Nowe posty

Autor Wątek: Polski słownik w OO  (Przeczytany 9908 razy)

cta

  • Gość
Polski słownik w OO
« dnia: 2005-06-01, 00:14:14 »
Wypaliłem 3 płytki ISO ściągnięte z netu właczyłem botowanie włącza się instalka linuksa no i co dalej ano wyskakuje komunikat
I can\\'t access to cd-rom Mandrake i się pyta czy spróbować ponownie biore nie to sprawdza dyskietkę biore nie to pyta sie jaki inny sposób instalacji czy ftp czy http czy cd-rom czy harddisk no to biore harddisk a on nie możne znaleść jakiś plików instalacyjnych no ale nic nagrywam pliki install z cd1 do partycji z windowsem, robie restart botuje on znajduje instalke na hdd no i sie włącza instalka ale co dalej. Dochodze do partycjonowania. Wybiram miejsce dla linuksa robie partycje do zamotowania i partycje swap reszte daje na fat32 dla windowsa biore dalej on formatuje zrobione partycje i co? i klapa bład \\"no hdlists found\\" co ja mam zrobić? już samo kopjowanie install z płyty na partycje wydaje mi sie dziwne ale nie wiem jak to inaczej ominąć on tak jakby chce mi sie instalować na cd i wyskakuje że nie ma do niej dostępu jak to zrobić żeby normalnie sie zainstalowało? Pomóżcie

zebra

  • Gość
Polski słownik w OO
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-06-01, 08:59:16 »
2005-06-01 00:14:14 cta napisał:

> Wypaliłem 3 płytki ISO ściągnięte z netu
>jak to zrobić żeby normalnie sie zainstalowało? Pomóżcie

Najpierw sprawdzić poprawność wypalonych płyt, ( patrz na forum kilka linijek niżej), bo jak ściągnąłeś i wypaliłeś tak, jak zadałeś pytanie, to instalki są do d...
Jeśli będzie ok to się odezwać.

a7v8x

  • Gość
Polski słownik w OO
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-06-01, 10:00:13 »
2005-06-01 00:14:14 cta napisał:

> Wypaliłem 3 płytki ISO ściągnięte z netu właczyłem botowanie włącza się instalka linuksa no i co

sprawdż sumy kontrolne ściągniętych płyt

 > jak to zrobić żeby normalnie sie zainstalowało? Pomóżcie

a wtedy pójdzie dobrze!!

Pozdrawiam

cta

  • Gość
Polski słownik w OO
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-06-03, 00:00:33 »
2005-06-01 10:00:13 a7v8x napisał:

> 2005-06-01 00:14:14 cta napisał:
 >
 > > Wypaliłem 3 płytki ISO ściągnięte z netu właczyłem botowanie włącza się instalka linuksa
 > no i co
 >
 > sprawdż sumy kontrolne ściągniętych płyt
 >
 >  > jak to zrobić żeby normalnie sie zainstalowało? Pomóżcie
 >
 > a wtedy pójdzie dobrze!!
 >

stare iso usunąłem więc nie miałem jak sprawdzić więc ściągnąłem nowe 3 iso z tego samego serwera wszystkie i sumy kontrolne są ok. Ale dalej jest to samo i nie moge normalnie zainstalować. Po ekranie wyboru enter dla instalacji wyskakuje komunikat \\"i can\\'t access to linuxmandrake cd-rom\\" nie rozumiem tego. Sprawdzałem na innym komputerze i nie ma takiego komunikatu normalnie zaczyna się instalacja. Czego to może być wina i co zrobić żeby to naprawić?

a7v8x

  • Gość
Polski słownik w OO
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-06-03, 00:32:34 »
> stare iso usunąłem więc nie miałem jak sprawdzić więc ściągnąłem nowe 3 iso z tego samego
 > serwera wszystkie i sumy kontrolne są ok. Ale dalej jest to samo i nie moge normalnie
 > zainstalować. Po ekranie wyboru enter dla instalacji wyskakuje komunikat \\"i can\\'t access
 > to linuxmandrake cd-rom\\" nie rozumiem tego. Sprawdzałem na innym komputerze i nie ma
 > takiego komunikatu normalnie zaczyna się instalacja. Czego to może być wina i co zrobić żeby to
 > naprawić?

