Nowe posty

clip Jaką dystrybucje polecacie pod mój sprzęt? (0)
Wczoraj o 21:45:38
clip Jaka dystrybucja pod mon sprzęt? (0)
Wczoraj o 21:43:55
xx BIOS nie widzi dysku z Linuxem (2)
2019-09-14, 10:41:31
xx Problem z antiX wersja live (0)
2019-09-12, 20:56:49
xx Serwer do Nauki (5)
2019-09-05, 07:35:50
cheesy pozycjonowanie (0)
2019-09-03, 13:54:08
xx iptables (1)
2019-09-03, 12:29:53
xx Co najpierw - przeczytać książkę i później obejrzeć film czy odwrotnie (0)
2019-08-30, 10:34:44
xx Lubuntu 19.04 problem z wklejeniem tekstu do ssh (1)
2019-08-28, 18:10:20
xx Migracja GRUB2 (0)
2019-08-24, 12:30:46

Autor Wątek: Problem z połączeniem z Internetem  (Przeczytany 3566 razy)

Offline Krzysztof Jasieniecki

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Problem z połączeniem z Internetem
« dnia: 2005-10-12, 13:59:58 »
Mam nadzieje ze ktos bedzie mi w stanie pomuc. Mam SUSE 9.3 na komputerze DELL c610 latitud (laptop) z zainstalowana karte sieciowa WiFi i chcialem polaczyc sie z drugim komputerem na ktorym jest winXP. Niestety cos mi nie wychodzi. Skonfigurowalem wszystko wiem ze do polacznia dwoch kompow przez WiFi musze ustawic opcje a-hoc czy ad-hoc niepamietam jak to dokladnie sie nazywalo. Po skonfigurowaniu n akomputerze z winXP wykrywa aktywne polaczenie a SUSE pokazuej iz niema polaczenia. Jak ten problem rozwiazac?
Jak przegladalem opcje konfiguracji WiFi rzucilo mi sie w oczy iz sa dwa adresy IP jeden local 127.0.1.1
i drugi ktory sam wprowadzilem 192.168.0.1. Jeszcze nigdy nie konfigurowalem sieci pod linuxem wiec prosze o wyrozumialosc i udzielenie wyczerpujacej odpowiedzi. Na koniec nadmienie i karta sieciowa jest zainstalowana. Prosze o pomoc.

Offline Rafał Lewandowski

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 154
    • Zobacz profil
Problem z połączeniem z Internetem
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-10-12, 15:17:22 »
2005-10-12 13:59:58 spidi35 napisał:

> Mam nadzieje ze ktos bedzie mi w stanie pomuc. Mam SUSE 9.3 na komputerze DELL c610 latitud
 > (laptop) z zainstalowana karte sieciowa WiFi i chcialem polaczyc sie z drugim komputerem na
 > ktorym jest winXP. Niestety cos mi nie wychodzi. Skonfigurowalem wszystko wiem ze do polacznia
 > dwoch kompow przez WiFi musze ustawic opcje a-hoc czy ad-hoc niepamietam jak to dokladnie sie
 > nazywalo. Po skonfigurowaniu n akomputerze z winXP wykrywa aktywne polaczenie a SUSE pokazuej
 > iz niema polaczenia. Jak ten problem rozwiazac?
 > Jak przegladalem opcje konfiguracji WiFi rzucilo mi sie w oczy iz sa dwa adresy IP jeden local
 > 127.0.1.1
 > i drugi ktory sam wprowadzilem 192.168.0.1. Jeszcze nigdy nie konfigurowalem sieci pod linuxem
 > wiec prosze o wyrozumialosc i udzielenie wyczerpujacej odpowiedzi. Na koniec nadmienie i karta
 > sieciowa jest zainstalowana. Prosze o pomoc.

----------- na początek powiem że właśnie dzisiaj po meczu (POLSKA!!!!!) będę konfigurował sieć przez WiFi - więc podziele się swoimi doświadczeniami. Ale najpierw proszę napisz dokładniej co żeś zrobił, bo narazie to zbyt ogólnikowo napisałeś - nie wiadomo w sumie nic. Napisz po kolei jak konfigurowałeś Win i Linuxa. OK?
pozdr

