Nowe posty

Autor Wątek: gcc i blad  (Przeczytany 2565 razy)

b_max

• Gość
gcc i blad
« dnia: 2005-10-23, 17:30:43 »
Witam na Forum!
Mam problem z uruchomieniem blueconnecta pod Slackware - może ktoś spotkał się z czymś podobnym. Używam modemu GC89, pod Win nie ma problemów z działaniem tego sprzętu.

Modem odpowiada na komendy AT, poprawnie loguje się do sieci Era itp. Po ustawieniu parametrów w KPPP łączy się poprawnie, w logu widać CONNECTED, ale zaraz po tym następuje przerwanie połączenia i otrzymuję komunikat:
\\"pppd died unexpectedly, and error code: 16.\\"

Ma ktoś z forumowiczów pomysł czym może to być spowodowane? Próbowałem już różnych opcji:
- wpisywanie dns ręcznie
- opcje lock i modem w etc/ppp/options
- uruchomienie kppp z pustą zawartością tego pliku
- problem pojawia się na koncie root\\'a, więc napewno nie ma też problemu z uprawnieniami.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi bo walczę z problemem już jakiś czas...

Pozdrawiam!

p.grzadziel

• Gość
gcc i blad
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-10-29, 14:23:56 »
2005-10-23 17:30:43 b_max napisał:

> Witam na Forum!
 > Mam problem z uruchomieniem blueconnecta pod Slackware - może ktoś spotkał się z czymś
 > podobnym. Używam modemu GC89, pod Win nie ma problemów z działaniem tego sprzętu.
 >
 > Modem odpowiada na komendy AT, poprawnie loguje się do sieci Era itp. Po ustawieniu parametrów
 > w KPPP łączy się poprawnie, w logu widać CONNECTED, ale zaraz po tym następuje przerwanie
 > połączenia i otrzymuję komunikat:
 > \\"pppd died unexpectedly, and error code: 16.\\"
 >
 > Ma ktoś z forumowiczów pomysł czym może to być spowodowane? Próbowałem już różnych opcji:
 > - wpisywanie dns ręcznie
 > - opcje lock i modem w etc/ppp/options
 > - uruchomienie kppp z pustą zawartością tego pliku
 > - problem pojawia się na koncie root\\'a, więc napewno nie ma też problemu z uprawnieniami.
 >
 > Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi bo walczę z problemem już jakiś czas...
 >
 > Pozdrawiam!

p.grzadziel

• Gość
gcc i blad
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-10-29, 14:24:46 »
Witam, może znajdziesz coś dla siebie w tym artykule:
http://www.linuks.rk.edu.pl/art_74.html

pozdrawiam

Zagiewa

• Gość
gcc i blad
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-10-23, 14:21:24 »
Witam. Potrzebuje miec zainstalowany pakiet gcc no wiec sciagnolemm sobie "gcc-3.4.4.tar.bz2" rozpakowalem i w momencie uzycia komendy ./configure w trakcie wyskoczyl mi blad:

[root@localhost gcc-3.4.4]# ./configure
loading cache ./config.cache
checking host system type... i686-pc-linux-gnu
checking target system type... i686-pc-linux-gnu
checking build system type... i686-pc-linux-gnu
checking for a BSD compatible install... /usr/bin/install -c
./configure: line 2339: cc: command not found
*** The command 'cc -o conftest -g   conftest.c' failed.
*** You must set the environment variable CC to a working compiler.

no i nie dziala. Myslalem ze to CC to jest jakis program ale nigdzie nie moge go znalesc wiec nie wiem o co chodzi:/. Jak wiecie jak mi pomoc to prosil bym o informacje. Z gory dzieki.

h

• Gość
gcc i blad
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-10-23, 14:29:29 »
Spróbuj upgradeować go managerem pakietów ze swojej dystrybucji, a nie bawić się w kompilacje.

xis

• Gość
gcc i blad
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-10-23, 14:35:33 »
Nie chcę być pesymistą, ale kompilacja kompilatora (gcc) wymaga ... kompilatora :)
Obawiam się, że nie uda Ci się zainstalować go ze źródeł ;)

h

• Gość
gcc i blad
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-10-23, 14:37:40 »
2005-10-23 14:35:33 xis napisał:

> Nie chcę być pesymistą, ale kompilacja kompilatora (gcc) wymaga ... kompilatora :)
 > Obawiam się, że nie uda Ci się zainstalować go ze źródeł ;)

Liczyłem na inteligencję założyciela topicu, i myślałem, że chce przejść z gcc 3.3.x na 3.4.x ;-D