Nowe posty

Autor Wątek: Dell PE2600 RAID 1 Jak odczytać dane?  (Przeczytany 2332 razy)

KaReL

• Gość
Dell PE2600 RAID 1 Jak odczytać dane?
« dnia: 2015-02-05, 11:51:00 »
Witam,
Miałem sobie starego PowerEdge 2600 w domu, tak do zabawy. Utworzyłem RAID 1 i stwierdziłem, że będzie to jedno z bezpieczniejszych miejsc na trzymanie zdjęć.

Niestety po jakimś roku padła płyta serwera. No i mam problem... Nie wiem jak odczytać dane z dysków. Dyski to U320 z 80-pinowymi złączami SCA.

Może macie jakieś pomysły?

Próbowałem na IBM xSeriers226 ale tam jest inny kontroler RAID i nie chce z moimi dyskami gadać.

Czy jak podepnę dysk pod inny serwer z wyłączonym RAID'em to będę widział normalnie dane?

Pomocy!

Offline Paweł Kraszewski

• Administrator
  • Guru
  • Lenistwo jest matką potrzeby = babcią wynalazku
Dell PE2600 RAID 1 Jak odczytać dane?
« Odpowiedź #1 dnia: 2015-02-05, 15:01:33 »
Linux to zobaczy na 99.9%. Będziesz miał wirtualny kontener, w którym będzie oryginalna zawartość dysku.

Najlepiej taki dysk podpiąć pod "zwykłego" PC przez interfejs SCSI. Na giełdzie używka "nieRAIDowej" karty SCSI nie powinna być droga. Prawdopodobnie nawet coś takiego starczy, tylko przez zakupem sprawdzić, czy karta jest natywnie obsługiwana przez kernel (bo aktualnych sterowników pod Linuksa od producenta nie uświadczysz).

Plus potencjalnie adapter SCSI68 -> SCA, chyba że oryginalny koszyk da się podpiąć pod SCSI68+zasilanie (niektóre się da).

aukcje nie są moje, podałem przykładowe produkty, pierwsze pasujące z listy z "normalną" ceną.
Paweł Kraszewski
~Arch/Void/Gentoo/FreeBSD/OpenBSD/Specjalizowane customy