Nowe posty

Autor Wątek: Problem z wykrywaniem karty wifi  (Przeczytany 6792 razy)

Offline utf-8

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 56
    • Zobacz profil
Problem z wykrywaniem karty wifi
« dnia: 2012-12-29, 13:55:49 »
Witam
Mam problem z kartą wifi na linuxie, posiadam w gnome ikonkę połączeń sieciowych i pod "Sieci bezprzewodowe" pisze "Urządzenie nieobsługiwane".  Karta działa bo z konsoli łączę sie bez problemu więc sterowniki są ale nie mam pojęcia co trzeba zrobić żeby dało się to wyklikać bo używanie konsoli jest łagodnie mówiąc upierdliwe.  
Prosiłbym o pomoc bo jestem w martwym punkcie :(
Wersja Debiana to 6.0.6 i gnome ma wersję dostarczaną razem z nim.

A korzystając z tego że piszę tu pytanie, czy ktoś mozę podać źródło  repozytoriów iceweasel w różnych wersjach? Bo domyślna(3.5) jest za stara dla mnie a najnowsza(17) wymaga eksperymentalnych bibliotek.

Offline Andrzej J

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 713
    • Zobacz profil
Problem z wykrywaniem karty wifi
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-12-29, 14:28:29 »
Wyedytuj  jako root konfigurację /etc/network/interfaces
Cytuj
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet dhcp
    wpa-ssid twoja_sieć
    wpa-psk twoje_hasło_wpa-psk
Możesz poszukać skrypt ceni od aptosida, ja swojego czasu zainstalowałem w squeeze- bardzo wygodny do konfiguracji połączeń sieciowych. Network manager mam wyrzucony w moich debianów... i nie mam problemów z połączeniami sieciowymi.
Co do iceweasel to tu masz podane dodatkowe repozytoria.
http://dug.net.pl/tekst/136/lista_repozytoriow_%28sources_list%29_dla_debiana/#stable
albo wg tego
http://mozilla.debian.net/
Pozdrawiam

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 290
    • Zobacz profil
Problem z wykrywaniem karty wifi
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-04-20, 10:21:03 »
Ja też mam problem.
Specjalnie dla Wi-Fi zainstalowałem WiCD ale gdy wpisuję ifconfig to dostaję:
piotrek@localhost:~$ sudo ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 3c:97:0e:6c:7a:57  
          inet6 addr: fe80::3e97:eff:fe6c:7a57/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:21475 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:17229 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:22398575 (21.3 MiB)  TX bytes:2610226 (2.4 MiB)
          Interrupt:27 Base address:0x8000

eth0:avahi Link encap:Ethernet  HWaddr 3c:97:0e:6c:7a:57  
          inet addr:169.254.6.147  Bcast:169.254.255.255  Mask:255.255.0.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          Interrupt:27 Base address:0x8000

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:560 (560.0 B)  TX bytes:560 (560.0 B)

ppp0      Link encap:Point-to-Point Protocol  
          inet addr:176.111.19.50  P-t-P:176.111.16.7  Mask:255.255.255.255
          UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1480  Metric:1
          RX packets:42 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:48 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:3
          RX bytes:9272 (9.0 KiB)  TX bytes:6761 (6.6 KiB)

ppp1      Link encap:Point-to-Point Protocol  
          inet addr:176.111.19.50  P-t-P:176.111.16.7  Mask:255.255.255.255
          UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1480  Metric:1
          RX packets:81 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:116 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:3
          RX bytes:13955 (13.6 KiB)  TX bytes:14337 (14.0 KiB)
Czyli wogóle nie pokazuje mi WiFi.
Mam świeża instalkę Debiana stable, proszę o pomoc.
Mój laptop to Lenovo B590
więcej na: http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,4504,lenovo_b590_-_sprawdzi_sie_w_kazdych_warunkach,testy,1.html

conseil

  • Gość
Problem z wykrywaniem karty wifi
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-04-20, 11:06:02 »
Twój laptop zawiera kartę wifi od Broadcom'u - będziesz musiał dograć prawnie zastrzeżone sterowniki, by włączyć obsługę wifi. Na samym początku musisz zidentyfikować dokładnie, jaki masz model karty wpisując w konsoli
lspci -nn | grep Network
U mnie jest np.:
03:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM43227 802.11b/g/n [14e4:4358]
Interesuje Cię konkretny model, u mnie jest to BCM43227. I wtedy szukasz albo w google, albo na http://wiki.debian.org/WiFi jak zainstalować stery pod Twojego lapka (w moim przypadku rozwiązaniem była strona http://wiki.debian.org/wl).

