Nowe posty

Autor Wątek: Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4  (Przeczytany 11242 razy)

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« dnia: 2011-12-09, 23:30:56 »
Witam serdecznie. Mam problem z Akceleracją pod SUSe 11.4. Mam Laptopa ACER 5730ZG w informacjach o urządzeniu wyświetlającym mam takie informacje
Dostawca nVidia Corp. ( moja karta to GEFORCE 9300m GS)
Model GeForce 9300M GS
Sterownik 2D: nouveau
Sterownik 3D: swrast (Brak akceleracji 3D) (7.10))

nformacje o procesorze
Procesor:   Intel(R) Pentium(R) Dual CPU T3200 @ 2.00GHz
  Prędkość:  2 000,00 MHz
  Liczba rdzeni:  2


Informacje o pamięci
Całkowita pamięć (RAM):  2,9 GiB
  Wolna pamięć:  155,3 MiB (+ bufory 1,5 GiB)
  Wolna pamięć wymiany:  0,0 KiB

Informacje o systemie operacyjnym
System operacyjny:  Linux 2.6.37.1-1.2-desktop i686
  Bieżący użytkownik:  lukasz@linux-xq93.site
  System:  openSUSE 11.4 (i586)
  KDE:  4.6.00 (4.6.0) "release 6"

Bardzo proszę o pomoc bo ostatnio coś robiłem i potych opracjach nei mógł mi sie uruchomić system coś miał problem z X serwerem - już nie pamiętam..

Offline Rafi X

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 758
  • Nie ufaj nikomu w internecie. Nawet mi..
    • Zobacz profil
    • Google+ / Tech
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #1 dnia: 2011-12-10, 01:56:33 »
Ja bym zainstalował z nvidia.com
PC: AsRock, AMD FX-6300, 8GB DDR3, Palit GTX 680, SanDisk Ultra II 240GB, Seagate 500GB, openSUSE 42.1
Laptop: C2D T7300, 4GB DDR2, GeForce 8600 GS, Samsung 500 GB, openSUSE 42.1
Mobilnie: Moto G 1gen (Android 5.1), Lumia 625 (Windows 10), iPhone 4 (iOS 7.1.2), Nokia 6310i

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #2 dnia: 2011-12-10, 07:34:12 »
byłem tam i jest tam cała lista plików i teraz pytanie czy te wszystkie pliki musze zainstalować. A jesli znowu mi sie powiesi system to jak go przywrócić. Ostatnio po czyms takim wystąpił konflikt z kartą i chyba przez to mi sie nie chciał system uruchomic w wersji graficznej tylko konsola .. :(
jak to potem pod konsolom naprawic - aż taki dobry to jeszcze nie jestem..
Może trzeba jakiś backu up plików sobie zrobić..?

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 397
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #3 dnia: 2011-12-10, 10:18:35 »
Albo dodaj sobie repozytorium nVidii.
http://wiki.suse.pl/wiki/index.php/Repozytoria_pakietów_dodatkowych
A potem przez Yast - dodaj/usun programy zainstaluj odpowiednie sterowniki.

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #4 dnia: 2011-12-10, 20:03:14 »
ok sprubuje poszukac.... jak tylko zainstaluje to dam znac.. i ewentualne rozwiązanie

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #5 dnia: 2011-12-10, 20:45:06 »
zrobiłem jak napisałeś, zainstalowałem drivery z repozytorium Nvidia i teraz komputer mi sie uruchamia tylko spod konsoli i nie wiem jak włączyć graficzne KDE czy masz jakiś pomysł jak włączyć i ewentualnie sprawdzić spod konsoli czy sie dobrze zainstalowały te stery do karty..??
pls HELP!

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #6 dnia: 2011-12-10, 20:51:48 »
wpisałęm komendy typu lspci, lsmod ale nie wiem za czym mam szukać i gdzie moze być błąd? nie moge wszystkiego wkleić bo pisze z innego koma ( wiadomo skoro mój odmówił) ...ale możliwe że coś z xorg'ami moze być nie tak..
jak może mnie nakierować czego mam szukać ????
bede bardzo zobowiązany..

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #7 dnia: 2011-12-10, 21:04:43 »
ok uruchomiłem z trubu awaryjnego i namierzyłem po konsultacji plik Xorg.0.log i takie coś mi tam pod koniec tego napisało.

