Nowe posty

Autor Wątek: Szum na wyjściu Jack w wielu nowych dystrybucjach PulseAudio4. VIA HDA  (Przeczytany 3364 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Witam, walczę już od jakiegoś czasu z PulseAudio. Po podłączeniu słuchawek/głośników jest cisza, dopiero po włączeniu muzyki lub filmu z obojętnie jakiego miejsca pojawia się szum, który nie znika po wyłączeniu tej muzyki/filmu. Dodatkowo z tym szumem pojawia się cichy powtarzający się dźwięk. Spodobała mi się bardzo dystrybucja Linux Mint z Cynamonem więc odinstalowanie PulseAudio nie wchodzi w grę, bo system się sypie. Próbowałem już wyciszać mikrofon, obniżać suwaki w alsamixerze, wgrywałem najnowsze kernele. Podziałało zainstalowanie i włączenie po każdym uruchomieniu systemu programu "pavucontrol" (PulseAudio Volume Control), wsadziłem je do autostartu i ukryłem alltrayem. Jednak nie jest to dla mnie idealne rozwiązanie. Po wyłączeniu pavucontrol szum wraca. Na innych dystrybucjach jak Fedora, OpenSuse, Ubuntu jest dokładnie to samo. Sprawdziłem z ciekawości jak jest ze starszym Mint 13. No i tu miód dla moich uszu. Szumu brak. W systemie tym był PulseAudio 1.1. Jak naprawić ten błąd? Proszę o rady. Model karty dźwiękowej to VIA VT1708S na chipsecie ATI (HDA ATI SB). Pokazana jeszcze jako snd_hda_intel.

Offline Miro57

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 166
    • Zobacz profil
Szum na wyjściu Jack w wielu nowych dystrybucjach PulseAudio4. VIA HDA
« Odpowiedź #1 dnia: 2014-10-09, 20:53:41 »
Pulseaudio można wyłączyć bez odinstalowywania.

W ~/.pulse/client.conf  lub jak nie ma w /etc/pulse/client.conf
zmienić odpowiednie wiersze na:
autospawn = no
daemon-binary = /bin/true


Jeśli trzeba to wyłączyć usługę:
# service pulseaudio stop

Offline 1709

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2188
  • 1709
    • Zobacz profil
Szum na wyjściu Jack w wielu nowych dystrybucjach PulseAudio4. VIA HDA
« Odpowiedź #2 dnia: 2014-10-10, 15:01:19 »
- tych opcji za jakosc dzwieku odpowiadajacych jest wiecej chyba ktore moga psuc dzwiek po paru godzinach,
moze napisz
http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/xdg
moze ktos bedzie wiedzial ocochodzi.
Mozesz zobaczyc wersje pulse oraz plik konfiguracyjny w mincie tez,
moze doprowadzi Cie to rozwiazania problemu.
Na stronie pulse tez to kiedys pisalo, ale teraz nie jestem wstanie tego znalesc.
- Korzystasz z tych samych aplikacji ?
- sprawdz /var/log/messages
sprawdz co pisze w terminalu po uruchomieniu dzwieku
- mozesz stworzyc nowe konto uzytkownika i sprawdzic,
chociaz efekt w teori powinien byc ten sam
- mozesz zrezygnowac z pulse na rzecz alsa audio.
Pochwal się swoją kartą graficzną w tym wątku-->
http://forum.linux.pl/index.php/topic,19841.msg121122.html#msg121122

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Szum na wyjściu Jack w wielu nowych dystrybucjach PulseAudio4. VIA HDA
« Odpowiedź #3 dnia: 2014-10-12, 19:56:04 »
Witam, po wpisaniu komendy "lsmod | grep snd" i wyłączonym pavucontrol wyrzuca mi następujące parametry:
snd_hda_codec_via      32006  1 
snd_hda_codec_generic    70087  1 snd_hda_codec_via
snd_hda_intel          30783  3
snd_hda_controller     32234  1 snd_hda_intel
snd_hda_codec         145035  4 snd_hda_codec_via,snd_hda_codec_generic,snd_hda_intel,snd_hda_controller
snd_hwdep              17709  1 snd_hda_codec
snd_pcm               105052  3 snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_hda_controller
snd_seq_midi           13564  0
snd_seq_midi_event     14899  1 snd_seq_midi
snd_rawmidi            31197  1 snd_seq_midi
snd_seq                63540  2 snd_seq_midi_event,snd_seq_midi
snd_seq_device         14497  3 snd_seq,snd_rawmidi,snd_seq_midi
snd_timer              30118  2 snd_pcm,snd_seq
snd                    84025  16 snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_via,snd_pcm,snd_seq,snd_rawmidi,snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_seq_device
soundcore              15091  2 snd,snd_hda_codec
Przy włączonym pavucontrol:
snd_hda_codec_via      32006  1 
snd_hda_codec_generic    70087  1 snd_hda_codec_via
snd_hda_intel          30783  6
snd_hda_controller     32234  1 snd_hda_intel
snd_hda_codec         145035  4 snd_hda_codec_via,snd_hda_codec_generic,snd_hda_intel,snd_hda_controller
snd_hwdep              17709  1 snd_hda_codec
snd_pcm               105052  5 snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_hda_controller
snd_seq_midi           13564  0
snd_seq_midi_event     14899  1 snd_seq_midi
snd_rawmidi            31197  1 snd_seq_midi
snd_seq                63540  2 snd_seq_midi_event,snd_seq_midi
snd_seq_device         14497  3 snd_seq,snd_rawmidi,snd_seq_midi
snd_timer              30118  2 snd_pcm,snd_seq
snd                    84025  20 snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_via,snd_pcm,snd_seq,snd_rawmidi,snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_seq_device
soundcore              15091  2 snd,snd_hda_codec
Czy da się te parametry przypisać ręcznie? Jak już pisałem, przy włączonym pavucontrol nie mam żadnych szumów, a być może zmiana parametrów na te ustawione przez pavucontrol by pomogły.