Witam i dziękuję za odpowiedzi!
@Zonk386
Dzięki, spróbuję, choć nie wiem czy X'y będą tak działały. Aktualnie czekam na kartę pamięci, bo komputer ma teraz 16MB.
Kompilowałem CDE pod Wheezym, i wiem, że da się pod Squeeze, ale nie wiem czy jakbym postawił "z kapelusza" Lenny to czy by były wszystkie potrzebne biblioteki w odpowiednich wersjach.
Chodzi mi o środowisko CDE, czyli Common Desktop Environment. Plus tego środowiska jest taki, że zadziała z własnym launcherem, terminalem i menedżerem plików nie biorąc za dużo RAMu - pamiętam CDE działające dobrze na notebooku z 32MB.
Sterownik nsc to sterownik układów System-on-a-chip produkcji National Semiconductor/Cyrix. Chodzi tu konkretnie o Cyrix'a model 5530 z tradycyjnymi dla pierwszej generacji tych chipów "odchyłami" typu zawieszanie przy trybach VESA. Stąd NSC, a nie Geode czy Cyrix. Płyta to "coś" w formacie PC104 opisane "JT AT-MULTI6".
Logicznie najbliżej temu do "cienkich klientów" produkcji Neoware opartych o Cyriksa, ale mój przynajmniej ma tryb 640x480x16.
Kiedyś uruchamiałem na tym komputerze Debiana Lenny z menedżerem WindowLab i nie było źle, jednak doskwierał brak szybkiego menedżera plików.