Nowe posty

xx kontrola dostępu (1)
Dzisiaj o 07:47:58
xx Użytkownicy należący do grupy (1)
Dzisiaj o 07:44:46
xx Klawiatura nie działa po włączeniu Ubuntu (3)
Wczoraj o 19:23:34
xx Szkielet z getops (3)
Wczoraj o 15:06:20
xx 2 adresy na jednej sieciówce - brak pingu (1)
2020-10-22, 14:09:22
xx Knoppix z polską klawiaturą. Czy tak się da w ogóle? (5)
2020-10-20, 21:31:47
xx DNF autouzupełnianie (0)
2020-10-20, 18:18:23
xx Propozycja recenzji (11)
2020-10-19, 17:58:22
xx Logi: USB brak komunikacji. (0)
2020-10-18, 20:30:10
xx Reklamy w przeglądarkach (11)
2020-10-09, 15:31:36

Autor Wątek: Acer Aspire 5739 problemy z kartami sieciowymi / internetem  (Przeczytany 6091 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Próbowałem już kilku krotnie coś z tym zrobić ale niestety dalej nie mam internetu pod Ubuntu 9.10. W laptopie mam
Atheros AR 8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Intel(R) WiFi Link 5100 AGN
Mało miałem do czynienia z Linuksem.
Po wpisaniu ifconfig wyświetla mi tylko jedno urządzenie podpisane lo.

Offline Rafi X

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 758
  • Nie ufaj nikomu w internecie. Nawet mi..
    • Zobacz profil
    • Google+ / Tech
Acer Aspire 5739 problemy z kartami sieciowymi / internetem
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-05-04, 22:53:46 »
Przede wszystkim musisz podać więcej danych poleceniami
lspci
oraz jako root
cat /var/log/messages
Opisz co konkretnie próbowałeś robić.

Urządzenie lo to loopback, a co to jest to poszukaj np. w Wikipedii.
PC: AsRock, AMD FX-6300, 8GB DDR3, Palit GTX 680, SanDisk Ultra II 240GB, Seagate 500GB, openSUSE 42.1
Laptop: C2D T7300, 4GB DDR2, GeForce 8600 GS, Samsung 500 GB, openSUSE 42.1
Mobilnie: Moto G 1gen (Android 5.1), Lumia 625 (Windows 10), iPhone 4 (iOS 7.1.2), Nokia 6310i

Offline flak

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 756
    • Zobacz profil
Acer Aspire 5739 problemy z kartami sieciowymi / internetem
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-05-04, 23:36:59 »
Do tego


ifconfig -a

i

lsmod | grep iwl

a na koniec jeszcze:

iwconfig