Nowe posty

xx Repozytorium z czcionkami M$ (2)
Wczoraj o 17:58:30
xx Pomoc w wyborze środowiska graficznego (11)
2022-05-23, 22:41:56
xx Usunąłem przez przypadek /bin co zrobić? (2)
2022-05-23, 21:36:24
xx Obrócony obraz lubuntu, xubuntu na lenovo Miix 320 (6)
2022-05-23, 11:56:25
xx Pierwsze kroki w Arch (9)
2022-05-22, 23:39:51
xx DBus (0)
2022-05-22, 12:47:35
xx Przedni panel (1)
2022-05-20, 01:34:35
xx Modem Medion S4222 jak zainstalować aplikację do jego obsługi? (52)
2022-05-18, 10:14:49
xx Strona o testach penetracyjnych, hackingu (33)
2022-05-18, 08:09:16
xx Nadawanie uprawnień przy kopiowaniu themes do katalogu (15)
2022-05-17, 21:18:16

Autor Wątek: nie widać karty wifi w iwconfig/ifconfig na notebooku  (Przeczytany 3313 razy)

slixu

  • Gość
Witam, posiadam fujitsu-siemens amilo 7440 na którym obecnie staram się testować Backtrack 5 z LIVECD. Zainstalowałem biblioteki do uruchomienia karty (http://fsam7440.sourceforge.net/index2.html) i karta ta się włącza (dioda pod monitorem [korzystam z tego projektu na windows XP i działa prawidłowo])

Mój problem jest następujący. Gdy wpiszę w konsolę iwconfig:
root@root:~# ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:40:ca:d1:21:8d  
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
          Interrupt:10

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:65 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:65 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:8053 (8.0 KB)  TX bytes:8053 (8.0 KB)

root@root:~#
karta nie jest wykrywana mimo tego, że jest włączona.

Gdy wpiszę: sudo lshw -C network
root@root:~# sudo lshw -C network
  *-network:0 UNCLAIMED  
       description: Network controller
       product: PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 1
       bus info: pci@0000:06:01.0
       version: 05
       width: 32 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm cap_list
       configuration: latency=32 maxlatency=24 mingnt=3
       resources: memory:b0108000-b0108fff
  *-network:1
       description: Ethernet interface
       product: BCM4401 100Base-T
       vendor: Broadcom Corporation
       physical id: 9
       bus info: pci@0000:06:09.0
       logical name: eth0
       version: 01
       serial: 00:40:ca:d1:21:8d
       size: 10MB/s
       capacity: 100MB/s
       width: 32 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm bus_master cap_list rom ethernet physical mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=b44 driverversion=2.0 duplex=half latency=32 link=no multicast=yes port=twisted pair speed=10MB/s
       resources: irq:10 memory:b0106000-b0107fff memory:24000000-2400ffff
root@root:~#
Kartę Wifi widać.

Chciałbym swobodnie korzystać z sieci przy pomocy wifi.
Ktoś zna rozwiązanie?

Pozdrawiam serdecznie

edit: pragnę zwrócić uwagę, że karta NIE ODBIERA i zapewne to jest przyczyną

  *-network:0 UNCLAIMED  
       description: Network controller
       product: PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection