Nowe posty

xx Instalacja Debian10 problem z instalacją GRUBa na RAID5 (5)
Dzisiaj o 17:58:57
xx AMD Ryzen 5 3500U (11)
Wczoraj o 18:29:46
xx Konfiguracja directadmina (0)
2019-10-13, 03:18:36
xx Problem z instalacją sterowników TL-WN821N (4)
2019-10-11, 23:15:00
xx Sprzet z Linuxem (1)
2019-10-11, 10:06:24
xx nadpisanie partycji domowej (6)
2019-10-03, 03:27:28
xx Screen flickering Deepin (4)
2019-10-02, 20:32:56
xx Pisanie bezpiecznych skryptow. (0)
2019-10-01, 19:42:01
xx Ciągle pojawiają się nowe wpisy w auth.log (1)
2019-09-27, 21:09:45
xx Pblem z montowaniem dysku sieciowego (3)
2019-09-22, 22:05:08

Autor Wątek: exim+fetchmail  (Przeczytany 508 razy)

Offline Adam Szemraj

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
exim+fetchmail
« dnia: 2005-07-29, 13:59:24 »
witam. moj kolejny problem polega na tym ze po sformtowaniu partycji z linuxem przy wlaczaniu komputera dalej wlacza mi sie lilo z opcja wlaczenia linuxa. co mam zrobic zeby lilo sie nie wlaczal? pomozcie.

Offline Maciej WItkowiak

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
exim+fetchmail
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-07-29, 15:18:59 »
2005-07-29 13:59:24 adamski89 napisał:

> witam. moj kolejny problem polega na tym ze po sformtowaniu partycji z linuxem przy wlaczaniu
 > komputera dalej wlacza mi sie lilo z opcja wlaczenia linuxa. co mam zrobic zeby lilo sie nie
 > wlaczal? pomozcie.

Masz teraz Windows, tak? Wiec to problem z Windows, a nie Linuksem :).
fdisk /mbr lub fixmbr powinno odświeżyć bootloader

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 38
    • Zobacz profil
exim+fetchmail
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-07-30, 15:19:16 »
2005-07-29 13:59:24 adamski89 napisał:

> witam. moj kolejny problem polega na tym ze po sformtowaniu partycji z linuxem przy wlaczaniu
 > komputera dalej wlacza mi sie lilo z opcja wlaczenia linuxa. co mam zrobic zeby lilo sie nie
 > wlaczal? pomozcie.
Nalezy wyinstalowac lilo niezaleznie gdzie je umiesciles  
starczy wlaczyc linuksa z plyty bootowalnej i w opcjach startu wybrac napraw ,nastepnie wyinstaluj bootloader lub przywroc pierwotny  ,Domyslnie usowajac lilo powroci bootloader windowsa ,gdyz linuks jest systemem inteligentnym i nielikwiduje wczesniejszego systemu bez schowania go do Backupu .

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
exim+fetchmail
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-07-31, 11:25:36 »
Jednak nie we wszystkich dystrybucjach można uruchomić tryb rescue. Najprościej uruchomić plytke z windozem i uruchomić konsolę odzyskiwania. (R w \\"głównym menu\\") i wpisać fixmbr. Uruchamianie konsoli odzyskiwania przy win xp sp2 jeśli jest włączony nie wyjdzie. Trzeba to zrobić przy uruchamianiu lub mieć płytkę ze zintegrowanym sp2.

Offline Szymek W

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 350
    • Zobacz profil
exim+fetchmail
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-08-01, 11:27:28 »
2005-07-30 15:19:16 karsonjey napisał:

> 2005-07-29 13:59:24 adamski89 napisał:
 >
 > > witam. moj kolejny problem polega na tym ze po sformtowaniu partycji z linuxem przy
 > wlaczaniu
 >  > komputera dalej wlacza mi sie lilo z opcja wlaczenia linuxa. co mam zrobic zeby lilo sie
 > nie
 >  > wlaczal? pomozcie.
 > Nalezy wyinstalowac lilo niezaleznie gdzie je umiesciles  
 > starczy wlaczyc linuksa z plyty bootowalnej i w opcjach startu wybrac napraw ,nastepnie
 > wyinstaluj bootloader lub przywroc pierwotny  ,Domyslnie usowajac lilo powroci bootloader
 > windowsa ,gdyz linuks jest systemem inteligentnym i nielikwiduje wczesniejszego systemu bez
 > schowania go do Backupu .
 >

Win95,98,Me
fdisk /mbr

WinNt,2000,XP
fixmbr


Offline Piotr Dyraga

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
exim+fetchmail
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-07-29, 11:17:16 »
czesc, postanowilem umilic sobie prace na gentoo poprzez automatyczne sprawdzanie poczty (to "coś" z kopertą w gkrellmie). no to zemergowałem fetchmaila, wczesniej exima i courier-imap, żeby jakieś MTA było. Pliki konfiguracyjne wyglądają tak:

~/.fetchmailrc
=====
poll linux-hell.net proto pop3 user "venom" password " " is "venom" "darkstar"
=====   


na koncu jest "darkstar", zamiast here, bo po here exim wysylal maila do osoby ktora pisala do mnie, z informacja ze wiadomosc nie moze byc dostarczona na venom@localhost - nie wiem czemu... hostname mam 'darkstar' i dlatego dla pewnosci wpisalem to tam.

