Nowe posty

Autor Wątek: Realtek ALC655 a Sarge  (Przeczytany 270 razy)

Offline Dominik Cebula

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 53
    • Zobacz profil
Realtek ALC655 a Sarge
« dnia: 2005-07-07, 18:38:35 »
witam

Mam MPlayer 1.0pre7-3.3.4, sciagniete najnowsze kodeki all, wszystko dobrze zainstalowane i skonfigurowane. Kazdy film chodzi bez zarzuty, czy to divx czy xvid itd. Ale sciagnalem wlasnie film x.264 i niestety nie chce chodzic. Tu daje output mplayera :)
Aha i nie sugerujcie sie nazwa pliku, codec to x.264 :)


---------------------------CUT--------------------------------------

MPlayer 1.0pre7-3.3.4 (C) 2000-2005 MPlayer Team
CPU: Advanced Micro Devices Athlon 4 /Athlon MP/XP Palomino (Family: 6, Stepping: 2)
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 0
Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 3DNow 3DNowEx SSE


Linux RTC init error in ioctl (rtc_irqp_set 1024): Permission denied
Try adding \\"echo 1024 > /proc/sys/dev/rtc/max-user-freq\\" to your system startup scripts.
Playing The.Interpreter.2004.DVDRip.X364-QoS.avi.
AVI: Missing video stream!? Contact the author, it may be a bug :(
TiVo file format detected.
MPEG: No audio stream found -> no sound.
MPEG: FATAL: EOF while searching for sequence header.
Video: Cannot read properties.
No stream found.


Exiting... (End of file)


---------------------------CUT--------------------------------------

Offline Tadeusz Gruszczyński

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 173
    • Zobacz profil
Realtek ALC655 a Sarge
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-07-08, 15:57:38 »
2005-07-07 18:38:35 czester21 napisał:
 > Mam MPlayer 1.0pre7-3.3.4, sciagniete najnowsze kodeki all, wszystko dobrze zainstalowane i
film x.264 i niestety nie chce chodzic.

* mplayer w tej wersji ma wbudowany dekoder
  H.264.
* po pierwsze sprawdź: mplayer -vo help
  otrzymasz listę dostępnych kodeków
  skompilowanych z mplayerem.
* film może używać dzwięku np. AAC, więc
  oprócz kodeku audio , może być potrzeba
  zainstalować np. faac-1.24. To tylko przykład.

* Inne rozwiązanie,  to to, że kodek jest jeszcze nie znany mplayerowi. (jakaś odmiana)
Po za tym jeśli to nagrania z DVB to może być piotrzebny tzw. PID czyli identyfikacja ścieżki.
Ja mam taki plik (nagranie DVB 1920x1080), że mogę jedynie uruchmomić:
mplayer -vid xxx -aid yyy nazwa.h254.avi -vc ffh264
a i tak idzie z błędami.
* w sprawie logu nie pomogę.

*Zapoznaj się też z \\'man mplayer\\".



Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 18
    • Zobacz profil
Realtek ALC655 a Sarge
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-07-07, 17:07:39 »
Witam.
Po instalacji Sarge nie mam dźwięku w systemie. Co z tym zrobić? Czy konieczna jest ponowna kompilacja jądra?