2005-06-16 03:34:45 bergo napisał:
> Jako Creative Audigy LS wykrywane są także karty SB Live! 7.1 24 bit. Tu jest haczyk, bo te
> karty chodzą na module ca0106, a nie - jak by się można było spodziewać - emu10k. Jądro 2.6.11
> ma alsę do skompilowania z tym modułem. W innych przypadkach trzeba ściągnąć najnowszą Alsę i
> ją skompilować własnie z tym modułem. Tylko uwaga pierwej trzeba przekompilować jądro - musi
> byś skompilowane bez Alsy.
> Dobra to ciut zagmatwane, ale wyjaśniam:
> 1: ściągamy źródła Alsy
> 2: kompilujemy jądro tylko z opcją \\"soundcard support) - jeśli chodzi o dzwiek
> 3: kompilujemy Alsę
>
> Jest jeszzcze mały feler - karty z serii Live! nie mają jeszcze oprogramowanego przechwytywania
> dzwieku - znaczy się mikrofon niezadziała.
>
> Pozdrawiam,
> Bergo.
Wszysko pieknie, ale modul sam nie wystarczy trzeba samemu pisac skrypt, albo w katalogu /usr/share/alsa/ przerobic pliki conf bo w standardzie sa na 44,1kHz a ac97 ( bo tak ladude ca0106) pracuje dobrze tylko na 48kHz dlatego czasami dzwiek jest charczacy i przyspieszony. Najlepiej jest wejsc na stronke
http://www.alsa-project.org/alsa-doc/doc-php/template.php?company=Creative+Labs&card=Sound+Blaster+LS.&chip=SB0310%2C+P17&module=ca0106i tam zaczac walczyc z plikiem .asoundrc lub /etc/asound.conf bo inaczej nie widzi karty ani xmms ani mplayer. Samemu tworzy sie mixer i sterowanie urzadzeniem na 2 lub 5 kanalow. A jak tak zaawansowany niestety jeszcze nie jestem
i narazie musze sie zadowolic tylko zmiana puszczania muzyki na przod lub tyl a nie moge wlaczyc wszystkiego naraz czyli mplayera w sourround 5.1 i dlatego jeszcze mam winde