek: sterowniki  (Przeczytany 453 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 14
    • Zobacz profil
sterowniki
« dnia: 2005-08-28, 15:40:01 »
Mam problem z montowaniem mojego pendrive\\'a (Kingston) pod Debianem 3.1. Przy próbie montowania nie rozpoznaje systemu plików (jest fat32 i pod windowsem działa).

Wszędzie znajduję informacje, że nie powinno być problemów, ale ja mam :(

Mój system to Debian 3.1 Sarge, kernel 2.6.8-2-686.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 14
    • Zobacz profil
sterowniki
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-08-28, 15:43:29 »
2005-08-28 15:40:01 miloszek napisał:

> Mam problem z montowaniem mojego pendrive\\'a (Kingston) pod Debianem 3.1. Przy próbie montowania
 > nie rozpoznaje systemu plików (jest fat32 i pod windowsem działa).
 >
 > Wszędzie znajduję informacje, że nie powinno być problemów, ale ja mam :(
 >
 > Mój system to Debian 3.1 Sarge, kernel 2.6.8-2-686.

Dodam że korzystam z Gnome\\'a 2.10, a pendrive to Kingston KUSBDTI/256

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 14
    • Zobacz profil
sterowniki
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-09-18, 18:30:12 »
Problem rozwiązany - pendrive\\'y Kingstone\\'a bnie działają z Debianem :(

Offline Maciej Rutecki

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2107
    • Zobacz profil
sterowniki
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-09-18, 19:32:45 »
2005-09-18 18:30:12 miloszek napisał:

> Problem rozwiązany - pendrive\\'y Kingstone\\'a bnie działają z Debianem :(

Bzdura.

W Debianie sie da :-)

Przynajmniej w moim.

--
Maciek

Offline Maciej Rutecki

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2107
    • Zobacz profil
sterowniki
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-09-18, 19:34:12 »
Moze jest problem w Gnome - HAL itp.

Zobacz dmesg, jak jadro wykrywa sprzet. fdisk -l jak wyglada uklad partycji itp.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
sterowniki
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-09-18, 19:42:56 »
2005-09-18 18:30:12 miloszek napisał:

> Problem rozwiązany - pendrive\\'y Kingstone\\'a bnie działają z Debianem :(

Guzik prawda! Działają bez problemów. Zamontuj /dev/sda np. na /floppy. O ile masz w komilowane wsparcie dla usb i scsi - musi działać.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 14
    • Zobacz profil
sterowniki
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-09-18, 22:20:54 »
Nie pamiętam w tej chwili jaki komunikat był wyrzucany, ale zasadniczo chodzi o to, że coś jest skopane z partycjami. Czytałem o tym na stronie jakiejś wrocławskiej uczelni...

A jaki model pendrive\\'a mają Ci, którym działa?

Przypomniałem sobei o co chodziło: źle jest podany typ partycji. Na moim kingstonie jest W95 FAT32, a powinno być FAT32 (tak na jakiejś innej stronie pisało - przepraszam za brak konkretów, ale to już jakiś czas temu było). I problem polega na tym, że fdisk nie ma możliwości ustawienia FAT32 (bez W95 na początku).

Jeżeli ktoś zna bezpieczny (dla pendrive\\'a) sposób na rozwiązanie tego problemu, będę wdzięczny za podanie...

Offline Maciej Rutecki

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2107
    • Zobacz profil
sterowniki
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-09-18, 22:39:55 »
2005-09-18 22:20:54 miloszek napisał:

> Nie pamiętam w tej chwili jaki komunikat był wyrzucany, ale zasadniczo chodzi o to, że coś jest
 > skopane z partycjami. Czytałem o tym na stronie jakiejś wrocławskiej uczelni...
 >
 > A jaki model pendrive\\'a mają Ci, którym działa?
 >

Kingston (nie moj ale mialem okazje uzywac), PQI, i kilka no name.

