Nowe posty

Autor Wątek: Ubuntu 11.04 - Adres MAC  (Przeczytany 3115 razy)

Offline Sebastian Stępień

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 14
    • Zobacz profil
Ubuntu 11.04 - Adres MAC
« dnia: 2011-12-26, 19:25:28 »
Witam serdecznie wszystkich!
Zapewne temat już się ukazał wcześniej lecz go nie znalazłem.
Pokrótce postaram się przedstawić mój problem.
Próbuje przypisać mojej karcie bezprzewodowej wi-fi adres mac, by można było się połączyć z internetem. Sprawa pewnie błaha lecz nie dla mnie, gdyż jestem przedszkolakiem (jak nie niemowlakiem :)) jeśli chodzi o linuksa. Na razie bawię się w wersji Live Ubuntu 11.04 a potem planuję zamienić starego wina xp na pingwina.
Na początku próbowałem to zrobić takimiż poleceniami:

ifconfig eth0 down
ifconfig eth0 hw ether 00:08:A1:81:05:C8
ifconfig eth0 up
/etc/init.d/networking restart

Lecz po wpisaniu pierwszej linijki wyskoczył mi błąd:

ubuntu@ubuntu:~$ ifconfig eth0 down
SIOCSIFFLAGS: Brak dostępu
ubuntu@ubuntu:~$

Potem postanowiłem użyć takiegoż polecenia:
macchanger --mac=00:08:A1:81:05:C8
Ale okazało się, że program macchanger nie jest zainstalowany. Więc lipa. :(

Zaznaczę, że pingwin widzi dwie karty bezprzewodowe:
Atheros AR5001 Wireless Network Adapter
Ralink 802.11 bg WLAN
Mi zależy na tej drugiej. Ale jak jej przypisać MAC?

A to widać po wpisaniu polecenia ifconfig w terminalu:
ubuntu@ubuntu:~/Desktop$ ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:03:0d:88:63:1f  
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
          Interrupt:43 Base address:0x4000

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:596 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:596 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:89053 (89.0 KB)  TX bytes:89053 (89.0 KB)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:16:44:8a:46:44  
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

wlan1     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1f:1f:48:3f:a3  
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
Czy ktoś ma pomysł jak mi pomóc?
Zapewne tak, więc proszę ładnie o pomoc. :)



EDIT:
Chcę jeszcze dodać, że jak uruchamiam wersję Live to raz sieć bezprzewodowa jest włączona i są wykrywane dostępne sieci a raz nie i widnieje podpis:
"SIEĆ BEZPRZEWODOWA JEST WYŁĄCZONA PRZEZ PRZEŁĄCZNIK SPRZĘTOWY"