Nowe posty

Autor Wątek: [poszukuję] Linux, konsola, boot z pliku ISO itd  (Przeczytany 2964 razy)

tmseth

• Gość
[poszukuję] Linux, konsola, boot z pliku ISO itd
« dnia: 2013-08-02, 00:39:59 »
Witam

to mój pierwszy post więc nie kill'ujcie...

A więc tak... poszukuję dystrybucji Linux'a która spełni moje wymagania lub sposobu na stworzenie takowej dystrybucji własnoręcznie.

Co dokładnie potrzebuję...

- Dystrybucja oparta na zasadzie LIVE CD czyli bootowana z pliku ISO
- Dystrybucja ta musi być też konsolowa (tekstowa) ale z możliwością doinstalowywania aplikacji które zostaną zainstalowane na pendrive'ie
- Odczyt katalogu użytkownika i zainstalowanych dodatkowych aplikacji z pendrive'a

Są to najważniejsze parametry a jednocześnie zdaję sobie sprawę że może być tak że nie będzie całkowitego spełnienia moich potrzeb.

Ogólnie ma to wyglądać następująco :

- Podłączam pendrive'a do USB
- uruchamiam komputer
- następuje bootowanie z pendrive'a z możliwością wyboru pliku ISO z którego ma być bootowany system operacyjny
- wybieram wersję dystrybucji (której tutaj szukam mam nadzieję że z waszą pomocą) czyli LIVE CD konsolowej (preferuję debiana ale w ostateczności może być cokolwiek innego)
- Dystrybucja wyszukuje na wszystkich dyskach USB katalogu użytkownika i odczytuje z niego informacje
- Odczyt użytkowników i wszelkich aplikacji zainstalowanych na pendrive'ie ma dać możliwość użytkowania tych aplikacji w wybranej dystrybucji (przykładowo mamy zainstalowany xorg i xfce to po wpisaniu startx mają mi się uruchomić iXy i dać dostęp do tryby graficznego pomimo iż w dystrybucji nic takiego nie jest zainstalowane)
- wszelkie zmiany, efekty użytkowania systemu mają być zapisywane w katalogu użytkownika na pendrive'ie

I teraz pytanie...
Czy ktoś coś takiego zna lub może podesłać mi linki na poradniki jak tego dokonać? Zdaję sobie sprawę, że będzie to trudna robota ale nie mając gotowca trzeba czasami samemu coś spróbować zrobić.

Będę wdzięczny za pomoc :)