Nowe posty

Autor Wątek: Problem z łączeniem sie przez domeny.  (Przeczytany 6054 razy)

^robert^

• Gość
Problem z łączeniem sie przez domeny.
« dnia: 2005-10-19, 05:32:50 »
jakos tak mnie naszlo zeby uaktualnic sobie eagle-usb (mialem wersja 1.9.*.*)... adpalilem apt\\'a, popatrzylem jakie mozliwe rozszezenia dla eagle usb mozna sciagnac... no i zainstalowalem je :/ wszystko byloby fajnie gdyby nie fakt ze teraz po uruchomieniu linuxa modem nei potrafi sie zsynchronizowac (mam neo), slanie polecen \\"eaglectrl -d\\" nic nie pomaga, eagle stat ciagle pozkazuje stan \\"Initializing\\". poprostu masakra. postanowilem odinstalowac sterowniki, a potem je powtornie zainstalowac... no i wszystko dziala, ale tylko bezposrednio po instalacji :/ jak zrestartuje kompa to problem powraca :/ nie wiem juz co robic :( jak ktos jest w stanie naprowadzic mnie na rozwiazanie tego problemu to bede bardzo wdzieczny. jesli podalem za malo informacji potrzebnych do rozwiazania problemu to tez napiszcie prosze. nie usmiecha mi sie reinstalacja systemu :(

pozdrawiam,
Robert

chmooreck

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-10-19, 08:23:40 »
jak cos dziala, to nie ruszaj ;-)

zainstaluj sobie z powrotem 1.9.cos ... :-)

^robert^

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-10-19, 13:32:27 »
2005-10-19 08:23:40 chmooreck napisał:

> jak cos dziala, to nie ruszaj ;-)
 >
 > zainstaluj sobie z powrotem 1.9.cos ... :-)

probowalem... tez nie pomaga.... zawsze musze przy starcie systemu od nowa instalowac ://

Stilgar

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-10-19, 18:35:56 »
jeśli odłączenie (fizyczne) modemu i podłączenie go spowrotem pomaga (modem zaczyna sie synchronizować) no to ja do tego zrobilem sobie skrypcik resetowania modemu

stopadsl
rmmod eagle-usb
modprobe eagle-usb
eaglectrl -w
startadsl

i wrzuciłem sobie do crona, żeby mi sprawdzał co minute dwie rzeczy: jeśli z eaglestat wynika, że modem nie jest operational, albo z ifconfiga wynika, że nie ma połączeń przez ppp i jeśli któraś z nich właśnie zaszła, to sie odpala powyższy skrypt.

gregus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-10-19, 18:48:47 »
Po co tak sobie komplikować życie .

xis

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-10-19, 21:44:35 »
Sterowniki eagle-usb serii 2.x.x różnią się nieznacznie od serii 1.9.x. Wobec tego downgrade i nadpisanie ponowną instalacją nie zastępuje wszystkich plików (niestety nie pamiętam już jakich).
Miałem podobny problem i pomogło ponowne skonfogurowanie i odinstalowanie (./configure && make uninstall) sterownika serii drugiej, a następnie zainstalowanie 1.9.8.
Od tego czasu unikam nowych wersji ;)

gregus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-10-19, 22:45:02 »
stery eagle w wersji 2.3.2 najlepiej pasują do jąder 2.6.11.11  , 2.6.12.6 .U mnie są na 2.6.12.6

Offline Robert

• Administrator
  • Guru
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-10-19, 23:24:37 »
2005-10-19 05:32:50 ^robert^ napisał:

