Nowe posty

Autor Wątek: Graveman  (Przeczytany 246 razy)

Offline Piotr

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 64
    • Zobacz profil
Graveman
« dnia: 2005-08-10, 21:31:23 »
Witam
Instaluje większośc progrmaów ze źródeł i zastanawia mnie jakie flagi ustawić dla kompilatora pod Celerona D 2,4 Ghz.
Obecnie mam ustawioną architektóre na i686 lecz wydaje mi sie ze to troszke zbyt ogólnie. Słyszałem ze można ustawić na pentium4 lecz wolałbym najpierw was zapytać jaką architektóre ustawić.
Wkońcu Celeron to nie pentium  ale oznaczenie D oznacza nową technologie wiec sam już nei wiem.

Prosze o pomoc.

Offline Jacek Łuczak

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 437
    • Zobacz profil
Graveman
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-08-11, 01:36:47 »
2005-08-10 21:31:23 Alkesaltzer napisał:

> Witam
 > Instaluje większośc progrmaów ze źródeł i zastanawia mnie jakie flagi ustawić dla kompilatora
 > pod Celerona D 2,4 Ghz.
 > Obecnie mam ustawioną architektóre na i686 lecz wydaje mi sie ze to troszke zbyt ogólnie.
 > Słyszałem ze można ustawić na pentium4 lecz wolałbym najpierw was zapytać jaką architektóre
 > ustawić.
 > Wkońcu Celeron to nie pentium  ale oznaczenie D oznacza nową technologie wiec sam już nei
 > wiem.
 >
 > Prosze o pomoc.

Jesli masz Celerona Prescott, to uzywaj prescott, tj. -march=prescott! Mozesz rowniez pokombinowac z pentium4 - dzialac powinno,ale nie wiem,czy kod nie bedzie sie mimo wszystko wykonywal szybcie. Zrob sobie szybki test wektoryzacji petli i skompiluj go z roznymi parametrami. Pozniej uzyj komendy time do sprawdzenia wynikow.

POZDRAWIAM

Offline Piotr

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 64
    • Zobacz profil
Graveman
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-08-11, 09:15:21 »
> Jesli masz Celerona Prescott, to uzywaj prescott, tj. -march=prescott! Mozesz rowniez
 > pokombinowac z pentium4 - dzialac powinno,ale nie wiem,czy kod nie bedzie sie mimo wszystko
 > wykonywal szybcie. Zrob sobie szybki test wektoryzacji petli i skompiluj go z roznymi
 > parametrami. Pozniej uzyj komendy time do sprawdzenia wynikow.
 >
 > POZDRAWIAM


Prescott to znaczy Pentiu4 tak ? Bo w gcc nie ma flagi prescott a bynajmniej w moim.
Nie jestem jakimś tam wyjadaczem linuxa wieć poweic co miałeś na mysli mówiąc \\"Zrob sobie szybki test wektoryzacji petli i skompiluj go ...\\"

dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Alkesaltzer

Offline Jacek Łuczak

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 437
    • Zobacz profil
Graveman
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-08-11, 11:27:47 »
2005-08-11 09:15:21 Alkesaltzer napisał:

>  > Jesli masz Celerona Prescott, to uzywaj prescott, tj. -march=prescott! Mozesz rowniez
 >  > pokombinowac z pentium4 - dzialac powinno,ale nie wiem,czy kod nie bedzie sie mimo
 > wszystko
 >  > wykonywal szybcie. Zrob sobie szybki test wektoryzacji petli i skompiluj go z roznymi
 >  > parametrami. Pozniej uzyj komendy time do sprawdzenia wynikow.
 >  >
 >  > POZDRAWIAM
 >
 >
 > Prescott to znaczy Pentiu4 tak ? Bo w gcc nie ma flagi prescott a bynajmniej w moim.
 > Nie jestem jakimś tam wyjadaczem linuxa wieć poweic co miałeś na mysli mówiąc \\"Zrob sobie
 > szybki test wektoryzacji petli i skompiluj go ...\\"
 >
 > dzięki za pomoc
 > Pozdrawiam
 > Alkesaltzer

Hahaha... juz mowie (tj. pisze :D). Prescott, to jak wiadomo nazwa \\'jadra\\' ostatnich Intelowych prockow. Nie tylko Pentium4 byly robione na tym jadrze, bo i Celerony tez. Wlasnie po to powstala owa magiczna *zbiorcza* optymalizacja, ktora obejmuje wszystkie tego rodzaju procki. Z tym,ze posiadacze Pentium 4 moga korzystac z flagi pentium4 i dlatego twierdze,ze prescott bedzie w sam raz dla ciebie! Ale (!zawsze  jest jakies ale!) nie wiem jak jest w starszych wersjach GCC! Ja mam 3.4.4 i w nim optymalizaja prescott jest dostepna (ostatnio podczas kompilacji jakiegos programu widzialem nawet,ze configure wykrylo mi architekture i786!).
Ogolnie: optymalizacja prescott jest przeznaczona dla podkreconych Pentium 4 z MMX,SSE,SSE2 i SSE3 (zrob: cat /proc/cpuinfo), wiec jesli masz takie instrukcje zaladowane w swojego Celerona (i GCC - chyba - powyzej 3.4.3), to mozesz jechac na prescott, w pozostalych przypadklach rozsadnie bedzie uzywac pentium4!
A co do wektoryzacji petli ... to proste. Kod jest postaci:
#incl ...
#define RANGE 32768

