Nowe posty

Autor Wątek: problem z ATI radeon 9200  (Przeczytany 6857 razy)

Offline Tomek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
problem z ATI radeon 9200
« dnia: 2005-06-03, 13:40:43 »
Witam
gdyby ktoś natknął się na rozwiązanie byłbym wdzięczny za pomoc:
1.cdcat - uruchamia się, kreci się klepsydra na pasku i po chwili się wyłącza - oto cały efekt - co z tym zrobić?? i dlaczego tak się dzieje?
2.basket - nie mogę znaleźć opcji żeby umieścić go w autostarcie
3.pwn dictionary - plik angpol.win - skąd go zassać ( tzn. kto mi go pozyczy na pare minut, żeby przetestować - potem oczywiście go usune :):) )
4.f4lm - cz to norma że nic nie działa? albo może coś źle robię, ale nie moge nawet wstawić ramki kluczowej na osi
5.autotrace - instalował ktoś? i udało mu się potem toto znaleźć? :)
pozdrawiam
tomek

Offline

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1403
    • Zobacz profil
problem z ATI radeon 9200
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-06-03, 22:38:55 »
2005-06-03 13:40:43 pandamiś napisał:

> Witam
 > gdyby ktoś natknął się na rozwiązanie byłbym wdzięczny za pomoc:
 > 1.cdcat - uruchamia się, kreci się klepsydra na pasku i po chwili się wyłącza - oto cały efekt
 > - co z tym zrobić?? i dlaczego tak się dzieje?

Probowales uruchomic z konsoli? Sprobuj program uruchomic w niej i napisz co ci sie wyswietla

 > 2.basket - nie mogę znaleźć opcji żeby umieścić go w autostarcie

Jesli masz KDE to w katalogu /home/user/.kde/autostart (oczywiscie zamiast user bedzie twoja nazwa uzytkownika) umiesc do niego skrot
:P

Offline Grzesiek O

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 27
    • Zobacz profil
problem z ATI radeon 9200
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-06-03, 22:57:52 »
 > 3.pwn dictionary - plik angpol.win - skąd go zassać ( tzn. kto mi go pozyczy na pare minut,
 > żeby przetestować - potem oczywiście go usune :):) )

www.google.pl

 > 5.autotrace - instalował ktoś? i udało mu się potem toto znaleźć? :)
 
man locate
man whereis

Offline Tomek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
problem z ATI radeon 9200
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-06-04, 17:00:22 »
2005-06-03 22:57:52 grzes napisał:

>
 >  > 3.pwn dictionary - plik angpol.win - skąd go zassać ( tzn. kto mi go pozyczy na pare
 > minut,
 >  > żeby przetestować - potem oczywiście go usune :):) )
 >
 > www.google.pl
 >
 >  > 5.autotrace - instalował ktoś? i udało mu się potem toto znaleźć? :)
 >  
 > man locate
 > man whereis
 >

Offline Tomek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
problem z ATI radeon 9200
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-06-04, 17:04:51 »
dla grzesia :)
3.jedyne co w gugle można znaleźć to np:
\\"WORKSHOP - Linux - Kpwndict
Chodzi o plik angpol.win. Przy pierwszym uruchomieniu programu program poprosi
 o wskazanie mu jego umiejscowienia. Jedną z najważniejszych cech kpwndict ...
members.elysium.pl/ytm/html/kpwndict.html - 10k - Kopia - Podobne strony\\" - czyli informacje o stronce autora :) nie znalazłem miejsca skąd można zassać wspomniany plik
5.autotrace - w międzyczasie znalazłem rpm-a, tylko że pojawia się odwieczny problem:
plik \\"‎/usr/bin/autotrace\\" nie reaguje na uporczywe klikanie :) - wkurzające, próbowałem z \\"chmod-em\\" ale niewiele to dało

