Może jeszcze na Windowsie ściągnę dobrego Linuxa, legalnego i bez dodatków ale w trybie ukrytym mój komputer łyknie jakieś złośliwe oprogramowanie, które zadziała jeszcze zanim zainstaluję Linuxa? Mam wiele wątpliwości co do darmowych dystrybucji, co innego jeśli już od producenta dostaję laptopa z zainstalowanym Linuxem. Wydaje mi się że tam taki system na pewno jest sprawdzony.
...dlatego nie będę instalował Linuxa na komputerze, z którego będę się logował do banku. Uważam, że ryzyko jest duże.
Jak już się ściągnie coś z sieci lub wejdzie na jakąś zainfekowaną stroną to kiszka.
Wiem, są zabezpieczenia bankowe, karty kodów (nie mam), kody na sms (mam) ale kradzieże z kont internetowych i tak się zdarzają.
14. OGRANICZENIE ORAZ WYŁĄCZENIE UPRAWNIEŃ ORAZ ODSZKODOWAŃ. MICROSOFT I DOSTAWCY MICROSOFT PONOSZĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ WYŁĄCZNIE ZA SZKODY BEZPOŚREDNIE DO KWOTY 5,00 USD. Licencjobiorca nie może dochodzić roszczeń z tytułu żadnych innych szkód, w tym szkód wynikających z utraty zysków, szkód wtórnych, szkód szczególnych, szkód pośrednich ani szkód ubocznych.
Nawet gdyby, to kwestia instalacji "czegokolwiek" jest uzależniona od Ciebie ( podanie hasła root i decyzja o instalacji.