Nowe posty

xx Problem z pocztą Dovecot+Postfix+MySQL (3)
Dzisiaj o 14:43:41
xx Zakup sprzętu bez preinstalowanego windowsa (5)
Dzisiaj o 13:42:08
xx Instalacja Debian10 problem z instalacją GRUBa na RAID5 (5)
Wczoraj o 17:58:57
xx AMD Ryzen 5 3500U (11)
2019-10-14, 18:29:46
xx Konfiguracja directadmina (0)
2019-10-13, 03:18:36
xx Problem z instalacją sterowników TL-WN821N (4)
2019-10-11, 23:15:00
xx Sprzet z Linuxem (1)
2019-10-11, 10:06:24
xx nadpisanie partycji domowej (6)
2019-10-03, 03:27:28
xx Screen flickering Deepin (4)
2019-10-02, 20:32:56
xx Pisanie bezpiecznych skryptow. (0)
2019-10-01, 19:42:01

Autor Wątek: Acer Aspire 5739 problemy z kartami sieciowymi / internetem  (Przeczytany 5896 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Próbowałem już kilku krotnie coś z tym zrobić ale niestety dalej nie mam internetu pod Ubuntu 9.10. W laptopie mam
Atheros AR 8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Intel(R) WiFi Link 5100 AGN
Mało miałem do czynienia z Linuksem.
Po wpisaniu ifconfig wyświetla mi tylko jedno urządzenie podpisane lo.

Offline Rafi X

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 758
  • Nie ufaj nikomu w internecie. Nawet mi..
    • Zobacz profil
    • Google+ / Tech
Acer Aspire 5739 problemy z kartami sieciowymi / internetem
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-05-04, 22:53:46 »
Przede wszystkim musisz podać więcej danych poleceniami
lspci
oraz jako root
cat /var/log/messages
Opisz co konkretnie próbowałeś robić.

Urządzenie lo to loopback, a co to jest to poszukaj np. w Wikipedii.
PC: AsRock, AMD FX-6300, 8GB DDR3, Palit GTX 680, SanDisk Ultra II 240GB, Seagate 500GB, openSUSE 42.1
Laptop: C2D T7300, 4GB DDR2, GeForce 8600 GS, Samsung 500 GB, openSUSE 42.1
Mobilnie: Moto G 1gen (Android 5.1), Lumia 625 (Windows 10), iPhone 4 (iOS 7.1.2), Nokia 6310i

Offline flak

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 756
    • Zobacz profil
Acer Aspire 5739 problemy z kartami sieciowymi / internetem
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-05-04, 23:36:59 »
Do tego


ifconfig -a

i

lsmod | grep iwl

a na koniec jeszcze:

iwconfig