Kiedyś(dawno temu i nieprawda) pisywałem pod DOSem programy w assemblerze dla mikrokontrolerów motoroli( gotowych układów ). Ostatnio miałem kilka pomysłów, które chciałbym zrealizować ale dręczy mnie porażający brak wiedzy. Poczytałem sobie, że aktualnie AVR'ki są najbardziej amator-friendly, a do tego na tyle mocne, że można dla nich pisać w C, nie tylko w assemblerze. Zajmować się tym chciałbym na laptopie z Debianem Testing na pokładzie, niestety nie mam LPT- jedynie USB, HDMI, ethernet, gniazda muzyczne i D-SUB.
1) Co z programatorem- czy taki na USB to dobry pomysł(jakoś mam obawy)? Jaki polecacie?
2) Jak jest z tym gcc, co doinstalować, jakich komend używać, jak testować, z jakich bibliotek można korzystać a z jakich lepiej nie, gdzie znajdę przykłady(sensowne) kodu, jak taki programik wysłać do kontrolera, czy istnieje gdzieś w czeluściach internetu gotowy kurs programowania AVR pod Linux(znalazłem kilka z windowsem)?
3) Jaki konkretnie mikrokontroler polecacie i co do niego warto dorobić- kwarc, zabezpieczenia wejścia-wyjścia, jak z zasilaniem? Z elektroniką mam raczej kontakt ograniczony ale ogarniam podstawowe sprawy, potrafię okiełznać lutownicę lub zaprojektować prostą płytkę- gdy wiem "czego chcę"- tutaj prosiłbym o radę bo nie wiem czego "powinienem chcieć".
4) Ile taka zabawa kosztuje?