Nowe posty

Autor Wątek: Problem z drukarką Canon Pixma MG7550  (Przeczytany 2012 razy)

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 170
    • Zobacz profil
Problem z drukarką Canon Pixma MG7550
« dnia: 2014-11-11, 13:28:49 »
OS - OpenSuse 13.2 64bit
Drukarka - Canon Pixma MG7550 podłączona poprzez gniazdo ethernet do domowej sieci LAN

Nie dawno kupiłem nową drukarkę. Na początku miałem OpenSuse 13.1 i na tym systemie jak i na Windows 8.1 drukarka działała jak należy.

Teraz mam OpenSuse 13.2 i niestety nie mogę uruchomić mojej drukarki. Skaner w tym urządzeniu działa prawidłowo.

Robiłem tak:

1. Pobrałem sterowniki ze strony producenta drukarki
2. Rozpakowałem archiwum a następnie uruchomiłem zawarty tam instalator install.sh który to mi zainstalował pakiet cnijfilter2-5.00-1.x86_64.rpm i zapytał się czy ma wyszukać drukarkę.
3. Wybrałem aby instalator wyszukał drukarkę i wybrałem, że drukarka jest podłączona poprzez LAN
4. Z niewiadomych przyczyn, instalator nie znalazł drukarki pomimo kilkukrotnego odświeżania.
5. Dałem sobie spokój z wyszukiwaniem drukarki przez instalator i wszedłem w Yast-> Sprzęt-> Drukarka
6. Tam wybrałem rodzaj połączenia LPD, nazwę ścieżki LPT1 i podałem adres IP drukarki.
7. Test połączenia z drukarką przeszedł pomyślnie.
8. Potem tylko wybrałem producenta drukarki i sterownik canonmg7500.ppd i na końcu zatwierdziłem.
9. Zrestartowałem system operacyjny jak i drukarkę i spróbowałem wydrukować stronę testową. Na drukarce na wyświetlaczu pojawił się napis "przetwarzanie" potem drukarka piknęła i nic nie wydrukowało
10.Wpisałem kilka literek w libreoffice i kliknąłem drukuj. Drukarka bardzo szybko zaczęła pobierać kartki i na każedj drukować to samo - te literki które wpisałem i kilka dziwnych linijek. Drukarka zdążyła w ten sposób zmarnować z 10 kartek zanim zdążyłem wcisnąć przycisk stop na urządzeniu.

W pliku /var/log/cups/error.log pojawił się wpis

!
E [11/Nov/2014:12:22:45 +0100] [cups-driverd] Bad driver information file "/usr/share/cups/drv/sample.drv"!
Czy może ktoś wie co może być nie tak bo skończyły mi się już pomysły.


EDIT 13.11.2014

Spróbowałem powalczyć z drukarką jeszcze trochę.

1. Usunąłem drukarkę zainstalowaną poprzednio.
2. Odinstalowałem zainstalowany pakiet cnijfilter2-5.00-1.x86_64.rpm
3.Zrestartowałem komputer
4. Wyłączyłem firewall
5. Uruchomiłem ponownie instalator install.sh
6. Instalator zainstalował ponownie pakiet cnijfilter2-5.00-1.x86_64.rpm oraz zapytał w jaki sposób mam podłączoną drukarkę. Okazało się, że poprzednio nie znajdował drukarki ponieważ blokował go firewall.
7. Wybrałem LAN i wcisnąłem ENTER. Instalator odnalazł drukarkę i ją zainstalował w systemie.
 Niestety przy próbie drukowania jest dokładnie taki sam efekt jak poprzednio i dokładnie ten sam błąd w logu.

Co nadal robię nie tak?

PS do jakich grup powinien należeć użytkownik oby nie było problemów z drukowaniem?

EDIT 15.11.2014

Powalczyłem jeszcze trochę
Sformatowałem dysk, zainstalowałem OpenSuse 13.1 64 bit
Zainstalowałem drukarkę. Drukarka zaczęła działać prawidłowo. Potem zaktualizowałem OpenSuse 13.1 do OpenSuse 13.2. Po sprawdzeniu okazało się że drukarka nadal działa prawidłowo.

Czemu drukarka nie chciała prawidłowo zainstalować się pod systemem operacyjnym OpenSuse 13.2 tego to nie wiem. Co prawda trochę na około ale udało mi się rozwiązać problem.