Nowe posty

Autor Wątek: Wyłączanie monitorów przy zamykaniu klapy laptopa.  (Przeczytany 4582 razy)

Offline Jacek Kowalczyk

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 175
    • Zobacz profil
Mój problem dotyczy wszystkich dotychczasowych wersji systemów Debianowych (Ubuntu 11.04; 12.04; Minta 17.1). Jak podłączę drugi monitor (np. telewizor) nie umiem tak ustawić zależności ekranów, bym mógł zamknąć klapę laptopa i korzystać tylko z podłączonego monitora.
Nie pomaga opcja wyłączenia monitora laptopa. Ekran się wyłącza, ale jak zamknę klapę to oba monitory gasną.
Mój laptop to HP ProBook 6550b, ale sprawdzałem, ten efekt występuje też na innych laptopach.

Offline Jacek Kowalczyk

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 175
    • Zobacz profil
Odp: Wyłączanie monitorów przy zamykaniu klapy laptopa.
« Odpowiedź #1 dnia: 2015-12-20, 16:13:48 »
Chciałbym spróbować odświeżyć temat. Problemu nie rozwiązałem. Nie poddałem się i próby i poszukiwania doprowadziły mnie do wniosków, które przy Waszej pomocy może uda się rozwiązać.
W Ubuntu 14.04, w którym teraz pracuję można ustawić w "Ustawienia systemowe/Zasilanie" opcję "Nie robienie niczego". Faktycznie działa, tylko, że po zamknięciu klapy laptopa gaśnie ekran i rozłącza się połączenie HDMI.
Wydaje mi się, że można coś zmienić w systemd i zapobiec rozłączeniu, ale nie mogę znaleźć.
Jest plik logind i w nim można ustawiać reakcje systemu. Wpisałem "HandleLidSwitch=ignore". Zrestartowałem kompa i nic. Nie mogę znaleźć innych możliwości. Może ktoś z Was wie?
PS.
Podłączenie kabla HDMI powoduje automatyczne pojawienie się w ustawienia głosowych opcji regulacji poprzez kabel, więc można to jakoś zautomatyzować. Nie wyłączanie ekranu na pewno też.

Proszę o pomoc.

Offline Kacper Paczos

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 26
    • Zobacz profil
Odp: Wyłączanie monitorów przy zamykaniu klapy laptopa.
« Odpowiedź #2 dnia: 2015-12-21, 17:33:41 »
Mam Ubuntu 14.04 i udało mi się to zrobić tzn zamykam pokrywę laptopa i monitor podłączony przez VGA działał.

1 W "jasność i blokada" wyłączyłem kompletnie "blokowanie".
2 W "zasilanie" ustawiłem "zasilanie sieciowe" i "zasilanie akumulatorowe" na "nie rób niczego" kiedy zamykam pokrywę.
3 A potem w "ekrany" kliknąłem wykryj, pojawiły mi się dwa monitory. Wyłączyłem wbudowany i kliknąłem na ten drugi by ustawić go jako główny, zastosuj i działa.

Daje zrzuty ekranu w załączniku. Napisz czy pomogło.
https://drive.google.com/file/d/0B6twcSwkjnvzYkFMaDN4VE92T0U/view?usp=sharing

Offline Jacek Kowalczyk

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 175
    • Zobacz profil
Odp: Wyłączanie monitorów przy zamykaniu klapy laptopa.
« Odpowiedź #3 dnia: 2015-12-22, 10:15:56 »
Faktycznie podziałało. Nie rozłącza mi połączenia HDMI, ale dalej przy domykaniu klapy laptopa ekran robi się czarny. Nie wyłącza się jednak, bo plakietka nr ekranu (pojawia się w górnym lewym rogu przy włączonej opcji Ustawienia-Ekrany) świeci.
Bardzo dziękuję za radę!!
Będę szukał dalej. Jak coś znajdę, napiszę.

Offline Kacper Paczos

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 26
    • Zobacz profil
Odp: Wyłączanie monitorów przy zamykaniu klapy laptopa.
« Odpowiedź #4 dnia: 2015-12-22, 12:31:03 »
Dzisiaj próbowałem to samo z telewizorem przez HDMI, po zamknięciu klapy monitor(telewizor) zgasł ale wystarczyło poruszać myszką i wszytko działało jak trzeba.

Szczerze z twojego wcześniejszego postu to nie wiem o co chodzi - działa czy nie działa?
Jeśli dalej jest jakiś kłopot to pisz, nie zapomnij udokumentować zdjęciami (print-screen).

Offline Jacek Kowalczyk

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 175
    • Zobacz profil
Odp: Wyłączanie monitorów przy zamykaniu klapy laptopa.
« Odpowiedź #5 dnia: 2015-12-22, 22:26:39 »
Napisałeś:
Cytuj
Szczerze z twojego wcześniejszego postu to nie wiem o co chodzi - działa czy nie działa?
Masz rację. Cały problem polegał, przez lata na braku stosowania zewnętrznej myszy. Zawsze działałem przy użyciu pada.
Podłączyłem mysz i wszystko o czym czytałem w internecie, o czym pisałeś działa. U mnie działa nawet przy ustawieniach:



Według mnie problem rozwiązany. Bardzo dziękuję za pomoc! Gdyby nie Ty tkwił bym do dzisiaj w tym samym punkcie. Zamykam wątek