> jakos tak mnie naszlo zeby uaktualnic sobie eagle-usb (mialem wersja 1.9.*.*)... adpalilem
 > apt\\'a, popatrzylem jakie mozliwe rozszezenia dla eagle usb mozna sciagnac... no i
 > zainstalowalem je :/ wszystko byloby fajnie gdyby nie fakt ze teraz po uruchomieniu linuxa
 > modem nei potrafi sie zsynchronizowac (mam neo), slanie polecen \\"eaglectrl -d\\" nic
 > nie pomaga, eagle stat ciagle pozkazuje stan \\"Initializing\\". poprostu masakra.
 > postanowilem odinstalowac sterowniki, a potem je powtornie zainstalowac... no i wszystko
 > dziala, ale tylko bezposrednio po instalacji :/ jak zrestartuje kompa to problem powraca :/ nie
 > wiem juz co robic :( jak ktos jest w stanie naprowadzic mnie na rozwiazanie tego problemu to
 > bede bardzo wdzieczny. jesli podalem za malo informacji potrzebnych do rozwiazania problemu to
 > tez napiszcie prosze. nie usmiecha mi sie reinstalacja systemu :(
 >
 > pozdrawiam,
 > Robert

Obserwuję już od jakiegoś czasu to forum, a takze inne o podobnej tematyce i muszę stwierdzić, że problem ze znikającą konfiguracją modemu w linuxie to nie jest jedynie Twoj odosobniony wyjątek. Sam przeżyłem to samo z modemem ISDN. Po jakimś czasie samo zaskoczyło- choc oczywiscie nie do końca mnie to satysfakcjonuje (nie lubię jak krasnoludki robią coś za mnie :-)). Nie znalazłem do tej pory satysfakcjonującej odpowiedzi.

Mam nadzieję, że niedługo experci programiści z linuxa poradzą sobie z tym problemem. A jeżeli się mylę i mam nieaktualne info, to prosze o wskazanie miejsca, gdzie mógłbym zdobyć odpowiednie informacje.
Zanim popełnisz grafomaństwo: 1 | 2 | 3
Baza RPM Jak szukać informacji

^robert^

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-10-20, 23:48:17 »
2005-10-19 21:44:35 xis napisał:

> Sterowniki eagle-usb serii 2.x.x różnią się nieznacznie od serii 1.9.x. Wobec tego downgrade i
 > nadpisanie ponowną instalacją nie zastępuje wszystkich plików (niestety nie pamiętam już
 > jakich).
 > Miałem podobny problem i pomogło ponowne skonfogurowanie i odinstalowanie (./configure
 > && make uninstall) sterownika serii drugiej, a następnie zainstalowanie 1.9.8.
 > Od tego czasu unikam nowych wersji ;)
 >

jak juz napisalem probowalem tego wczesniej :/ make clean, make uninstall, potem od nowa instalacja (zarowno starych jak i nowszych sterownikow nie pomaga (tzn modem dziala dobrze po instalacji, ale po restarcie maszyny nie potrafi się zsynchronizować (na modemie pali sie tylko jedna dioda, druga nawet nie miga:/) a po eaglestat   wyswietla sie info ze trwa inicjalizacja (INITIALIZING). eaglectrl -d (wyczyszczenie pamieci modemu i ponowne zaladowanie sterownikow) nie pomaga. dalej to samo. masakra :/

pozdrawiam i przestrzegam. nie instalujcie sobie zadnych dodtakowych syfow do eagle-usb.

^robert^

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-10-21, 03:53:53 »
2005-10-20 23:48:17 ^robert^ napisał:

