Nowe posty

xx Instalacja Debian10 problem z instalacją GRUBa na RAID5 (5)
Dzisiaj o 17:58:57
xx AMD Ryzen 5 3500U (11)
Wczoraj o 18:29:46
xx Konfiguracja directadmina (0)
2019-10-13, 03:18:36
xx Problem z instalacją sterowników TL-WN821N (4)
2019-10-11, 23:15:00
xx Sprzet z Linuxem (1)
2019-10-11, 10:06:24
xx nadpisanie partycji domowej (6)
2019-10-03, 03:27:28
xx Screen flickering Deepin (4)
2019-10-02, 20:32:56
xx Pisanie bezpiecznych skryptow. (0)
2019-10-01, 19:42:01
xx Ciągle pojawiają się nowe wpisy w auth.log (1)
2019-09-27, 21:09:45
xx Pblem z montowaniem dysku sieciowego (3)
2019-09-22, 22:05:08

Autor Wątek: Priblem z neo  (Przeczytany 6114 razy)

Offline Piotr Potera

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 68
    • Zobacz profil
Priblem z neo
« dnia: 2005-05-26, 20:05:08 »
Witam,
kolejny problemik - przy probie kompilacji ponizszego programu kompilator wyrzuca blad:
\\"invalid conversion from `const char*\\' to `char\\'\\"

Dlaczego?

*** kod ***

                     int metry;
      float stopy;
      float przelicznik= 0.3;
      char m;
            
      cout << \\"Podaj dlugosc w metrach: \\";
      cin >> metry;
      
      stopy = metry * przelicznik;
      
      cout << \\"n\\";
      
      if(metry==1)
         {
         m=\\"metr\\";
         }
            
         else if(metry==2 or metry==3 or metry==4)
         {
         m=\\"metry\\";
         }
         
         else
         {
         m=\\"metrow\\";
         }
               
      cout << stopy << \\" stop = \\" << metry << m << \\".\\" << \\"n\\";

Offline jan karwowski

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 844
    • Zobacz profil
Priblem z neo
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-05-26, 21:49:56 »
2005-05-26 20:05:08 arti040 napisał:

>
 > Witam,
 > kolejny problemik - przy probie kompilacji ponizszego programu kompilator wyrzuca blad:
 > \\"invalid conversion from `const char*\\' to `char\\'\\"
 >
 > Dlaczego?
 >
 > *** kod ***
 >    char m;         
 >    m=\\"metr\\";
 >    m=\\"metry\\";
 >    m=\\"metrow\\";

Typ char przechowuje jeden
i TYLKO jeden znak ascii
(a wlasciwie 8-bitowa liczbe)

Tak wiec nie mozesz przypisac
do niego calego lancucha znakow.

Poczytaj o tablicach.

Mozesz tez zapoznac sie ze switch,
to przydaje sie w podobnych
sytuacjach, zamiast else if.

pozdrawiam




Offline Piotr Potera

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 68
    • Zobacz profil
Priblem z neo
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-05-26, 22:00:33 »
2005-05-26 21:49:56 jk33 napisał:

> 2005-05-26 20:05:08 arti040 napisał:
 >
 > >
 >  > Witam,
 >  > kolejny problemik - przy probie kompilacji ponizszego programu kompilator wyrzuca blad:
 >  > \\"invalid conversion from `const char*\\' to `char\\'\\"
 >  >
 >  > Dlaczego?
 >  >
 >  > *** kod ***
 >  >    char m;         
 >  >    m=\\"metr\\";
 >  >    m=\\"metry\\";
 >  >    m=\\"metrow\\";
 >
 > Typ char przechowuje jeden
 > i TYLKO jeden znak ascii
 > (a wlasciwie 8-bitowa liczbe)
 >
 > Tak wiec nie mozesz przypisac
 > do niego calego lancucha znakow.
 >
 > Poczytaj o tablicach.
 >
 > Mozesz tez zapoznac sie ze switch,
 > to przydaje sie w podobnych
 > sytuacjach, zamiast else if.
 >
 > pozdrawiam
 >
 >


Aha. A nie ma czegos takiego jak zmienna typu \\"string\\" czy cos? ;)

Offline Konrad Zapałowicz

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 160
    • Zobacz profil
Priblem z neo
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-05-27, 01:01:05 »
> Aha. A nie ma czegos takiego jak zmienna typu \\"string\\" czy cos? ;)

Jest - wchodzi w skład biblioteki standardowej. Musisz tylko zainkludowac nagłówek string.h i już możesz używać stringów, np:
string a = \\"ala\\";

Jeżeli chcesz używać BCB, to oni mają tam własną klasę AnsiString.
Jak używasz QT to masz QString

A jak się podszkolisz w c++ to sam sobie napiszesz klasę do tekstów - taką jak lubisz :)

Pozdrawiam,
Bergo

Offline Piotr Potera

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 68
    • Zobacz profil
Priblem z neo
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-05-27, 01:25:02 »
2005-05-27 01:01:05 bergo napisał:

> > Aha. A nie ma czegos takiego jak zmienna typu \\"string\\" czy cos? ;)
 >
 > Jest - wchodzi w skład biblioteki standardowej. Musisz tylko zainkludowac nagłówek string.h i
 > już możesz używać stringów, np:
 > string a = \\"ala\\";
 >
 > Jeżeli chcesz używać BCB, to oni mają tam własną klasę AnsiString.
 > Jak używasz QT to masz QString
 >
 > A jak się podszkolisz w c++ to sam sobie napiszesz klasę do tekstów - taką jak lubisz :)
 >
 > Pozdrawiam,
 > Bergo
 >

Aha ;) A co to BCB? QT? Zanim dojde do QT... ;)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Priblem z neo
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-05-27, 13:02:38 »

Offline Michał

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Priblem z neo
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-05-26, 17:05:05 »
Witam!!!
Mój prblem jest  następujacy mam slacka 10.1 modem speedtouch i nieiwem jak zrobic ze by ta neostrada działała mozecie mi pomuc??

Offline Konrad Zapałowicz

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 160
    • Zobacz profil
Priblem z neo
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-05-27, 01:05:45 »
Ja bym poszukał na forum... pełno tego było. Na newbie, albo na fedora.pl jest artykuł o instalacji neo na kernerlach 2.6.10. Co prawda masz slacka, ale przeczytać nie zaszkodzi - zawsze się czegoś dowiesz (jak to działa).

Generalnie musisz zainstalować sterowniki modemu (moduł do jądra który sobie będziesz ładował jak będziesz chciał skorzystać z neo), potem dodać wpisy (login i pass) do odpowiednich plików konf. interfejsu ppp (/etc/ppp/*secrets), wpisać adresy DNSów Neo do /etc/resolv.conf i odpalić neo.

Tak to przynajmniej wygląda w fc3, ale schemat winien być ten am - jedynie nazwy plików mogą się różnić

Pozdrawiam,
Bergo

Offline Michał

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Priblem z neo
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-05-28, 01:11:30 »
a mozesz mi podac kilka linków gdzie jest dokładnie jak zainstalowac modem speedtouch 330  bardzo bym prosił.