Offline Tomek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
problem z ATI radeon 9200
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-06-04, 17:09:15 »
dla ush-a :)
2.cdcat: kolejne próby w katalogu:usr/share/applications (tu jest ten nieszczęsny ..desktop)
[tomek@tomek applications]$ cdcat
Segmentation fault
[tomek@tomek applications]$ cdcat.desktop
bash: cdcat.desktop: command not found
to samo dzieje się po \\"su\\", dodam jeszcze że skróty do open offica otwierają się normalnie

basket - dzięki, jusz go dowiązałem, wypróbuję po restarcie :):)

Offline

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1403
    • Zobacz profil
problem z ATI radeon 9200
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-06-04, 17:49:55 »
2005-06-04 17:09:15 pandamiś napisał:

 > [tomek@tomek applications]$ cdcat.desktop
 > bash: cdcat.desktop: command not found

a sprobuj ./cdcat.desktop i sprawdz czy ten plik napewno jest wykonywalny
:P

Offline Tomek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
problem z ATI radeon 9200
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-06-05, 18:22:37 »
a więc:
1../cdcat.desktop i ... permision denied, ale:
przelogowałem się na root\\'a i na początek próbowałem uruchomienia - zero, próbowałem też zaznaczyć okienko przy \\"wykonywalny\\", w zakładce ustawienia zaawansowane odhaczyłem też opcję \\"zezwalaj na uruchamianie\\" (opcje te są niedostępne z poziomu uzytkownika) - pojawia się okienko \\"uaktualniam konfigurację systemu\\" po czym.. opcje te są dalej ODZNACZONE

Offline Łukasz Żak

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
problem z ATI radeon 9200
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-06-03, 09:04:31 »
po przeczytaniu artykulu o instalacji sterownikow ATI postanowilem zrobic to samo na MDK LE 2005, poniewaz posiada on Xorg sciagnalem odpowiednie strowniki i robilem krok po kroku co pisalo w arcie. Teraz kiedy jestem w KDE poprzez automatyczne logowanie dalej pokazuje fglrxinfo ze jest nie ma akcelacji ATI. Najdziwniejsze jest to ze kiedy loguje sie do X spod konsoli jako uzytkownik czy root komenda KDE to ekran wyglada inaczej (niby pokazuje ze dalej jest roz 1024x768 ale czcionka jest mniejsza i wyrazniejsza, brak tez kilku ikonek na trayu, min ppp0). Bardzo prosze o pomoc bo w sieci nic o tym nie znalazlem...

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
problem z ATI radeon 9200
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-06-05, 21:32:43 »
2005-06-03 09:04:31 Nefephel napisał:

> po przeczytaniu artykulu o instalacji sterownikow ATI postanowilem zrobic to samo na MDK LE
 > 2005, poniewaz posiada on Xorg sciagnalem odpowiednie strowniki i robilem krok po kroku co
 > pisalo w arcie. Teraz kiedy jestem w KDE poprzez automatyczne logowanie dalej pokazuje
 > fglrxinfo ze jest nie ma akcelacji ATI. Najdziwniejsze jest to ze kiedy loguje sie do X spod
 > konsoli jako uzytkownik czy root komenda KDE to ekran wyglada inaczej (niby pokazuje ze dalej
 > jest roz 1024x768 ale czcionka jest mniejsza i wyrazniejsza, brak tez kilku ikonek na trayu,
 > min ppp0). Bardzo prosze o pomoc bo w sieci nic o tym nie znalazlem...
------------------------------------------------------------------------------
Hej!
Może to ci pomoże, w sumie to dużo zależy od modelu Radka
U mnie z tym 'configiem' ruszyło ale mordowałem się 4 dni

Spróbuj tak:
1) Przejdź do runlevel 3;
/etc/inittab
id:3:initdefault...
2) Reboot;
3)(raczej nie powinno odpalic ci sie KDE) Zainstaluj Kernel-module-fglrx;
4) zainstaluj stery ati
5)
/etc/xorg.conf
 Section "Device" <--- znajdź tą linie
 Identifier "Videocard0"
 Driver "fglrx"
 VendorName "Videocard vendor"
 BoardName "ATI Radeon Mobility 9600 M10"
 Option "VideoOverlay" "on"
 Option "UseInternalAGPGART" "no"
 EndSection
6) reboot
7) zmien runlevel spowrotem na 5
8) reboot