Nowe posty

Autor Wątek: Problemy z zapoczątkowaniem pracy na Linuxie  (Przeczytany 5758 razy)

AndrzejSydor

• Gość
Problemy z zapoczątkowaniem pracy na Linuxie
« dnia: 2011-05-12, 12:08:56 »
Na wstępie, mam lapka, coś takiego:
VBI Compal FL 92
Core2Duo
GeForce 8600M
4GB
...

Chce podłączyć do netu, przez Wi-Fi oraz DSL Dialog.

I tu zaczyna się katorga?

Zaczynam od
1.Ubuntu 11.04:
 - Unity mi się nie podoba
 - Gnome 2 kiedyś coś robiłem, sprawdza się, idzie połączyć się z Dialogiem(tylko i wyłącznie na tym środowisku, nie wiem dlaczego)
 - instaluje Gnome3, działa wolno ale bardzo mi się spodobał, po aktualizacjach itd, wgraniu sterowników do Wi-Fi wysypuje się, nie wiem czemu
2. Kubuntu 11.04
 - nie mogę połączyć się z Dialogiem, nie wspominam o Wi-Fi
 - po dodaniu w Network Manager DSL, nie łączy mi się, a jeszcze wysyła raport o 'crash', coś całkowicie wywala NM, nie wiadomo czemu
3. Linux Mint 10:
 - DSL na Gnomie działa, jak to pod Ubuntu
 - Wi-Fi nie chce zaskoczyć
 - po instalacji Gnome 3 wogóle wysiada, nic nie działa, jakby na kompie z przed 20 lat
4. openSuse 11.4
 - KDE ładnie chodzi
 - problem podobny co na Kubuntu, nie mogę połączyć się z Dialogiem, chociaż tutaj nie 'crash'

Po tych wszystkich próbach, powoli mam dosyć przechodzenia na Linux'a.

Dlaczego tak jest, że płyty 3-4GB (Kubuntu, OpenSuse) nie radzi sobię z grafiką, wi-fi, i takim DSL.
To jest wkurzające.
Zarzynam dysk, ładuje różne dystrybucje i nic z tego.
Problemy z podstawami.
Dlaczego, co robię źle ?

Jeszcze inne pytanie, dlaczego nie ma czegoś takiego jak w Windzie, że Firefox/Chrome itd, aktualizują się same do najnowszej wersji, a w linuxie czegoś takiego nie mogłem zrobić.

Dodam, że wszystkie wersje 64bity ale to chyba nie powinno mieć znaczenia.

Offline ultr

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #1 dnia: 2011-05-12, 16:06:43 »
Do łączenia z dialogiem to najlepiej mieć router albo modem, a nie się bawić w łączneie bezpośrednio z komputerem. Jeśli koniecznie chcesz przez komputer, to jest pełno instrukcji na Google. W polskim remixie Ubuntu jest nawet pakiet do neostrady.

Co do WiFi:
Czy na *ubuntu do wifi miałeś zainstalowany pakiet wpasupplicant?
Przeszukaj też repozytorium pod kątem pakietów związanych z producentem twojej karty WiFi - może nie ma firmware - powinien być o tym zresztą komunikat w logach (polecenie dmesg, albo plik /var/log/messages).

Jeśli chodzi o aktualizacje to na Linuksie nikt nie zakłada, że masz prawa administratora na zwykłym koncie użytkownika (zakłada wręcz przeciwnie), więc jak aplikacje mają się same aktualizować bez odpowiednich uprawnień?
Ściągnij sobie paczkę ze strony Mozilli i rozpakuj gdzieś, to wtedy będziesz mógł jako user aktualizować.
Tylko to jest raczej głupie i bez sensu, bo po to jest system paczek, żeby się aktualizowało samo, wszystko i centralnie. A nie jakieś zabawy każda aplikacja inaczej i jak chce.

Grafika: instalujesz sterowniki ze strony nVidii.
Albo ew. pakiet w *ubuntu - powinien zresztą sam zapytać o instalację własnościowych sterowników. Ale te pakiety są dziwne i często nieaktualne. Dla twojej karty najnowszy sterownik wg. strony nVidii to 180.29. Więc pakiet nvidia-glx-180 będzie ok.

lukaszw

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2011-05-12, 17:08:25 »
Ubuntu, Kubuntu to praktycznie to samo. Jedyną różnicą jest zastosowane środowisko graficzne. Linux Mint też bazuje na ubuntu, więc super różnicy nie powinieneś oczekiwać. Zresztą wszystkie z nich bazują na Debianie.
Te dystrybucje w swej domyślnej wersji obsługują jedynie 2D. Resztę musisz doinstalować sam.
Nie da się zaktualizować aplikacji automatycznie ot tak sobie, ale to jest raczej zaleta.
Jako zwykły użytkownik masz tylko dostęp do zainstalowanej wersji, której konfiguracja znajduje się w twoim katalogu głównym.
Aktualizacja aplikacji wymaga ingerencji w system, a do tego zwykły użytkownik niema i nie będzie miał uprawnień.
Piszesz, że dostajesz komunikaty o błędach, ale ich treści już nie zamieszczasz.

Telemah

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2011-06-14, 12:33:53 »
Podchodzisz zbyt nerwowo do tematu .Linux jest systemem który trzeba zrozumieć , to nie jest tak jak w windowsie że wrzucasz płytkę -> NEXT NEXT NEXT FINISH/CLOSE i działa . Jeśli masz zamiar oczekiwać takiego samego modelu działania systemu jak w windowsie to najlepiej daj sobie spokój z linuxem. Przede wszystkim musis czytać doumentacje przejrzeć na stronie danego distro co jest obsługiwane od razu a do czego trzeba znaleźć sterowniki , co ma szansę działać tylko na sterownikach otwartych itd...
Czasem w linuxie jest tak, że program obsługi jakiegoś urządzenia wywala błędy bo np. moduł obsługujący urządzenie nie jest zgodny z aktualnie zainstalowanym jądrem systemu itd...  

Ogólnie jakbym miał instalować coś opartego na debianie to wolałbym już samego debiana

Słonik1963

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2011-06-14, 21:50:41 »
Na "takim" sprzecie" - to odpal wersję LIVE - i sprawdź jak działa (Ubuntu, Kubuntu, itp).
Instalować - jak już - to Debiana (jednak należy posiadać przynajmniej podstawową wiedzę na temat Linuksa, jego instalacji i konfiguracji).
Ja na swoim lapku (HP ProBook) miałem problem (początkowo) z kartą WiFi, jednak po ściągnięciu sterowników i "podaniu" ich programowi instalacyjnemu - jest OK.
To tyle w temacie.
A i jeszcze jedno - Linux/Debian Squeeze 6.0.1 64-bit.

---- Ten wątek został podzielony ----
Wszystkie oddzielone posty znajdują się tutaj.
(Podziału dokonał użytkownik roobal)