Trudno powiedzieć, komunikat wskazuje, że brakuje dostępu do cdroma, może masz inny napęd, może twój coś źle czyta - niestety nigdy nie spotkałem się z takim problemem.
Jest to o tyle dziwne, że (jak napisałeś) na innym kompie instalka pracuje bez problemu. Wygląda to bardziej na winę sprzętu, niż instalatora.

Ciekawe, czy instalka MDK10 poszłaby u ciebie???
Czy też byłyby problemy?!

zebra

  • Gość
Polski słownik w OO
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-06-03, 08:17:21 »
Może pozycz na jeden dzień cdrom od kumpla, zamontuj zamiast swojego i próbuj. Jesli pójdzie instalacja to będzie cos z cdrom. Być może na zainstalowanym systemie ten twój bedzie działał.
Nic innego nie przychodzi teraz do głowy.

cta

  • Gość
Polski słownik w OO
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-06-03, 19:14:45 »
A czy może to być wina taśmy? Bo np. przepinałem cd-rom na inną taśmę i odpinałem dysk twardy to wyskakiwał błąd i linux nie chciał się botować przy odłaczonym od taśmy disku twardym a w jego miejscu podpiętym cd-romie.

kfiaciarka

  • Gość
Polski słownik w OO
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-06-03, 19:43:50 »
2005-06-03 19:14:45 cta napisał:

> A czy może to być wina taśmy? Bo np. przepinałem cd-rom na inną taśmę i odpinałem dysk twardy to
 > wyskakiwał błąd i linux nie chciał się botować przy odłaczonym od taśmy disku twardym a w jego
 > miejscu podpiętym cd-romie.

Polecam instalacje z dysku twardego bez koniecznosci wypalania CD lub DVD. Ostatnio w taki sposób zaistalowałem sobie MDK 10.2 .Z pierwszej płyty instalacyjnej należy skopiowac plik boot.iso, wypalic na cd i zbootowac kompa z cd .

cta

  • Gość
Polski słownik w OO
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-06-04, 01:17:45 »
A jeszcze jedno pytanie bo nie moge sobie poradzić z sprawdzeniem md5sum. Ściągnąłem plik md5sum skopjowałem go do windowscommand wchodze do ms-dos\\'a wchodze do katalogu z ściągniętymi iso wpisuje taką komendę
md5sum -c Mandrakelinux-10.1blablabla.iso
i wyskakuje mi pełno następującego typu komunikatów
C:WINDOWSCOMMANDMD5SUM.EXE: cdrom.img: No such file or directory cdrom.img: FILED open or read

C:WINDOWSCOMMANDMD5SUM.EXE: hdgrub.img: No such file or directory hdgrub.img: FILED open or read

jest ich kilknanaście z tym że zamiast cdrom, hdgrub są takie jak network, boot, pcmcia

o co chodzi?

xadmi

  • Gość
Polski słownik w OO
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-06-04, 16:13:43 »
2005-06-01 10:00:13 a7v8x napisał:

> 2005-06-01 00:14:14 cta napisał:
 >
 > > Wypaliłem 3 płytki ISO ściągnięte z netu właczyłem botowanie włącza się instalka linuksa
 > no i co
 >
 > sprawdż sumy kontrolne ściągniętych płyt
 >
 >  > jak to zrobić żeby normalnie sie zainstalowało? Pomóżcie
 >
 > a wtedy pójdzie dobrze!!
 >
 > Pozdrawiam
 >

  Zrobić weryfikację zapisanych danych jeszcze.

a7v8x

  • Gość
Polski słownik w OO
« Odpowiedź #10 dnia: 2005-06-06, 17:29:45 »
2005-06-04 01:17:45 cta napisał:

