Witam, wiem, ze temat dotyczy systemu Unixowego, ale jest w sumie powiazany z szerokopojeta administracja, wiec moze ktos bedzie wiedzial..
Czy ktoś może się orientuje w jaki sposób można (i czy w ogóle można) zablokować użytkownikowi dostęp do filesystemu (prawo do odczytu i zapisu plików/katalogów oraz przeglądanie drzewa katalogów, tzn. niemożliwe użycie komendy ls)?
Pomyślałem o listach ACL. Udało mi się stworzyć taką listę, która blokuje użytkownikowi dostęp do całego filesystemu. Ale chciałbym teraz aby w tym filesystemie był wyjatek/wyjątki w postaci katalogów, które użytkownik może przeglądać/edytować. Np. mamy filesystem /app i ustawiamy dla niego rekursywne (dla danego katalogu i katalogow/plikow mu podrzednych) ACL, z wpisem rozszerzonym 'deny rwx u:user1'. W tym momencie user1 nie może przeglądać filesystemu /app. Natomiast dajmy na to, że mamy wyjątek /app/kat1/kat2_z_dostepem i chcemy dla kat2_z_dostepem ustawic ACL z wpisem 'permit rwx u:user1'. Czy da się tak zrobić? Z moich testów wynika, że lista ACL dla katalogu nadrzędnego ma wyzszy priorytety niż lista ACL jedenego z ktalogow/plikow elementu podrzędnego... Jest jakieś rozwiązanie tej sytuacji?