Offline Krzysztof Jasieniecki

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Problem z połączeniem z Internetem
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-10-13, 11:50:34 »
 > ----------- na początek powiem że właśnie dzisiaj po meczu (POLSKA!!!!!) będę konfigurował sieć
 > przez WiFi - więc podziele się swoimi doświadczeniami. Ale najpierw proszę napisz dokładniej co
 > żeś zrobił, bo narazie to zbyt ogólnikowo napisałeś - nie wiadomo w sumie nic. Napisz po kolei
 > jak konfigurowałeś Win i Linuxa. OK?
 > pozdr
>------------
no wiec tak:
zaczne od windowsa:
- ustawilem adres IP na 192.168.0.1(dodam tylko iz nie mam internetu w domu)
- maska 255.255.255.0
i to wszystko a i polaczenie nie jest szyfrowane i nie wymaga hasla tak to ustawilem
teraz SUSE 9.3:
odpalilem yasta wybralem sprzet i dalej karty sieciowe.
pokazal mi dwie zwykla sieciowke i WiFi
obie sysytem wykryl
nastepnie wcisnolem edit wybralem z listy karte WiFi i zaczalem konfigurowac postepowalem podobnie jak w przypadku windowsa czyli adres IP recznie wprowadzany 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
grupa robocza home zarowno na winxp jak i SUSE
i zapisalem te ustawienia.
Teraz wazne po w/w czynosciach komp z winXP wykryl polaczenie na WiFi a ten z SUSE pokazal iz jest brak jakiego kolwiek polaczenia. Nastepnie przystapilem do konfiguracji SAMB-y po skonfigurowaniu samby zresetowaly mi sie ustawienia karty sieciowej, i tak sie robi za kazdym razem. Niestety nie mam teraz kompa ze soba wiec nic wiecej do gglowy mi nie przychodzi. Mam nadzieje iz powysze informacje wystarcza abym uzyskal pomoc w rozwiklaniu mojego problemu.

Offline Rafał Lewandowski

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 154
    • Zobacz profil
Problem z połączeniem z Internetem
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-10-13, 13:45:49 »
2005-10-13 11:50:34 spidi35 napisał:

>
 >  > ----------- na początek powiem że właśnie dzisiaj po meczu (POLSKA!!!!!) będę
 > konfigurował sieć
 >  > przez WiFi - więc podziele się swoimi doświadczeniami. Ale najpierw proszę napisz
 > dokładniej co
 >  > żeś zrobił, bo narazie to zbyt ogólnikowo napisałeś - nie wiadomo w sumie nic. Napisz po
 > kolei
 >  > jak konfigurowałeś Win i Linuxa. OK?
 >  > pozdr
 > >------------
 > no wiec tak:
 > zaczne od windowsa:
 > - ustawilem adres IP na 192.168.0.1(dodam tylko iz nie mam internetu w domu)
 > - maska 255.255.255.0
 > i to wszystko a i polaczenie nie jest szyfrowane i nie wymaga hasla tak to ustawilem
 > teraz SUSE 9.3:
 > odpalilem yasta wybralem sprzet i dalej karty sieciowe.
 > pokazal mi dwie zwykla sieciowke i WiFi
 > obie sysytem wykryl
 > nastepnie wcisnolem edit wybralem z listy karte WiFi i zaczalem konfigurowac postepowalem
 > podobnie jak w przypadku windowsa czyli adres IP recznie wprowadzany 192.168.0.2
 > maska 255.255.255.0
 > grupa robocza home zarowno na winxp jak i SUSE
 > i zapisalem te ustawienia.
 > Teraz wazne po w/w czynosciach komp z winXP wykryl polaczenie na WiFi a ten z SUSE pokazal iz
 > jest brak jakiego kolwiek polaczenia. Nastepnie przystapilem do konfiguracji SAMB-y po
 > skonfigurowaniu samby zresetowaly mi sie ustawienia karty sieciowej, i tak sie robi za kazdym
 > razem. Niestety nie mam teraz kompa ze soba wiec nic wiecej do gglowy mi nie przychodzi. Mam
 > nadzieje iz powysze informacje wystarcza abym uzyskal pomoc w rozwiklaniu mojego problemu.
 >
------------------
hm nie zdążyłem wczoraj się pobawić (meczy był:-( !!!). ) Czytając Twojego posta dziwi mnie rzecz jedna. Chyba pamiętasz że jedną z kart trzeba ustawić na tryb ad-hoc (tryb access pointa) - ustawiłeś?. Nie jestem zabardzo zorientowany czy wszystkie karty można tak ustawić (nie mieałem czasu tego sprawdzić - trzeba sie zpytac mądrzejszych).
Jak ustawisz sambę to ci resetuje ustawienia karty? A skąd to wiesz. Pokaż ipconfig -a - listing.
Taka dygresja - jeśli twierdzisz że WinXp zobaczył połączenie to nie konfiguruj nic tylko zapuść ping 192.168.0.2 to linuxa i odwrotnie? zobaczysz czy łączność działa.? dzisiaj chyba się zabiorę za to - napisze później co i jak.
pozdr

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Problem z połączeniem z Internetem
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-10-12, 11:09:38 »
Jestem nowym użytkownikiem Linuxa i nie wiem jak połączyć się z Internetem. Dostawcą jest kablówka (Aster), mam również router (D-Link 604). Mam płytę z chipsetem nVidia i wbudowana kartę sieciową. Nie wiem natoniast gdzie mogę sprawdzić  czy jst ona wykrywana? Bardzo proszę o jakieś wskazówki na ten temat i podpowiedź jak skonfigurować Netwrok Configuration.

