Nowe posty

Autor Wątek: Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4  (Przeczytany 11162 razy)

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 397
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #15 dnia: 2011-12-10, 21:31:33 »
Cytat: taczmi
lukasz@linux-xq93:~> zypper se -is *nvida*
Wczytywanie danych repozytorium...
Odczytywanie zainstalowanych pakietów...
Nie znaleziono pakietów.
1. Edytuj posty. To tak na przyszłość.
2. Trochę się spieszysz. Zrobiłeś małą literówkę (zjadłeś "i") ;)


Możesz jeszcze ściągnąć sterowniki ze strony nVidii i spróbować postąpić według tej instrukcji:
http://wiki.suse.pl/wiki/index.php/Nvidia
Instalacja ze skryptu NVIDIA

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #16 dnia: 2011-12-10, 21:41:53 »
a takie pytankoi czy mam je wszystkie instalować tzn default, desktop , tmp, itd... czy tylko wybrane?
tak sp[iesze sie bo mnie wkurza jak cos nie działa a tu na impreze trzeba iść ...

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 397
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #17 dnia: 2011-12-10, 21:43:54 »
Idź na imprezę, zrobisz to na spokojnie jutro.
Sterownik powinieneś mieć jedne - w twoim przypadku tylko z końcówką default,
bo masz jądro Linux 2.6.37.1-1.2-default
Może dlatego coś Ci się krzaczy.

PS.
Jak Ci się nie uda na spokojnie, zajrzyj na forum, które Ci poleciłem.

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #18 dnia: 2011-12-10, 23:58:53 »
ok thx. Ja wlasnie na imprezie. Jak wroce to sprubuje. Poraz kolejny. Usune wszystkie stery nvidia i poszukam innych moze tym razem wlasciwych

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #19 dnia: 2011-12-11, 04:15:17 »
No ... zrobiłem. W sumie jest 4-ta rano ale teraz mogę spokojnie iść spać :)
odinstalowałem te pakiety nvidia z dodaj/usuń programy jeden tylko zostawiłem i po restarcie WOW .. zaczeło działać.. w ustawieniach ekrany w efektach musiałem włączyć trym open Gl i reszta już poszła z górki..
Po wpisaniu zapper w konsoli wyszło mi takie coś..
 Wczytywanie danych repozytorium...
Odczytywanie zainstalowanych pakietów...


 nvidia-gfxG01-kmp-default
 x11-video-nvidiaG01      

po cieżkiej prubie instalacji grafy udało się !!! i moja wiedza na temat linuxa także...
Po raz kolejny utwierdziłem się w tym żeby do Windy nie wracać !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pozdro i jeszcze raz wielkie THX za pomoc.. jesteś wielki..!!

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #20 dnia: 2011-12-11, 04:53:46 »
Mam jeszcze pytanko.. wsumie już prawie 5-ta rano no ale..
po tej całej instalacji nvidia wszystko śmiga jak opisałem ale zauważyłem że komputer jakby wolniej chodzi - czy to normalne. Okienka się wolniej otwierają, scrolling wolniej działa i takie tam.. reszta bez zarzutów ..
Czy można gdzieś to ustawić czy przyspieszyć..?

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 397
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #21 dnia: 2011-12-11, 10:44:16 »
Ustawiałeś jakieś dodatkowe efekty graficzne?
Sprawdź jak chodzi po naciśnięciu: alt+shift+F12

Ustawienia efektów graficznych:
Ustawienia systemowe -> Efekty pulpitu.

Twoja karta nie należy do najszybszych, więc nie przesadzaj z ilością wodotrysków.

I używaj funkcji Edytuj, zamiast dopisywać kolejne posty.

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #22 dnia: 2011-12-11, 11:09:59 »
alt shift F12 a co to wyłączanie wszystkich effektów..?
Ja tylko włączyłem CUBE snow i wobbly wondows. Dodatkowo mam wrzucone jeszcze ślizganie. W ustawieniach ogólnycyh mam zaznaczone tak:
Efekt podczas przełąćzenia okien:
-prezentacja okien
- Animacja sześcianu pulpitu
- średnie
Dodatkowo mam zaznaczone:
-poprawione zarządzanie oknami
- cienie
- różne animacje
Zachwilke wyłącze efekty pulpitu i zrobire restart i sprawdze.. Bez restartu chodziło tak samo bez zmian ( wolny scroling stron itd.)