Oprogramowanie > Narzędzia administracyjne

wyszukiwanie w plikach i kasowanie wyników z plików

(1/2) > >>

babilon82:
Witam.
Nie wiem czy to właściwe miejsce na moje pytanie i ten temat. Jeśli nie to przepraszam za pomyłkę.
Sprawa wygląda następująco:
Jest serwer www, na nim joomla, przez moją bezmyślność dopuściłem do zainfekowania tego serwera jakimś syfem który dopisał mi praktycznie do wszystkich plików z rozszerzeniem *.js coś takiego:

"document.write('');"

Ręczne edytowanie wszystkich plików i kasowanie tego wpisu to mordęga.
Polecenie greep pięknie przeszukuje katalogi czytając zawartość pliku.
Nie mam pojęcia jak miałby wyglądać skrypt bądź składania polecenia które wyszuka wszystkie plik z takim wpisem w środku i wykasuje te wpisy.

Z góry dziękuje za pomoc.

Paweł Kraszewski:
Zamiast GREP użyć SED. To takie skryptowe automatyczne znajdź-i-zamień. W sam raz się nada.

babilon82:
Ok. Świetnie, zamieni mi jeden ciąg znaków na drugi, a zrobi to automatycznie dla prawie 700 plików rozsianych po różnych katalogach?
Nie chcę być upierdliwy. Jestem wdzięczny za sugestie, tylko jeśli możesz to czy mógłbyś zaprezentować przykładową składnię polecenia z wykorzystaniem programu "sed", bo to co znalazłem na szybko to nic mi to nie mówi.
Chodzi mi o to też, że sed czyta plik wierszami (z tego co na szybko doczytałem, problem polega na tym, że ciąg który chcę odnaleźć i wykasować niekoniecznie jest samotnym wierszem, często gęsto jest na końcu wiersza, nie chciałbym uszkodzić skryptu przez skasowanie jakiejś klamry czy tez średnika)

vanhelzing:

--- Cytuj ---Świetnie, zamieni mi jeden ciąg znaków na drugi, a zrobi to automatycznie dla prawie 700 plików rozsianych po różnych katalogach?
--- Koniec cytatu ---
W takim razie find + sed.

chmooreck:
Sam sobie poeksperymentuj na jakiejś próbce danych. Więcej się nauczysz, niż przy przepisaniu gotowca.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej