Witam.
Mam nadzieję że mi wybaczycie jeśli było, ja nie potrafiłem odnaleźć. Poradniki, które odkopałem dotyczą głównie samby v3.X. Nie wiem czy przy podłączeniu serwera plików do istniejącej już domeny są jakieś różnice w konfiguracji. Z tego co wyczytałem samba w wersji 4.X ma o wiele większe możliwości jeśli chodzi o pracę z Windowsami, wersja 3.X nie była tak dobrze przygotowana w tej kwestii.
I teraz mój kłopot.
Mam serwer plików na XP. W trakcie ośmiogodzinnej zmiany w firmie jest 100 użytkowników. Jak wiadomo XP ma ograniczenie do 10 sesji na raz, i pasuje to zmienić. Myślałem nad dyskiem NAS ale głównie stoją na Linuxie i trzeba za nie zapłacić 1 500zł. Więc urodził mi się pomysł zamiast XP postawić tam Debiana i zainstalować sambę, tylko tu mam pytanie. Jak skonfigurować ten serwer plików, tak aby używał listy użytkowników z AD i na ich podstawie przydzielał dostęp. Co dokładnie mam na myśli: Mamy w domenie użytkownika X oraz Y. Użytkownik X jest dodany do odpowiedniej grupy na serwerze Linux i mam możliwość otwarcia na Windowsie zmapowanego dysku, będącego na owym serwerze, bez potrzeby logowania, gdyż jest już zalogowany w domenie i serwer rozpoznaje że ma dostęp. Użytkownik Y natomiast jest zalogowany w domenie ale nie jest dodany do grupy w linuxie więc dostępu do dysku nie dostaje.
Mam nadzieję że jasno wytłumaczyłem o co mi chodzi i ktoś będzie w stanie mi udzielić pomocy.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.