Nowe posty

xx zapis klatki filmu mp4 w postaci obrazu jpg (2)
Wczoraj o 22:33:32
xx Dystrybucja do szkolnej pracowni. (6)
Wczoraj o 18:39:04
xx Jaką dystrybucje polecacie pod mój sprzęt? (1)
Wczoraj o 14:53:22
xx Thunderbird - jedna poczta na dwóch dystrybucjach (3)
Wczoraj o 12:34:56
xx Nowe forum linuxowskie (5)
Wczoraj o 11:55:40
xx zrobmikompa.pl - co myślicie o tej stronce (8)
Wczoraj o 11:44:47
xx Jaka dystrybucja pod mon sprzęt? (1)
Wczoraj o 10:52:58
xx BIOS nie widzi dysku z Linuxem (2)
2019-09-14, 10:41:31
xx Problem z antiX wersja live (0)
2019-09-12, 20:56:49
xx Serwer do Nauki (5)
2019-09-05, 07:35:50

Autor Wątek: TP-LINK WN725N V1 - problem  (Przeczytany 5528 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 15
    • Zobacz profil
TP-LINK WN725N V1 - problem
« dnia: 2013-12-13, 20:49:19 »
Witam
Mam pewnie problem z kartą WIFI USB TP-LINK WN725N V1 a mianowicie na Windowsie wszytko działa jak trzeba. Przy testach prędkości osiągam pełną prędkość czyli 10 Mb/s bez żadnego kłopotu. Problem pojawia się w sytuacji chęci korzystania z internetu na Linuksie. Testowałem kilka dystrybucji i na każdej wyglądało to tak samo że max prędkość jaką osiągnąłem to max 0.7 Mb/s i to w porywach wiatru.
Ściągnąłem ze strony Realteka sterowniki pod Linuxa ale nic to nie dało. Szukałem rozwiązań na różnych forach ale nie skutkowało to niczym konkretnym. Co zrobić żeby funkcjonował to poprawnie. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 15
    • Zobacz profil
TP-LINK WN725N V1 - problem
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-12-17, 18:33:23 »
Czy nikt nic nie jest wstanie pomóc??

Offline Andrzej J

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 705
    • Zobacz profil
TP-LINK WN725N V1 - problem
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-12-17, 20:49:33 »
Nie mam dla Ciebie dobrych informacji. Jak używałem karty nano( nie tp-linka) to nawet w odległości 5 m zrywało połączenia nie wspominam o niskim transferze, a sterowniki tego producenta.....są dużo słabsze niż np atherosa. Na 2-ch kompach mam TP-LINK WN722N na atherosie z antenką i działają rewelacyjnie nawet w terenie do 100m, ale transfer przy tej odległości nadaje się tylko do przeglądania internetu. Za czasów jak trzeba było ręcznie instalować sterowniki korzystałem z tego projektu.
http://wireless.kernel.org/en/users
Ja na Twoim miejscu nie zmieniałbym dystrybucji tylko spróbował różnych kerneli dedykowanych albo z backportów do używanego distro - ewentualnie samodzielna kompilacja kernela z http://kernel.org
Pozdrawiam

Offline Kamil

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 449
    • Zobacz profil
TP-LINK WN725N V1 - problem
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-12-17, 22:38:40 »
Cytat: Andrew_66
TP-LINK WN722N na atherosie z antenką i działają rewelacyjnie nawet w terenie do 100m, ale transfer przy tej odległości nadaje się tylko do przeglądania internetu.
Dziwne. Sam swego czasu korzystałem z tej karty jako swoisty accesspoint na moim serwerze i działał zaskakująco dobrze.

Offline Andrzej J

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 705
    • Zobacz profil
TP-LINK WN725N V1 - problem
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-12-18, 08:34:27 »
Napisałem, że przy odległości 100m od routera spadał transfer, jakość połączenia i można było przeglądać strony, a nie zasysać np. z ftp . Przy użytkowaniu w mieszkaniu też uważam, że TP-LINK WN722N działa rewelacyjnie i można tą kartę spokojnie polecić.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 15
    • Zobacz profil
TP-LINK WN725N V1 - problem
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-12-18, 20:06:41 »
OK tylko tutaj kwestia zasięgu jest kompletnie nie istotna ponieważ kompa od rutera  ( linksys cisko wrt320n) po prostej linii dzielą ze 2 metru max a po za tym na Windowsie jest wszystko ok więc teza z zasięgiem jest ty obalona. Dystrybucji sprawdzałem już a z 8 i co najciekawsze na Ubuntu 10.10 po zainstalowaniu sterowników ponieważ Ubuntu nie miał działało to w miarę ok tak do 8 Mb/s