Nowe posty

Autor Wątek: Instalacja Routera Z Płyty.  (Przeczytany 6567 razy)

Mepu

• Gość
Instalacja Routera Z Płyty.
« dnia: 2011-03-02, 19:57:47 »
Witam.! Mam pewien problem, i wierze, że mi z nim pomożecie. No więc kupiłem sobie laptopa. Był już tu system operacyjny Linux 2.6230.1-desktop-1mnb i868, araz system: XtremeOS release 2009.0 (Official) for i586. Problem wygląda tak. Gdy wkładam płytę do napędu, wyczytuje mi ją, ale za nic w świecie nie potrafię zainstalować tego co jest na płycie.  Z Linuxem nigdy wcześniej się nie spotkałem, więc bardzo prosze was o pomoc, abyście wytłumaczyli mi jak mam zaistalować to co jest na płycie. Jeżeli już na taką pomoc ktoś by się zdecydował, prosiłbym aby mi to wytłumaczył czarno na białym. Dzięki i czekam na odpowiedź.

PS. Jak możecie to również powiedzcie mi coś o moim komputerze, o systemie operacyjnym, czy jest dobry, czy słaby itp.  Dodam jeszcze że mam procesor Celeron (R) Dual-Core CPU T3500 @ 2.10 GHz   2,0 GB RAM

energizer

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2011-03-02, 20:09:44 »
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Masz już zainstalowany system na laptopie i jak go uruchamiasz to pojawia Ci się Linux 2.6230.1-desktop-1mnb i868 i XtremeOS release 2009.0 (Official) for i586 ? Jeżezą li tak to są to tylko do wyboru dwie wersje jądra - jedną z nich starszą - została po aktualizacji. Ale czy któraś z wybranych opcji uruchamia system? Jaki system masz na płytce i co się pojawia?

Kompek niczego sobie ;-) XtremeOS to mimo wszystko nie jest zbyt dobry wybór, bo jest to system dość niszowy system. Znacznie lepiej wybrać Mandrivę 2010.2 One. XtremeOS bazuje na Mandrivie, ale wg mnie Mandriva to znacznie lepszy wybór ze względu na popularność, aktualizację itp. Mandriva to jak najbardziej dobry wybór dla początkującego.

Jakby co służę radą i chętnie pomogę :-)

klm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2011-03-02, 21:24:00 »
Nie wiem czemu Mandriva ma byc lepszym wyborem, jeśli XtremeOS jest właściwie polską dystrybucją bazującą na Mandrivie. Jeszcze nie tak dawno XtremeOS nazywało się Mandriva Xtreme.

Poza tym XtremeOS jest kompletnie skonfigurowanym systemem zaraz po instalacji, co według mnie dla osoby początkującej z Linuksem jest przydatne.

Tutaj jest strona tego distro, a także forum: http://xtreme-os.pl/
A co chciałeś zainstalować?

energizer

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2011-03-02, 22:06:06 »
Cytat: klm
Nie wiem czemu Mandriva ma byc lepszym wyborem, jeśli XtremeOS jest właściwie polską dystrybucją bazującą na Mandrivie.
Powtórzę jeszcze raz:
XtremeOS bazuje na Mandrivie, ale wg mnie Mandriva to znacznie lepszy wybór ze względu na popularność, aktualizację itp.
Jak sam widzisz jest to wersja 2009 więc nie aktualna. W Mandrivie One też mamy własnościowe sterowniki itp. a do tego całe oprogramowanie jest aktualniejsze a więc jest lepiej z obsługą sprzętu/większa funkcjonalność/mniej błędów.
Pozdrawiam!

Mepu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2011-03-03, 18:48:11 »
Chodziło mi głownie o to, że nie umiem instalować programów, gier itp. Kupiłem Router, w zestawi z nim była płytka do instalacji Routera i nie wiem jak mam go zainstalować, i to jest mój główny problem. Jeśli ktoś opisałby mi cały proces instalacji to byłbym bardzo wdzięczny, lecz proszę o prostotę w tłumaczeniu z racji tego że jestem nowym użytkownikiem tego systemu. Dziękuje, pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

marko48

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2011-03-04, 00:30:02 »
Witam.W instrukcji do routera lub na samym routerze (od spodu) powinien być adres IP-routera np.192.168.0.1.Łączysz sieciówkę komputera z 1 z czterech gniazd LAN routera (myślę że taki posiadasz).W uruchomionym systemie otwierasz przeglądarkę.Zamiast adesu www.coś tam,wpisujesz  192.168.0.1 (tu wpisałem przykład).Ty masz wpisać adres Twojego routera.Powinno pojawić się okno logowania do routera.W  miejscu admin wpisujesz to co masz w instrukcji tak samo z hasłem.Płytka CD nie jest potrzebna.Do gniazda WAN włączasz linię od dostawcy internetu oczywiście :-)

Offline Robert

• Administrator
  • Guru
« Odpowiedź #6 dnia: 2011-03-04, 01:53:06 »
Jeśli komputer połączysz z ruterem kablem sieciowym, a nie przez usb, płytka Ci nie będzie potrzebna, zatem niczego nie będziesz potrzebował instalować.

Natomiast n/t instalacji i uruchamiania połączenia via ruter jest w necie od groma artykułów i poradników, łącznie z tym, gdzie wsadzić jaką wtyczkę.
Zanim popełnisz grafomaństwo: 1 | 2 | 3
Baza RPM Jak szukać informacji