> 2005-10-19 21:44:35 xis napisał:
 >
 > > Sterowniki eagle-usb serii 2.x.x różnią się nieznacznie od serii 1.9.x. Wobec tego
 > downgrade i
 >  > nadpisanie ponowną instalacją nie zastępuje wszystkich plików (niestety nie pamiętam już
 >  > jakich).
 >  > Miałem podobny problem i pomogło ponowne skonfogurowanie i odinstalowanie (./configure
 >  > && make uninstall) sterownika serii drugiej, a następnie zainstalowanie 1.9.8.
 >  > Od tego czasu unikam nowych wersji ;)
 >  >
 >
 >
 >
 > jak juz napisalem probowalem tego wczesniej :/ make clean, make uninstall, potem od nowa
 > instalacja (zarowno starych jak i nowszych sterownikow nie pomaga (tzn modem dziala dobrze po
 > instalacji, ale po restarcie maszyny nie potrafi się zsynchronizować (na modemie pali sie tylko
 > jedna dioda, druga nawet nie miga:/) a po eaglestat   wyswietla sie info ze trwa inicjalizacja
 > (INITIALIZING). eaglectrl -d (wyczyszczenie pamieci modemu i ponowne zaladowanie sterownikow)
 > nie pomaga. dalej to samo. masakra :/
 >
 > pozdrawiam i przestrzegam. nie instalujcie sobie zadnych dodtakowych syfow do eagle-usb.  

kurde... nie wiem czy to jakas nowa promocja tepsy, czy mi te sterowniki cos w systemie namieszaly ze zle wskazuje predkosci :/ nie wiem :| oby nie :) otuz drodzy koledzy zauwazylem ze mi moja neo 128 (czyli w warunkach normalnych speed ok 128kb/s (~12kB/s) ) pobiera pliki z predkoscia ponad 30kB/s (!) co to jest?. Jakas nowa promocja? jak nie, to moge sobie co dzinnie meczyc sie ze sterownikami :)

Pozdr,
Robert

junior76

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 2005-10-21, 14:13:04 »
2005-10-21 03:53:53 ^robert^ napisał:

> kurde... nie wiem czy to jakas nowa promocja tepsy, czy mi te sterowniki cos w systemie
 > namieszaly ze zle wskazuje predkosci :/ nie wiem :| oby nie :) otuz drodzy koledzy zauwazylem
 > ze mi moja neo 128 (czyli w warunkach normalnych speed ok 128kb/s (~12kB/s) ) pobiera pliki z
 > predkoscia ponad 30kB/s (!) co to jest?. Jakas nowa promocja? jak nie, to moge sobie co dzinnie
 > meczyc sie ze sterownikami :)
 >

To jest taka promocja: http://www.neostrada.pl/tpsa/run?n=h_promocje_tekst&p1=24417

Do listopada wszystkim przyspieszą do 256kB/s, jak nie  podpiszesz do 31.01.2006 aneksu to od 1.02 wracasz do 128kB/s

munek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 2005-10-18, 19:45:30 »
Dystrybucja: Debian 3.1r0a

Problem jest taki że nie moge połączyc się z internetem w żaden sposób. Znaczy ping jak puszczam do swojego serva wraca jak puszczam do serva szkolnego też ale tylko jeżeli wpisuje IP. Jak wpisze ping onet.pl to wyskakuje że nie zna takiego hosta. Nie wiem co mam zrobić. Przypuszczam że to coś z DNS'em ale nie zabardzo wiem jak to zmienić albo ewentualnie zmienić. Może zna ktoś jakieś narzędzie pod X-y żeby ręcznie skonfigurować sieć (KDE) żeby wpisać IP, Maske, Broadcast, Gatewaya i DNSy ?

Lorenzo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 2005-10-18, 19:52:24 »
Pod x'ami jest konfiguracja sieci. Ale jeżeli problem jest tylko z dns'em to wystarczy z edytować względnie utworzyć plik resolv.conf w katalogu /etc/network
przykładowa zawartość:
nameserver 194.204.152.34

Xax79

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 2005-10-19, 14:12:50 »
2005-10-18 19:52:24 Lorenzo napisał:

> Pod x'ami jest konfiguracja sieci. Ale jeżeli problem jest tylko z dns'em to wystarczy z
 > edytować względnie utworzyć plik resolv.conf w katalogu /etc/network
 > przykładowa zawartość:
 > nameserver 194.204.152.34
 >

To zalezy kto, gdzie taki plik ma (powinien miec). U mnie resolv.conf jest w /etc.