Oprogramowanie > Komunikatory

Jaki zamiennik Skype (z dźwiękiem przez mikrofon, video niekoniecznie)

(1/2) > >>

addos2:
Zastanawiam się nad zmianą Skype'a na coś z konkurencji.
Szczególnie chodzi mi o mikrofon czyli rozmowy głosem a nie pisane.
Tzn. pisane również ale głos koniecznie.

Nie jest dla mnie istotne na ile to jest popularne.
Chodzi o to, żeby było jak najbardziej niezależne od jakiejś jednej korporacji i żeby sprawnie i ładnie bez problemów działało.

Mile widziane coś, co korzysta z otwartych standardów.

Kiedyś próbowałem czegoś o nazwie Ekiga jeżeli dobrze pamiętam ale jakoś nie bardzo to dawało sobie radę z dźwiękiem.

Ksanderon:
Jabber. Możesz sobie wybrać dowolny serwer(możesz nawet tutaj - na linux.pl) i założyć na nim konto i  rozmawiać z użytkownikami innych także innych serwerów sieci jabber. Co więcej- możesz dzięki "systemowi transportów" prowadzić "proste" rozmowy z użytkownikami innych sieci tj. gg, skype, tlen etc...

Zdecydowanie jest to bardzo otwarte i nieźle działające rozwiązanie. Możliwe są nawet wideokonferencje- niestety z tego co się orientuję tylko pomiędzy userami jabbera, chyba niemożliwa jak na razie jest np. rozmowa głosowa jabberskype.

Kwestia działania bez problemów zależy głównie od wyboru programu klienta- z uwagi na to, że jabber jest otwarty, klientów jest całkiem sporo o różnych możliwościach i stabilności. Ja używam z przyzwyczajenia  pidgina ale też niespecjalnie wykorzystuję możliwości jabbera.

arctgx:
Mumble proponuję przetestować swoją drogą.

Jeden z rozmówców stawia serwer (lub korzystacie z jakiegoś ogólnodostępnego serwera), każdy instaluje klienta i łączy się z nim.

Zaskoczyła mnie dobra jakość dźwięku i działanie serwera od razu po zainstalowaniu na domyślnej konfiguracji (słuchał bezpośrednio na interfejsie sieciowym z publicznym adresem IP).

addos2:
Miałem trochę innych zajęć i odłożyłem temat na później. Podpowiedźcie mi, który komunikator obsługuje rozmowy audio, przesyłanie plików, statusy, zapisywanie historii rozmów, emotikonki. Jak tak sobie czytam o klientach i serwerach to widzę, że sporo informacji jest bardzo przestarzałych. I to bardzo! To samo tyczy się wyboru serwera. Bardzo dużo różnych i na dodatek sprzecznych opinii. Podobno nie każdy serwer obsługuje te same funkcje. Sam nie wiem co wybrać bo nie wiem jakie usługi będą mi potrzebne lub przydatne. Mam mętlik w głowie. Doradźcie coś :)

arctgx:
Eksperymentowanie nie boli, a kosztuje co najwyżej czas. Prawdopodobnie eksperymenty dadzą Ci odpowiedź szybciej niż ktoś zechce zrobić dla Ciebie zestawienie (a może ktoś już to zrobił tylko szukać trzeba).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej