Nowe posty

Autor Wątek: instalcja ubuntu z pod win ?  (Przeczytany 4295 razy)

lukaszj88

• Gość
instalcja ubuntu z pod win ?
« dnia: 2011-09-23, 00:18:24 »
Witam..
Istnieje mozliwość zainstalowania(a przynajmniej rozpoczecia instalacji) Linuxa a konkretnie ubuntu ze środowiska windows..
Dokładniej jest taka sprawa ze mam starego laptopa naped CD jest tam juz "wytegowany" prawie na skraju zywotności i nie idzie normalnie na nim zainstalowac systemu, z pendrive tez nie da rady zbootowac za stary sprzet..
a jest na nim win xp zainstalowany i tak sie zastanawialem czy nie dalo by rady z wina zainstalowac (skopiowac pliki instalki ubuntu na dysk czy pendrive i jakos odpalic instalke) ? ...
a jezeli nie ma takiej opcji to czy istnieje jakas inna mozliwosc instalacji..

Offline roobal

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #1 dnia: 2011-09-23, 07:18:37 »
Jest taka możliwość i nazywa się Wubi, z tym, że Ubuntu instaluje się na partycji Windowsa, więc nie wiem czy to Ciebie zainteresuje. Jeśli to rozwiązanie Ciebie nie interesuje, to możesz zainstalować Debiana, wystarczy wejść na stronę http://goodbye-microsoft.com i pobrać instalator, uruchomić, poczekać aż instalator pobierze odpowiednie pliki i zrestartuje komputer i zacznie się instalacja Debiana.

Jest jeszcze możliwość uruchomienia instalacji z obrazu ISO ale musiałbyś odpowiednio skonfigurować Gruba (bootloader) lub możesz spróbować wydzielić osobną partycję, sformatować jako FAT32 i przy pomocy programu Unetbootin, skopiować obraz na partycję i z niej uruchomić instalację systemu.

Pozdrawiam!

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2011-09-23, 10:37:44 »
Zawsze możesz przekręcić dysk twardy do innej maszyny, tam dokonać instalacji i przywrócić dysk na jego pierwotne miejsce.

A może instalacja sieciowa? Daaaawno temu był to dość popularny sposób uruchamiania systemu.

Offline roobal

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #3 dnia: 2011-09-23, 19:59:03 »
O ile plyta glowna umozliwia rozruch z sieci.

Pozdrawiam!

lukaszj88

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2011-09-23, 23:38:14 »
No to tak czytalem wlasnie troche o Wubi i raczej odpada ta metoda..
Hmm Debian nie wiele wiem o tym systemie mozna sie zastanowic nad ta opcja a orientujesz sie moze jak tam jest z obslugą internetu w play online? czy nie ma zadnych problemow..
instalcja sieciowa tez odpada..
przekrecic dysku nie da rady bo jest tam calkiem inny dysk niz uzywany w normalnych kompach pewnie by trzeba było jakas przejsciowke..

na pierwszy rzut sprobuje moze z programem unetbootin..

i tak sie jeszcze zastanawiam moze bylaby jakas bardzo okrojona wersja Ubuntu ktora mozna bylo by juz po instalacji w pelni zaktualizowac przez neta.. wtedy moze jeszcze naped by sobie poradzil...

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2011-09-24, 00:20:55 »
Cytat: lukaszj88
a orientujesz sie moze jak tam jest z obslugą internetu w play online? czy nie ma zadnych problemow..
Zależy od modemu. Jeżeli modem jest obsługiwany, to Internet będzie działał.
Dwa lata używałem Huawei E156G. Nie miałem żadnych problemów, gdzieś w okolicach jądra 2.6.28 nawet zaczął czytać z wbudowanej w modem pamięci ROM (w której znajdują się sterowniki do Windowsa).

Cytat: lukaszj88
i tak sie jeszcze zastanawiam moze bylaby jakas bardzo okrojona wersja Ubuntu ktora mozna bylo by juz po instalacji w pelni zaktualizowac przez neta.. wtedy moze jeszcze naped by sobie poradzil...
https://help.ubuntu.com/community/Installation/MinimalCD?

lukaszj88

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 2011-09-28, 13:36:10 »
Dzieki za pomoc sposob z programem unetbootin byl skuteczny ..