Nowe posty

Autor Wątek: Połączenie Pppoe, pppoe-setup - brak takiej komendy  (Przeczytany 9107 razy)

Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 64
    • Zobacz profil
Witam!

Jestem nowy nie tylko na tym forum ale takze w fedorze. Wczesniej miałem do czynienia z Debianem, oraz z Ubuntu. Chciałem jednak wyprobowac słynna Fedore, lecz juz na poczatku mnie zniechecila do jej poznania.

Otoz mam Fedore Core 5. Z internetem lacze sie po kablu poprzez połaczenie PPPoE. W wyzej wymienionych dystrybucjach wystarczylo zainstalowac pakiet pppoeconf, uruchomic go i skonfigurowac. Internet po tym zabiegu pieknie chodzil. Na Fedorze mam zainstalowany pakiet rp-pppoe-3.5-31 i kiedy uruchamiam komende pppoe-setup, bash twierdzi, ze takowej nie zna. Adsl-setup tez jest dla niego obcy.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 48
    • Zobacz profil
Połączenie Pppoe, pppoe-setup - brak takiej komendy
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-08-09, 20:41:31 »
Z http://rpm.pbone.net
Content of RPM :
/etc/ppp/firewall-masq
/etc/ppp/firewall-standalone
/etc/ppp/pppoe-server-options
/sbin/adsl-connect
/sbin/adsl-setup
/sbin/adsl-start
/sbin/adsl-status
/sbin/adsl-stop
/sbin/pppoe
/sbin/pppoe-relay
/sbin/pppoe-server
/sbin/pppoe-sniff
/usr/sbin/adsl-connect
/usr/sbin/adsl-setup
/usr/sbin/adsl-start
/usr/sbin/adsl-status
/usr/sbin/adsl-stop
/usr/sbin/pppoe
/usr/sbin/pppoe-relay
/usr/sbin/pppoe-server
/usr/sbin/pppoe-sniff
/usr/share/doc/rp-pppoe-3.5
/usr/share/doc/rp-pppoe-3.5/LICENSE
/usr/share/doc/rp-pppoe-3.5/adsl-connect
/usr/share/doc/rp-pppoe-3.5/adsl-init
/usr/share/doc/rp-pppoe-3.5/adsl-setup
/usr/share/doc/rp-pppoe-3.5/adsl-start
/usr/share/doc/rp-pppoe-3.5/adsl-status
/usr/share/doc/rp-pppoe-3.5/adsl-stop
/usr/share/doc/rp-pppoe-3.5/configs


/usr/sbin/adsl-setup jest, ktos na innym forum juz Ci odpisal co zrobic.
Z adsl-setup nie mialem problemow, plecam samemu zrobic sobie skrypty ppp. Oprocz adsl-setup polecam wvdial.

ps
Slynna? nie juz tak ja za czasu kiedy sie nazywa fedora a nie redhat :) fc5 juz troche stare jest.

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 104
    • Zobacz profil
Połączenie Pppoe, pppoe-setup - brak takiej komendy
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-08-10, 09:00:05 »
Witam!
Cytat: pawtaj
Z http://rpm.pbone.net
(...)
A możesz mi powiedzieć po co wylistowałeś te pakiety? Ma sobie ściągnąć i zainstalować? Ciężko chyba znaleźć dystrybucję bez zainstalowanych pakietów PPPoE.

Jak bash twierdzi, że nie znalazł takiego polecenia należy najpierw sprawdzić:

1. Sprawdzić uprawnienia.
Skrypty konfiguracyjne pppoe znajdują się w katalogu /usr/sbin. Prawa do plików w tym katalogu ma tylko root. Standardowo w konsoli powinienieś mieć znaczek "#" przed migającym kursorem ("$" ma zwykły użytkownik). Jest też inny sposób:
# whoami
root
Jeśli jesteś zwykłym użytkownikiem przeloguj się na konto roota (potrzebne jego hasło):
$ su -
2. Czy nie podano błędną nazwę (lub adres) polecenia.
3. Czy polecenie nie występuje pod inną nazwą. Aby to sprawdzić wyświetl pliki zaczynające się od ppp:
# ls /usr/sbin/ppp*
Poszukaj pliku o nazwie zbliżonej do "pppoe-setup" i następnie uruchom go.

Pozdrawiam!

Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 64
    • Zobacz profil
Połączenie Pppoe, pppoe-setup - brak takiej komendy
« Odpowiedź #3 dnia: 2011-04-13, 13:14:24 »
Cóż dawno już się nieodzywałem :D
Dzisiaj wypaliłem na płytce obraz Fedory ze środowiskiem XFce i mam kilka pytań:
1. Jeżeli wybiorę opcje "Instaluj na dysku twardym" to instalator będzie korzystał z internetu? Bo 700 MB to nie 3,1 GB.
2. Cały problem z moim połączeniem PPPoE tkwi jednak w czym innym.
Obecnie mam nowszy sprzęt z Kartą bezprzewodową jak i zwykłą.
Internet mam przez kabel, karta jednak jest chyba jakaś nietypowa bo połączenia bezprzewodowe mi wyszukuje a przez zwykłą nie daje rady.
Np. w Puppy wykrywa obie karty i dla przewodowej wybierałem "eth0" ale po chwili łączenia był błąd :/
Dlatego jak chciałem się połączyć to wybierałem eth0 i przez konsolę robiłem szybko połączenie PPPoE i zwykle zaskakiwało :)
I nie wiem jak mam robić z połączeniem sieciowym :/
3. To już trochę odbiega od tematu... czy jak pobrałem Fedore 14 na architekturę x86, to mogę zainstalować na sprzęcie z architekturą x64?
Wiem że Windows 7 to nie Linux, ale z Windowsem tak się da.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
Połączenie Pppoe, pppoe-setup - brak takiej komendy
« Odpowiedź #4 dnia: 2011-04-13, 13:31:35 »
3. Możesz, nie dałoby się jednak na odwrót, czyli systemu x64 zainstalować na architekturze x86:D

Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 64
    • Zobacz profil
Połączenie Pppoe, pppoe-setup - brak takiej komendy
« Odpowiedź #5 dnia: 2011-06-06, 17:05:51 »
Obecnie mam nowszy sprzęt z Kartą bezprzewodową jak i zwykłą.
Internet mam przez kabel, karta jednak jest chyba jakaś nietypowa bo połączenia bezprzewodowe mi wyszukuje a przez zwykłą nie daje rady.
Np. w Puppy wykrywa obie karty i dla przewodowej wybierałem "eth0" ale po chwili łączenia był błąd :/
Dlatego jak chciałem się połączyć to wybierałem eth0 i przez konsolę robiłem szybko połączenie PPPoE i zwykle zaskakiwało :)
I nie wiem jak mam robić z połączeniem sieciowym :/