 > Przypomniałem sobei o co chodziło: źle jest podany typ partycji. Na moim kingstonie jest W95
 > FAT32, a powinno być FAT32 (tak na jakiejś innej stronie pisało - przepraszam za brak
 > konkretów, ale to już jakiś czas temu było). I problem polega na tym, że fdisk nie ma
 > możliwości ustawienia FAT32 (bez W95 na początku).
 >

eeee, ma

 > Jeżeli ktoś zna bezpieczny (dla pendrive\\'a) sposób na rozwiązanie tego problemu, będę wdzięczny
 > za podanie...

Popelnilem kiedys art o pendrive\\'ach, wymaga aktualizacji, ale czasu brak:

http://www.unixy.pl/forum/art/pendrive.html

Czesc pendrive\\'ow jest sformatowana bez podzialow na partycje (bezposrednio na np. /dev/sda, formatuje sie go mkdosfs -I -F 16 /dev/sda). Niektore nie lubia formatowania w systemie innym niz FAT16, sa problemy pod Windowsem (nie mam pojecia czemu - szukam nadal informacji). Tych informacji brakuje w artykule.

--
Maciek

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 14
    • Zobacz profil
sterowniki
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-09-18, 22:57:23 »
2005-09-18 22:39:55 Maciek_Rutecki napisał:

 > Kingston (nie moj ale mialem okazje uzywac), PQI, i kilka no name.

Chodzi mi o dokładny model (mój umieściłem w drugim poście). Podobno motyw jest taki, że z wszystkimi innymi chodzi...

Może powinienem fdiska aktualizować ;) Pamiętam że tej opcji nie było. A mój ma FAT32 i tak powinno zostać (nie będę formatował na fat16)...

Offline Maciej Rutecki

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2107
    • Zobacz profil
sterowniki
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-09-19, 08:50:49 »
2005-09-18 22:57:23 miloszek napisał:

 > Chodzi mi o dokładny model (mój umieściłem w drugim poście). Podobno motyw jest taki, że z
 > wszystkimi innymi chodzi...
 >
 > Może powinienem fdiska aktualizować ;) Pamiętam że tej opcji nie było. A mój ma FAT32 i tak
 > powinno zostać (nie będę formatował na fat16)...

Dokladnie Ci nie powiem, tyle ze mial 256MB.

--
Maciek

Offline Szymek W

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 350
    • Zobacz profil
sterowniki
« Odpowiedź #10 dnia: 2005-09-19, 08:56:18 »
Czy masz zainstalowany Hardware Abstraction Layer?

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 14
    • Zobacz profil
sterowniki
« Odpowiedź #11 dnia: 2006-01-01, 11:59:35 »
Udało mi się uruchomić tego pendrive\\'a. Skasowaęłm partycję i sformatowałem go na nowo (korzystając z mechanizmu formatowania wbudowanego w windowsa). Kłopoty zaczęły się powtarzać, gdy nadałem (pod windowsem) dyskowi etykietę. Domyślam się, że to może być jedna z przyczyn całego problemu. Przy najbliższej okazji usunę etykietę i przeprowadzę ponowne testy współpracy :)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 14
    • Zobacz profil
sterowniki
« Odpowiedź #12 dnia: 2006-01-02, 09:40:54 »
Po usunieciu etykiety partycji (na moim pendrive\\'ie jest tylko jedna) wszystko zaczelo dzialac :)

Pozdrawiam,
Milosz

Offline Alina Woźńiakowska

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
sterowniki
« Odpowiedź #13 dnia: 2005-08-28, 15:18:15 »
potrzebuje dwoch plikow pod mandrake'a 10.1:
XFree86-modules = 4.2.1-8
XFree86-Xserver = 4.2.1-8
czy wiecie moze gdzie je moge znalesc? szukalam isc w rpm'ach i nic... w google i wciaz nic. pomozcie prosze