ultr o widzisz trochę mi pomogłeś lecz nadal wszystkiego nie kminie. Po prostu mam za małą wiedzą i za mało czasu by to zrobić

Jednak jeśli możesz pomóż mi jeszcze trochę
tam jest opcja wyświetlenia użytkowników którzy się nie logowali ileś czasu przez komende lastlog -t X za x liczba w dniach.
Czy da się to przerobić tak by wczytywało tylko liczbę dni, którą podał administrator na początku skryptu
echo Podaj liczbę dni
read okres
i później. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale nie wiem jak zastosować opcje userdel bez podawania nazwy konkretne4go użytkownika do usunięcia.
Nie jestem na 100% pewny ale wyobrażam sobie że skrypt będzie działał mniejwięcej w ten sposób?
będzie plik w którym linijka pod linijką będą wpisywane nazwy użytkowników którzy przekroczyli limit i skrypt w pętli będzie schodził coraz niżej i usuwał użytkownika którego nazwę aktualnie wczytuje?
Witam ponownie. Prawie mam już gotowy skrypt. Znaczy już problem z usuwaniem nie mam znaczy się jeszcze nie jest to wszystko super stabilne ale zadanie skrypt spełnia.
Problem mam jeszcze z komendą
lastlog -t X myślałem że ta komenda pokazuje uzytkownikow którzy nie logowali się od X dni jednakże moja interpretacja okazała się chybiona bo ta komenda pokazuje uzytkownikow którzy logowali się przed X dni temu znaczy że jak wpisze np 2 to pokazuje mi użytkowników którzy logowali się przed (dziś wtorek) to znaczy przed niedzielą. A chodzi mi o to by wyswietlało tych co sie NIE logowali od 2 dni