int main (void) {
 int a[RANGE];
 int b[RANGE];
 int c[RANGE];
 int i=0;

while (i a=i;
 b=a;
 c=b;
 ++i;
}
return 0;
}

--------CUT HERE-------------

...cos takiego:)

Skompiluj i sprawdz! GCC 3.4.4 wychodzi u mnie na kompie o wiele lepiej od (wczesniej uzywanego) 3.3.4.

POZDRAWIAM

Offline Piotr

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 64
    • Zobacz profil
Graveman
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-08-12, 09:43:22 »
Wielkie dzieki za pomoc. Na Prescott działa wiele lepiej niz na i686.
Jeszcze cchciałbym Ciebie tylko poprosić o jaiegoś linka z kąd można zassać najnowszą wersje gcc i g++ ,mam obecnie 3.3.1 lecz słyszałem ze 3.4.4 jest lepsza i szybsza. W google szukałem lecz nic nie znalazłem
Pozdarwiam

Offline Tomcio Paluch

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 676
    • Zobacz profil
Graveman
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-08-12, 09:50:42 »
To zle szukales. Wystarczy wpisc w google \\"gcc mirrors\\" i masz wszystko na talerzu.

http://gcc.gnu.org/mirrors.html

Offline Jacek Łuczak

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 437
    • Zobacz profil
Graveman
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-08-12, 11:23:45 »
2005-08-12 09:43:22 Alkesaltzer napisał:

> Wielkie dzieki za pomoc. Na Prescott działa wiele lepiej niz na i686.
 > Jeszcze cchciałbym Ciebie tylko poprosić o jaiegoś linka z kąd można zassać najnowszą wersje
 > gcc i g++ ,mam obecnie 3.3.1 lecz słyszałem ze 3.4.4 jest lepsza i szybsza. W google szukałem
 > lecz nic nie znalazłem
 > Pozdarwiam

A jaka masz dystrybucje? Jesli masz Slackware, to do budowy pakietow z GCC mozesz uzyc magicznego BDT (Beton Development ToolKit) :P. GCC sie ladnie skompiluje, pouklada i spakuje w paczke - full automat! Jesli nie masz Slacka i chcesz sam kompilowac GCC, to zajrzyj na LFS (Projekt LinuxFromScratch). Jesli bedziesz mial jakies pytania, to wal smialo.

Offline Piotr

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 64
    • Zobacz profil
Graveman
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-08-12, 12:53:55 »
No fakt zapomniałem dodać - posiadam Debiana Etch.
Własnie zaóważyłem ze  zostały zrobione pakiety dla etcha  gcc 3.4.4 bo jeszcze jakiś czas temu jak instalowałem z apt-get to był tylko 3.3 a tu prosze jest. Tak więc chyba zainstaluje z pakietu. A jak skusiłbym sie na instalke ze źródeł to jakieś wieksze kożyści z tego wynikną ?  czy w tym przypadku nie ma to większego znaczenia ?
Tak czy inaczej dziekuje za pomoc i napewno jeszcze nie raz bede miał jakieś pytania :]

Offline Jacek Łuczak

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 437
    • Zobacz profil
Graveman
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-08-12, 16:07:56 »
>A jak skusiłbym sie na instalke ze źródeł to jakieś wieksze >kożyści z tego wynikną ?

Kompilujesz sobie wszystkie programy, ktore zazwyczaj biora udzial w kompilacji, tj. binutils, GCC, Glibc, bison, itp. z pelna optymalizacja dla twojego procka. Daje to znaczacy skok wydajnosci/szybkosci. Ja mam taki wlasnie system poskladany z optymalizacja dla pentium4 i jadro kompiluje mi sie w 5 min, a jest na prawde duze; Xorg  to okolo 30min, Wine niecale 10.

Offline Bartek Iwan

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
Graveman
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-08-10, 17:13:14 »
Mam mały problem z nagrywaniem płyt przy użyciu Graveman'a. Wszystko jest ok gdy nagrywam z pozycji  root'a. Niestety gdy próbuję nagrać płytę z innego konta program nawet nie wykrywa napędów , nie mówiąc już o nagraniu płyty.
Może ktoś wie jak rozwiązać ten problem ?