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 290
    • Zobacz profil
Problem z wykrywaniem karty wifi
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-04-20, 11:19:31 »
piotrek@localhost:~$ lspci -nn | grep Network
02:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller [14e4:4727] (rev 01)
Z moim angielskim dość słabo... czy trzeba tutaj edytować jakieś pliki?
Bo wpisywałem polecenia z ramek i mam coś takiego:
root@localhost:/home/piotrek# iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

pan0      no wireless extensions.

ppp0      no wireless extensions.

eth1      IEEE 802.11  ESSID:""  
          Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: Not-Associated  
          Bit Rate:8 Mb/s   Tx-Power:24 dBm  
          Retry min limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Managementmode:All packets received
          Link Quality=5/5  Signal level=0 dBm  Noise level=0 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
Tzn że działa?

conseil

  • Gość
Problem z wykrywaniem karty wifi
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-04-20, 12:08:50 »
Nie, jeszcze nie działa. Wykryłeś, że Twoja karta wifi to dokładnie BCM4313, czyli żeby działała musisz zrobić to, co piszą tutaj: http://wiki.debian.org/wl , sekcja "Installation". Albo na początek spróbuj zainstalować to: http://packages.debian.org/stable/broadcom-sta-source (na samym dole w architekturze wybierasz "all" i potem wybierasz sobie źródło pobierania).

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 290
    • Zobacz profil
Problem z wykrywaniem karty wifi
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-04-20, 13:09:02 »
Pakiet broadcom-sta-source stoi w opozycji do pakietu broadcom-sta-dkms.
Postępując wg. porad uzyskałem:
root@antiX1:/home/piotrek# apt-get install linux-headers-$(uname -r|sed 's,[^-]*-[^-]*-,,') broadcom-sta-dkms
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności      
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu linux-headers-486-smp
root@antiX1:/home/piotrek# apt-get install broadcom-sta-dkms
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności      
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
  broadcom-sta-dkms
0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 2208 kB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 6186 kB miejsca na dysku.
Pobieranie:1 http://ftp.pl.debian.org/debian/ wheezy/non-free broadcom-sta-dkms all 5.100.82.112-8 [2208 kB]
Pobrano 2208 kB w 2s (911 kB/s)                
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu broadcom-sta-dkms.
(Odczytywanie bazy danych ... 151499 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowywanie pakietu broadcom-sta-dkms (z .../broadcom-sta-dkms_5.100.82.112-8_all.deb) ...
Konfigurowanie pakietu broadcom-sta-dkms (5.100.82.112-8) ...
Loading new broadcom-sta-5.100.82.112 DKMS files...
First Installation: checking all kernels...
Building only for 3.7.10-antix.3-486-smp
Building initial module for 3.7.10-antix.3-486-smp
Done.

wl:
Running module version sanity check.
 - Original module
   - No original module exists within this kernel
 - Installation
   - Installing to /lib/modules/3.7.10-antix.3-486-smp/updates/dkms/

depmod......

Backing up initrd.img-3.7.10-antix.3-486-smp to /boot/initrd.img-3.7.10-antix.3-486-smp.old-dkms
Making new initrd.img-3.7.10-antix.3-486-smp
(If next boot fails, revert to initrd.img-3.7.10-antix.3-486-smp.old-dkms image)
update-initramfs....

DKMS: install completed.
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu initramfs-tools...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.7.10-antix.3-486-smp
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168g-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8106e-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8411-1.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8402-1.fw for module r8169
Przez pewien czas kartę wyświetlało:
root@antiX1:/home/piotrek# iwconfig
ppp0      no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11abg  ESSID:off/any  
          Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=200 dBm  
          Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
         
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.
A po restarcie już nie.