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Problem z połączeniem z Internetem
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-10-12, 13:16:49 »
jaka dystrybucja ?

lektura do poczytania: http://rtfm.killfile.pl

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 165
    • Zobacz profil
Problem z połączeniem z Internetem
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-10-12, 15:55:13 »
2005-10-12 11:09:38 toldi2005 napisał:

> Jestem nowym użytkownikiem Linuxa i nie wiem jak połączyć się z Internetem. Dostawcą jest
 > kablówka (Aster), mam również router (D-Link 604). Mam płytę z chipsetem nVidia i wbudowana
 > kartę sieciową. Nie wiem natoniast gdzie mogę sprawdzić  czy jst ona wykrywana? Bardzo proszę o
 > jakieś wskazówki na ten temat i podpowiedź jak skonfigurować Netwrok Configuration.

1. podłączasz wyjście na świat (ten kabel który do ciebie dociera od modemu kablowego) do portu WAN na routerze
2. konfigurujesz w menu "WAN" adres routera widziany na zewnątrz
3. konfigurujesz w menu "DHCP" czy router ma przydzielać adresy komputerom do niego podłączonym czy nie
4. odpowiednio do wybranej powyżej opcji konfigurujesz net na swoim kompie najlepiej za pomocą polecenia 'netconfig', gdzie powinno już być wszystko jasne

u mnie z tym routerem wystąpił jeszcze taki problem, że nie dogadywal się on z kartą co do prędkości przesyłu (router jest 10Base-Tx a karta ustawiała się na 100Base-Tx) co doprowadzało do zrywania połączenia z siecią; jeżeli taki błąd będzie występował to można za pomocą polecenia 'mii-tool' przestawić karte na odpowiedni tryb pracy - 'mii-tool -A 10BaseT-FD' oczywiścio jako root)


Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Problem z połączeniem z Internetem
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-10-13, 10:11:56 »
2005-10-12 15:55:13 localghost napisał:

> 2005-10-12 11:09:38 toldi2005 napisał:
 >
 > > Jestem nowym użytkownikiem Linuxa i nie wiem jak połączyć się z Internetem. Dostawcą jest
 >  > kablówka (Aster), mam również router (D-Link 604). Mam płytę z chipsetem nVidia i
 > wbudowana
 >  > kartę sieciową. Nie wiem natoniast gdzie mogę sprawdzić  czy jst ona wykrywana? Bardzo
 > proszę o
 >  > jakieś wskazówki na ten temat i podpowiedź jak skonfigurować Netwrok Configuration.
 >
 > 1. podłączasz wyjście na świat (ten kabel który do ciebie dociera od modemu kablowego) do portu
 > WAN na routerze
 > 2. konfigurujesz w menu "WAN" adres routera widziany na zewnątrz
 > 3. konfigurujesz w menu "DHCP" czy router ma przydzielać adresy komputerom do niego
 > podłączonym czy nie
 > 4. odpowiednio do wybranej powyżej opcji konfigurujesz net na swoim kompie najlepiej za pomocą
 > polecenia 'netconfig', gdzie powinno już być wszystko jasne
 >
 > u mnie z tym routerem wystąpił jeszcze taki problem, że nie dogadywal się on z kartą co do
 > prędkości przesyłu (router jest 10Base-Tx a karta ustawiała się na 100Base-Tx) co doprowadzało
 > do zrywania połączenia z siecią; jeżeli taki błąd będzie występował to można za pomocą
 > polecenia 'mii-tool' przestawić karte na odpowiedni tryb pracy - 'mii-tool -A 10BaseT-FD'
 > oczywiścio jako root)
 >
 >

Nadal sieć nie działa. Punkt 1 zrobiłem bez problemu, natomiast nie wiem gdzie znaleźć menu WAN i DHCP. Mam też pytanie gdzie znaleźć adres routera widziany na zewnątrz? Polecenie NETCONFIG jest jasne, tylko wszystko i tak nie działa bo nie wiem co z punktami 2 i 3. Proszę o wskazówke.
Mój Linux to Red Hat 9.0.