[    22.394] (II) Synaptics touchpad driver version 1.3.0
[    22.394] (**) Option "Device" "/dev/input/event1"
[    22.394] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: x-axis range 1472 - 5472
[    22.394] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: y-axis range 1408 - 4448
[    22.394] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: pressure range 0 - 255
[    22.394] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: finger width range 0 - 15
[    22.394] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: buttons: left right scroll-buttons
[    22.394] (**) Option "HorizScrollDelta" "0"
[    22.395] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: touchpad found
[    22.395] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: always reports core events
[    22.395] (II) XINPUT: Adding extended input device "SynPS/2 Synaptics TouchPad" (type: TOUCHPAD)
[    22.395] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) MinSpeed is now constant deceleration 2.5
[    22.395] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: MaxSpeed is now 1.75
[    22.395] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: AccelFactor is now 0.040
[    22.395] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) keeping acceleration scheme 1
[    22.395] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration profile 1
[    22.395] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration factor: 2.000
[    22.395] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration threshold: 4
[    22.395] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: touchpad found
[    22.395] (II) config/udev: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (/dev/input/mouse0)
[    22.395] (II) No input driver/identifier specified (ignoring)
[    22.396] (II) config/udev: Adding input device PC Speaker (/dev/input/event9)
[    22.396] (II) No input driver/identifier specified (ignoring)
[    22.405] (II) FBDEV(0): FBIOBLANK: Invalid argument (Screen blanking not supported by vesafb of Linux Kernel)
[    41.862] (II) XKB: reuse xkmfile /var/lib/xkb/compiled/server-7BD2FC43DCBB5F74B942325403BF54A31331CB9C.xkm
[    43.866] (II) FBDEV(0): FBIOBLANK: Invalid argument (Screen blanking not supported by vesafb of Linux Kernel)
[    43.866] (II) FBDEV(0): FBIOBLANK: Invalid argument (Screen blanking not supported by vesafb of Linux Kernel)
[   101.536] (II) XKB: reuse xkmfile /var/lib/xkb/compiled/server-003572D1D0EC3ACDE12AAE4BAE260937C8606FFC.xkm


czy z tego wynika że musze coś z kernelem zrobić.. ale co  hmm pl help

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 397
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #8 dnia: 2011-12-10, 21:09:26 »
Być może wybrałeś zły pakiet.
Podaj wynik komendy:
zypper se -is nvid*

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #9 dnia: 2011-12-10, 21:15:59 »
ok jeszcze raz.... tutaj mam kod z tego pliku...

[    21.051] (==) NVIDIA(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[    21.051] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[    21.051] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[    21.051] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    21.051] (**) NVIDIA(0): Enabling RENDER acceleration
[    21.051] (II) NVIDIA(0): Support for GLX with the Damage and Composite X extensions is
[    21.051] (II) NVIDIA(0):     enabled.
[    21.061] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device PCI:1:0:0.
[    21.061] (EE) NVIDIA(0):     Please see the COMMON PROBLEMS section in the README for
[    21.061] (EE) NVIDIA(0):     additional information.
[    21.061] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
[    21.061] (EE) NVIDIA(0):  *** Aborting ***
[    21.061] (II) UnloadModule: "nvidia"
[    21.061] (II) UnloadModule: "fb"
[    21.061] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[    21.061]
Fatal server error:
[    21.061] no screens found
[    21.061]
Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
[    21.061] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    21.061]


zachwile sprawdze komendy z tego co mi napisałeś

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #10 dnia: 2011-12-10, 21:17:17 »
----+-------------------
i | nvidia-gfx-kmp-default    | pakiet | 96.43.20_k2.6.37.1_1.2-13.1 | i586         | nvidia            
i | nvidia-gfx-kmp-desktop    | pakiet | 96.43.20_k2.6.37.1_1.2-13.1 | i586         | nvidia            
i | nvidia-gfxG02-kmp-default | pakiet | 290.10_k2.6.37.1_1.2-12.1   | i586         | nvidia            
i | nvidia-gfxG02-kmp-desktop | pakiet | 290.10_k2.6.37.1_1.2-12.1   | i586         | nvidia            
i | nvidia-settings           | pakiet | 270.41.06-1.9               | i586         | Packman Repository

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #11 dnia: 2011-12-10, 21:23:50 »
w Informacji systemowej znalazłęm coś takiego
  Linux 2.6.37.1-1.2-default i686 rozumiem że mam szukać sterów i686 a nie to co zainstalowałem czyli i586 czy tak..?

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 397
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #12 dnia: 2011-12-10, 21:27:55 »
Podaj jeszcze wynik komendy
uname -r
a tamto poprzednie to powinienem podać Ci takie:
zypper se -is *nvidia*
Najlepiej jednak, jak opiszesz swój problem na tym forum:
http://forum.suse.pl/
Tam powinieneś szybciej dostać trafną podpowiedź.

Cytat: taczmi
w Informacji systemowej znalazłęm coś takiego
  Linux 2.6.37.1-1.2-default i686 rozumiem że mam szukać sterów i686 a nie to co zainstalowałem czyli i586 czy tak..?
Wersję sterowników masz poprawną.

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #13 dnia: 2011-12-10, 21:28:38 »
Linux 2.6.37.1-1.2-default i686

Offline Łukasz Jaskółka

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 65
    • Zobacz profil
Problem z Akceleracją 3D pod SUSE 11.4
« Odpowiedź #14 dnia: 2011-12-10, 21:29:54 »
lukasz@linux-xq93:~> zypper se -is *nvida*
Wczytywanie danych repozytorium...
Odczytywanie zainstalowanych pakietów...
Nie znaleziono pakietów.