Nowe posty

xx [SOLVED] Poczta Linux.pl (9)
Wczoraj o 15:09:29
xx Dostęp z komputerów z windowsem do plików udostępnionych na serwerze linux (samb (0)
2022-08-08, 20:27:55
xx FirebirdSQL server w xinetd (0)
2022-08-08, 16:39:49
xx brak uprawnienia do zamontowanej partycji ntfs - elementaryOS 6,1 (5)
2022-08-08, 06:36:07
xx Jak zainstalować sterowniki do karty sieciowej TP LINK WN350GD (1)
2022-08-04, 05:55:46
xx Ubuntu vs Fedora (1)
2022-07-26, 03:40:58
xx virtualization technology (1)
2022-07-25, 21:27:10
xx Migracja z centos 6 na centos 7 (3)
2022-07-25, 07:31:19
xx akonadi w KDE5 (10)
2022-07-22, 23:34:05
xx Alternatywa dla Delphi (7)
2022-07-22, 15:27:42

Autor Wątek: Brak net.eth0  (Przeczytany 6304 razy)

davepi

  • Gość
Brak net.eth0
« dnia: 2011-12-18, 14:45:02 »
Witam Wszystkich. Jestem nowym uzytkownikiem Gentoo (przepraszam za brak polskich liter, ale jestem na LiveCD bez skonfigurowanej klawiatury). Wczesniej uzywalem w kolejnosci Ubuntu->Debian->Sabayon. Z Sabayona przeszedlem teraz na Gentoo. Skompilowalem jadro ustawilem gruba wszystko tak jak w podreczniku Gentoo. Problem byl z poleceniem rc-update add net.eth0 default, poniewaz wyskakiwal komunikat o braku net.eth0. Poniewaz w podreczniku napisane bylo ze do eth1 eth2 itp. trzeba utworzyc symlinki do netlo to zrobilem taki z uzyciem eth0, czyli net.eth0 -> eth.lo. Wtedy udalo mi sie dodac net.eth0 i blad nie wyskakiwal, ale po uruchomieniu systemu niestety wyskakuja bledy :
error: interface eth0 does not exist,
Ensure, that you have loaded the correct kernel module for your hd,
Error: eth0 failed to start.

Dostepu do internetu oczywiscie nie mam, dlatego tez siedze na liveCD :)

Wydaje mi sie ze mimo wszystko jadro mam dobrze skonfigurowane, chyba ze sie myle. Jakies pomysly jak rozwiazac ten problem? dhcpcd mam zainstalowane, a to glownie z tym ludzie maja problem, wiec nie wiem o co biega. Z gory dzieki za pomoc :)

davepi

  • Gość
Brak net.eth0
« Odpowiedź #1 dnia: 2011-12-18, 21:39:42 »
Jestem pewny, że ktoś zna odpowiedź :) Może napisać coś jaśniej? Mam już dostęp do polskich znaczków :)

chmooreck

  • Gość
Brak net.eth0
« Odpowiedź #2 dnia: 2011-12-18, 21:51:17 »
Przecież komunikat jest jasny: nie masz modułu do Twojej karty sieciowej (nie skompilowałeś lub nie zainstalowałeś).

eryk188

  • Gość
Brak net.eth0
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-08-02, 09:45:24 »
Miałem identyczny problem , jednak u mnie załadowanie modułu nie pomagało. Trzeba było usunąć z jądra inne sterowniki atheros , dopiero wtedy eth0 się pojawił. Obecnie raz mi się uda uruchomić internet innym razem nie. Podczas uruchamiania systemu widzę jakiś ERROR i komunikat
ensure that you have loaded the correct kernel module for your hardware
Czasami przyzna dobry adres przez dhcpcd jeśli kombinuję z tymi poleceniami.
rmmod atl1c
modprobe atl1c
ifconfig eth0 up
dhcpcd - przy samym dhcpcd czasami udaje się wydzielić poprawny adres ip
dhcpcd eth0 - nawet nie chce ruszyć
A teraz dhcpcd przydziela jakieś błędne adresy ip i internet mi nie działa
dhcpcd[2128] eth0: checking for 169.254.53.167....
Nie wiem co jest nie tak z tym Gentoo. Na innych dystrybucjach przydziela dobry adres przez dhcpcd.