Nowe posty

Autor Wątek: Debian - Ubuntu, największe porównanie 2014  (Przeczytany 4534 razy)

bb20

• Gość
Debian - Ubuntu, największe porównanie 2014
« dnia: 2014-05-04, 23:24:34 »
Piszę w dość często wspominanej kwestii na zagranicznych forach, a mianowicie porównaniu Debiana oraz Ubuntu w 2014, najnowsze oprogramowanie. Jestem bardzo ciekaw co możecie mi powiedzieć, czytałem sporo tematów ale w żadnym w sumie nie ma nic konkretnego. Chodzi o każdy konkret pod którym dany system jest lepszy/gorszy, Czy można rozumieć to jako Debian=zaawansowany - Ubuntu=początkujący?

Eee86

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2014-05-05, 15:29:04 »
Zgadza się, Debian jest kierowana do bardziej zaawansowanych użytkowników. Jest też bardzo uniwersalny, bo możesz na nim postawiony serwer, lub używać go w domu, czy nawet jako system do obsługi bankomatów.

Ubuntu natomiast, to taki system do typowo domowych zastosowań. Warto tez pamiętać, że Ubuntu opiera się na Debianie.

Ojro007

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2014-05-05, 17:52:25 »
Cytat: bb20
Piszę w dość często wspominanej kwestii na zagranicznych forach, a mianowicie porównaniu Debiana oraz Ubuntu w 2014, najnowsze oprogramowanie. Jestem bardzo ciekaw co możecie mi powiedzieć, czytałem sporo tematów ale w żadnym w sumie nie ma nic konkretnego. Chodzi o każdy konkret pod którym dany system jest lepszy/gorszy, Czy można rozumieć to jako Debian=zaawansowany - Ubuntu=początkujący?
Takie krótkie porównanie (oczywiście jest to moja prywatna opinia, biorę pod uwagę Debiana Stable):

łatwość obsługi: Ubuntu
stabilność: Debian
szybkość: Debian
świerzość oprogramowania: Ubuntu
wsparcie (fora itd.): oba distra

Offline Andrzej J

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #3 dnia: 2014-05-05, 20:10:03 »
Z świeżością oprogramowania Ubuntu się nie zgodzę. Używam na lapku z którego piszę debiana testinga od przeszło 2-ch lat od kiedy został zakupiony, mam  stabilne oprogramowanie. Jest też przecież debian-unstable, który ma jeszcze świeższe oprogramowanie.
DISTRIB_ID=Debian
DISTRIB_DESCRIPTION="Debian GNU/Linux installer"
DISTRIB_RELEASE="7.0 (wheezy) - installer build 20120327-00:06"
X_INSTALLATION_MEDIUM=cdrom
Log z instalators...
Wsparcie dużo lepsze niż ubuntu jest dla debiana
http://dug.net.pl/
Przynajmniej nie jest zaśmiecone tak jak ubuntu.pl

Offline mateo86

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #4 dnia: 2014-05-06, 12:29:02 »
A czy ubuntu od którejś z ostatnich wersji nie przestało przypadkiem korzystać z pakietów debiana i samo sobie ich nie tworzy? Wydaje mi się, że jedyne co w ubuntu zostało z debiana to paczki *.deb i zbliżona konfiguracja, reszta, to już zupełnie inna bajka...

Ojro007

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2014-05-06, 19:16:03 »
Cytat: Andrew_66
Z świeżością oprogramowania Ubuntu się nie zgodzę. Używam na lapku z którego piszę debiana testinga od przeszło 2-ch lat od kiedy został zakupiony, mam  stabilne oprogramowanie. Jest też przecież debian-unstable, który ma jeszcze świeższe oprogramowanie.
Napisałem, że odwołuję się do wersji Stable.