> A jeszcze jedno pytanie bo nie moge sobie poradzić z sprawdzeniem md5sum. Ściągnąłem plik md5sum
 > skopjowałem go do windowscommand wchodze do ms-dos\\'a wchodze do katalogu z ściągniętymi iso
 > wpisuje taką komendę
 > md5sum -c Mandrakelinux-10.1blablabla.iso
 > i wyskakuje mi pełno następującego typu komunikatów
 > C:WINDOWSCOMMANDMD5SUM.EXE: cdrom.img: No such file or directory cdrom.img: FILED open or
 > read
 >
 > C:WINDOWSCOMMANDMD5SUM.EXE: hdgrub.img: No such file or directory hdgrub.img: FILED open or
 > read
 >
 > jest ich kilknanaście z tym że zamiast cdrom, hdgrub są takie jak network, boot, pcmcia
 >
 > o co chodzi?

Śpróbuj tego http://sourceforge.net/projects/md5summer/
działa bez problemu.

olka

  • Gość
Polski słownik w OO
« Odpowiedź #11 dnia: 2005-05-31, 20:10:17 »
Witam
Chciałabym mieć możliwość sprawdzania pisowni w dokumantach w języku polskim. Szukałam informacji o potrzebnym pakiecie(pakietach), ale znalazłam jedynie rozwiązanie dla Suse w postaci:
myspell-polish
OpenOffice_org-pl
co w przypadku Slackware 10.1 nie jest pomocne.
Czy ktoś orientuje się czego mam szukać?

z góry dziękuję
olka

PS. Chodzi mi jedynie o polski słownik a nie polonizację programu jako takiego. Używam OO 1.1.4

krisp

  • Gość
Polski słownik w OO
« Odpowiedź #12 dnia: 2005-05-31, 20:22:57 »
2005-05-31 20:10:17 olka napisał:

> Witam
 > Chciałabym mieć możliwość sprawdzania pisowni w dokumantach w języku polskim. Szukałam
 > informacji o potrzebnym pakiecie(pakietach), ale znalazłam jedynie rozwiązanie dla Suse w
 > postaci:
 > myspell-polish
 > OpenOffice_org-pl
 > co w przypadku Slackware 10.1 nie jest pomocne.
 > Czy ktoś orientuje się czego mam szukać?
 >
 > z góry dziękuję
 > olka
 >
 > PS. Chodzi mi jedynie o polski słownik a nie polonizację programu jako takiego. Używam OO 1.1.4


Ja kiedyś zaciągnąłem polskie słowniki stąd:

ftp://extern.vogel.pl/linux-2003.4/aplikacje/oo.o-slowniki


jednak polecam Open Office ze strony www.ux.pl/openoffice

pozdrawiam

greg000

  • Gość
Polski słownik w OO
« Odpowiedź #13 dnia: 2005-05-31, 21:01:46 »
Albo wejdz do katalogu gdzie masz ooffice zainstalowanego i poszukaj pliku DictOOo.sxw (sahre/dict/ooo - jak sie nie pomylilem) otworz go w openoffice i zainstaluj sobie potrzebny slownik. W wersji 1.1.4 nie pamietam czy jest ten plik ale chyba tez.

olka

  • Gość
Polski słownik w OO
« Odpowiedź #14 dnia: 2005-05-31, 21:24:22 »
2005-05-31 21:01:46 greg000 napisał:

> Albo wejdz do katalogu gdzie masz ooffice zainstalowanego i poszukaj pliku DictOOo.sxw
 > (sahre/dict/ooo - jak sie nie pomylilem) otworz go w openoffice i zainstaluj sobie potrzebny
 > slownik. W wersji 1.1.4 nie pamietam czy jest ten plik ale chyba tez.

Tak, jest i pięknie działa.

Samo ściągnięcie słowników ze strony podanej przez krispa i przekopiowanie do odpowiedniego katalogu to jednak za mało, trzeba jeszcze wiedzieć co z nimi zrobić potem :D.
A makro z pliczku DictOOo.sxw wszsytko ładnie zainstalowało :)

Bardzo dziękuję wszytkim za pomoc