2005-06-25 21:51:47 khaz napisał:
> 2005-05-29 13:22:44 thecoreofdarknes napisał:
>
> > Jak zainstalowaći skonfigurowac stery do ati.Z góry dzięki
> Oto jak:
> Wyobraź sobie, że po bardzo długich bojach udało mi się zainstalować sterowniki do mojej karty
> ATI - mam teraz wsparcie dla OpenGL. Jak udało mi się zdobyć info na ten temat? Po prostu NIE
> UDAŁO! Więc co zrobiłem? Naczytałem się wszelkich tipsów i przepisów na zupę, już byłem
> przekonany, że bez rekompilacji jajka się nie da, że, jeżeli już coś się zmienia ze sterami do
> grafy, to trzeba to robić w trybie tekstowym, itp. itd. No i co? Wszystko g. warte! Pomyślałem
> sobie: a czy ATI nie przygotowało gotowego rozwiązania do tak powszechnego problemu? No i
> poczytałem (zgodnie z zasadą 'najpierw czytać'). No i dotarłem do informacji o instalatorze
> sterów ATI: ładne zrzuty ekranu, wszystko pięknie, bez bólu - ściągnąłem rpm'a ze sterownikami
> a w przepisie było coś o pliku instalatora (ati-driver-installer-8.14.13.run). Tyle, że ja go
> nie miałem. Myślałem, że może jest zaszyty w rpm'ie. Szukam, szukam i nic. Więc wpisałem
> bezczelnie nazwę pliku do Googl'a i dostałem link. Google wskazał link do adresu:
> '
http://www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-8.14.13.run'. Kliknąłem i zaczął mi
> ściągać ten plik - najpierw był tekst skryptu, potem krzaki - pomślałem 'binarki' i wkleiłem
> adres do KGet. Ściągnąłem plik 'ati-driver-installer-8.14.13.run' (32.5 MB) a wcześniej rpm'a
> ze sterami ('fglrx_6_8_0-8.14.13-1.i386.rpm' - w moim przypadku) - wszystko było w jednym
> katalogu. Zalogowałem się jako root - na wszelki wypadek (i chyba dobrze) i uruchomiłem plik.
> Odpalił się instalator jak w opisie ATI - bombastic. To było w sumie najprostrze. Po instalacji
> uruchomiłem tylko plik /usr/X11R6/bin/fglrxconfig w celu skonfigurowania sterownika (większość
> opcji wybrałem domyślnych). I to by było wszystko - sterownik gra i buczy. Ale musiałem
> sprawdzić. Odpaliłem na początek wygaszacz ekranu 'sztuczne ognie' bo on wykorzystuje OpenGL.
> Bez sterowników ATI się ciął. A teraz... Bajka. Dalej Chromium. Miodzio. I in. Jednym słowem
> DZIAŁA! Bez rekompilacji, bez zmiany runlevel'u. Bombastic! Więc w skrócie, jeszcze raz,
> przepis na zupę:
> 1. Ściągnąć sterowniki ATI (u mnie 'fglrx_6_8_0-8.14.13-1.i386.rpm').
> 2. Ściągnąć instalator 'ati-driver-installer-8.14.13.run' (przynajmniej jak dla mojej
> konfiguracji).
> 3. Zalogować się jako root.
> 4. Odpalić instalator (./ati-driver-installer-8.14.13.run).
> 5. Podziwiać ekrany jak na
http://www2.ati.com/drivers/linux/linux_8.14.13-inst.html#176980.
> 6. Uruchomić /usr/X11R6/bin/fglrxconfig i skonfigurować driver.
> 7. Nie grać cały czas w gierki a z przerwami

> I wszystko. Bez bólu i gładko.
> Moja konfiguracja: Mandriva 2005 LE, Athlon 1,2 GHz, GeCube Radeon 9550 Speedy Edition.
> Pozdro Khaz
Witam, zrobiłem jak napisałeś i jest problem bo mi sie te koorowe okna instalatora nie pojawiaja tylko w konsoli kilka pytań w ramkach na niebieskim tle, jak juz dobrne do końca zaczyna instalowac przesówa sie pasek stanu i na końcu error juz nawet nie pamietam jaki (Knoppix 3.9)