Nowe posty

Autor Wątek: Problemik z Fx5200  (Przeczytany 3480 razy)

Offline Radek Lis

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
Problemik z Fx5200
« dnia: 2005-10-05, 17:28:11 »
Mam problem tego typu. Otóż mam Radiową kartę sieciową na chipsecie RT2400. Zainstalowalem sterowniki wpisalem w ifconfig i w route to co trzeba było. Adresy DNS\\'ow wpisałem. I tu mam problem, widze siec lokalna ale nie mam dostepu do internetu, probowalem pingowac ip z poza sieci i nie wykrywal hostów. Co powinienem zrobic aby to działało?

Wiem ze ten temat był poruszany juz setki razy na forum, ale konczyły się tym ze osoby wymieniały się numerami gg i w koncu nie skonczyli tematu.
Mam Linuxa Slackware 10.1, jądro 2.4. Bardzo bym prosił o pomoc!

Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 59
    • Zobacz profil
Problemik z Fx5200
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-10-05, 19:28:57 »
Sprawdz czy brama i DNSy sa prawidlowe. Sprawdz tez czy iptables czy inny firewall nie blokuje ci ruchu do netu

Offline sebastian łach

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
Problemik z Fx5200
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-10-05, 16:33:35 »
Ostanio zakupiłem kartę grafy GeForce Fx5200 na windzie były małe problemiki z zainstalowaniem, ale sobie w końcu poradziłem... Natomiast linux za nic nie chciał się podnieść na nowej karcie... (FC 4) tak więc pomyślałem że przeinstaluję go od nowa, a ona zainstaluje sobie potrzebne mu stery i będzie git :D. Więc wywalam linuksa, chcę zacząć instalację, wrzucam płytkę. Ładuje się elegancko........ do pewnego momentu :/. Nie chcę wystartować X'ów (przynajmniej mi się tak wydaje), ale na ekranie są jakieś wiadomości o USB (?!)... Próbowałem jeszcze z LinuxCd.pl (live) ale sytułacja jest podobna... Przepiszę kod błędu chociaż nie wiem czy będzie on coś wam mówił (jest chyba w sytemie szestnastkoywm, ale jak próbowałem to przetłumaczyć przez napisany przez siebie programik to wchodziło coś raczej mało zrozumiałemgo [ -> poraz pierwszy w życiu takie znaczki widziałem :D ]. a więc to jest ten kod... c1 e2 05 8b 0c13 89 4c 24 68 49 8b 7c 24 6c 8b 44 13 08 89 44 24 70 8b 44 13 0c 89 44 24 74 8b 44 13 10 89 44 24 78 <8b> 74 13 14 89 74 13 14 89 74 24 7c 8b 44 13 16 89 84 24 80 00 00 00 8b 44 <- i to chyba na tyle :D Jestem pewny że problem pochodzi od kart graf. (przypomnę -> GF FX5200) bo wcześniej za nim ją zakupiłem wszystko śmigało... Da się coś z tym zrobić?

Offline Jan Kowalski

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 560
    • Zobacz profil
Problemik z Fx5200
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-10-05, 19:14:45 »
2005-10-05 16:33:35 gelu napisał:

> Ostanio zakupiłem kartę grafy GeForce Fx5200 na windzie były małe problemiki z zainstalowaniem,
 > ale sobie w końcu poradziłem... Natomiast linux za nic nie chciał się podnieść na nowej
 > karcie... (FC 4) tak więc pomyślałem że przeinstaluję go od nowa, a ona zainstaluje sobie
 > potrzebne mu stery i będzie git :D.

juz blad w mysleniu :]

Więc wywalam linuksa, chcę zacząć instalację, wrzucam
 > płytkę. Ładuje się elegancko........ do pewnego momentu :/. Nie chcę wystartować X'ów
 > (przynajmniej mi się tak wydaje), ale na ekranie są jakieś wiadomości o USB (?!)... Próbowałem
 > jeszcze z LinuxCd.pl (live) ale sytułacja jest podobna... Przepiszę kod błędu chociaż nie wiem
 > czy będzie on coś wam mówił (jest chyba w sytemie szestnastkoywm, ale jak próbowałem to
 > przetłumaczyć przez napisany przez siebie programik to wchodziło coś raczej mało zrozumiałemgo
 > [ -> poraz pierwszy w życiu takie znaczki widziałem :D ]. a więc to jest ten kod... c1 e2 05
 > 8b 0c13 89 4c 24 68 49 8b 7c 24 6c 8b 44 13 08 89 44 24 70 8b 44 13 0c 89 44 24 74 8b 44 13 10
 > 89 44 24 78 <8b> 74 13 14 89 74 13 14 89 74 24 7c 8b 44 13 16 89 84 24 80 00 00 00 8b 44
 > <- i to chyba na tyle :D Jestem pewny że problem pochodzi od kart graf. (przypomnę -> GF
 > FX5200) bo wcześniej za nim ją zakupiłem wszystko śmigało... Da się coś z tym zrobić?

prawdopodbnie karta jest uszkodzona; mozna jeszcze pokrecic w biosie; wylaczys fast-write'y itp.

Offline sebastian łach

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
Problemik z Fx5200
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-10-05, 19:56:20 »
To może być to też coś związane z płytą głowną (AsRock) bo jak czytałem w instrukcji to nie posiada ona zwykłego łącza AGP tylko jakieś AGI...

Offline sebastian łach

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
Problemik z Fx5200
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-10-05, 20:34:23 »
Co sądzicie o tym?

Offline Jan Kowalski

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 560
    • Zobacz profil
Problemik z Fx5200
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-10-05, 20:52:33 »
2005-10-05 20:34:23 gelu napisał:

> Co sądzicie o tym?

jak masz plyte asrock to najlepsze co mozesz zrobic to ja wypieprzyc ...

Offline sebastian łach

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
Problemik z Fx5200
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-10-05, 21:21:14 »
2005-10-05 20:52:33 amdfanatyk napisał:

> 2005-10-05 20:34:23 gelu napisał:
 >
 > > Co sądzicie o tym?
 >
 > jak masz plyte asrock to najlepsze co mozesz zrobic to ja wypieprzyc ...

Wiem. Dzięki za radę. Ale poszukuję jakiegoś bardziej konwencjonalnego sposobu bo narazie nie jestem przykasie i nie mogę sobie pozwolić w mojej obecnej sytułacj materialnej na "wypieprzanie" płyt głównych, nawet jeśli to AsRock... Napewno istnieje coś bardziej stosownego do stanu mojego budżetu...

Offline Eryk Forysiak

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
Problemik z Fx5200
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-10-06, 08:19:37 »
A jakiego servera x'ów uzyłeś ?