Kawalek tresci owego maila:
=====
venom@localhost
Unrouteable address
=====   


tak ze chodzilo tutaj o dzialanie samego exima raczej niz fetchmaila.

kawalek /etc/exim/exim.conf
=====
domainlist local_domains = @ darkstar : localhost
domainlist relay_to_domains =
hostlist relay_from_hosts = 127.0.0.1 : 1.1.1.1 : 10.1.0.103

qualify_domain = dakrstar : localhost
======

reszty nie zamieszczam, bo sa takie same jak exim.conf.dist, zmienilem tylko te 4.

no i chyba tyle...




venom@darkstar_~ $ fetchmail -v
fetchmail: 6.2.5 querying linux-hell.net (protocol POP3) at pią 29 lip 2005 10:44:32 CEST: poll started
fetchmail: POP3< +OK Qpopper (version 4.0.5) at linux-hell.net starting.
fetchmail: POP3> CAPA
fetchmail: POP3< +OK Capability list follows
fetchmail: POP3< TOP
fetchmail: POP3< USER
fetchmail: POP3< LOGIN-DELAY 0
fetchmail: POP3< EXPIRE 0
fetchmail: POP3< UIDL
fetchmail: POP3< RESP-CODES
fetchmail: POP3< AUTH-RESP-CODE
fetchmail: POP3< X-MANGLE
fetchmail: POP3< X-MACRO
fetchmail: POP3< X-LOCALTIME Fri, 29 Jul 2005 10:43:04 +0200
fetchmail: POP3< IMPLEMENTATION Qpopper-version-4.0.5
fetchmail: POP3< .
fetchmail: POP3> USER venom
fetchmail: POP3< +OK Password required for venom.
fetchmail: POP3> PASS *
fetchmail: POP3< +OK venom has 1 visible message (0 hidden) in 838 octets.
fetchmail: POP3> STAT
fetchmail: POP3< +OK 1 838
fetchmail: POP3> LAST
fetchmail: POP3< +OK 0 is the last read message.
1 list dla venom at linux-hell.net. (838 octets).
fetchmail: POP3> LIST 1
fetchmail: POP3< +OK 1 838
fetchmail: POP3> TOP 1 99999999
fetchmail: POP3< +OK Message follows
reading message venom@linux-hell.net:1 of 1 (838 bajtów )
fetchmail: SMTP< 220 darkstar ESMTP Exim 4.50 Fri, 29 Jul 2005 10:44:40 +0200
fetchmail: SMTP> EHLO localhost
fetchmail: SMTP< 250-darkstar Hello localhost [127.0.0.1]
fetchmail: SMTP< 250-SIZE 52428800
fetchmail: SMTP< 250-PIPELINING
fetchmail: SMTP< 250 HELP
fetchmail: SMTP> MAIL FROM: SIZE=838
fetchmail: SMTP< 250 OK
fetchmail: SMTP> RCPT TO:
fetchmail: SMTP< 250 Accepted
fetchmail: SMTP> DATA
fetchmail: SMTP< 354 Enter message, ending with "." on a line by itself
#***fetchmail: SMTP>. (EOM)
fetchmail: SMTP< 250 OK id=1DyQTw-0001dM-Hw
skasowany
fetchmail: POP3> DELE 1
fetchmail: POP3< +OK Message 1 has been deleted.
fetchmail: POP3> QUIT
fetchmail: POP3< +OK Pop server at linux-hell.net signing off.
fetchmail: 6.2.5 querying linux-hell.net (protocol POP3) at pią 29 lip 2005 10:44:40 CEST: poll completed
fetchmail: SMTP> QUIT
fetchmail: SMTP< 221 darkstar closing connection
fetchmail: praca zakończona poprawnie, kod wyjścia 0
   


zwraca 0, wszystko niby ok, ale maila jak nie bylo tak nie ma:


venom@darkstar_~ $ cat /var/spool/mail/venom
venom@darkstar_~ $
   


-rwxrwxrwx 1 exim exim 0 lip 28 20:06 /var/spool/mail/venom
   

777 mu zrobilem dla pewnosci.

ktokolwiek cos podpowie ;> ?