Nowe posty

Autor Wątek: udostępnianie internetu z modemu usb  (Przeczytany 5594 razy)

wojtek386

• Gość
udostępnianie internetu z modemu usb
« dnia: 2011-06-28, 15:31:05 »
Witam od jakiegoś czasu używam netbooka z Windowsem 7 do udostępniania internetu z modemy zte mf668 do routera WiFi speedtouch 546 kablem ethernet. Ostatnio wpadłem na pomysł wykorzystania starych części z peceta do stworzenia routera. Jednak jego wymagania są za niskie żeby zainstalować win7 (CPU 1,6Ghz, RAM 256mb). I tu pojawia się pytanie czy jest jakaś lekka dystrybucja linuxa która ma podobne opcje? Jeśli ktoś wie cokolwiek na ten temat proszę o pomoc.

Offline roobal

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #1 dnia: 2011-06-28, 16:21:48 »
Możesz albo zainstalować dowolną dystrybucję Linuksa najlepiej pozbawioną trybu graficznego i postępować według tego artykułu http://dug.net.pl/tekst/31/udostepnienie_polaczenia_internetowego_%28masq%29/ albo zainstalować system pełniący rolę routera, jak Vyatta, pfSense czy m0n0wall, o którym pisałem np. tutaj http://www.dobreprogramy.pl/roobal/mnwall-oprogramowanie-dla-routerow-i-firewalli-w-zastosowaniach-domowych-i-nie-tylko,20156.html systemy te można konfigurować również przez przeglądarkę internetową.

Pozdrawiam!

wojtek386

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2011-06-28, 16:58:42 »
Dzięki za odpowiedź! Rozwiązanie okazało się prostsze niż myślałem :D Mam jeszcze jedno pytanie czy mój modem (zte mf668) będzie działał bez problemów np. na m0n0wall?

Offline roobal

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #3 dnia: 2011-06-29, 07:57:19 »
Cytat: wojtek386
czy mój modem (zte mf668) będzie działał bez problemów np. na m0n0wall?
Zależy czy system go obsługuje lub czy dostępne są sterowniki, ogólnie m0n0wall nie bazuje na Linuksie, lecz na FreeBSD, więc to sam musisz sprawdzić. Z Linuksowych routerów jest właśnie Vyatta lub Ipfire, oba można konfigurować przez przeglądarkę.

Pozdrawiam!