Nowe posty

Autor Wątek: alsa + intel8x0  (Przeczytany 5366 razy)

Offline ola markowska

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
alsa + intel8x0
« dnia: 2005-10-03, 20:13:03 »
Hi. Jestem poczatkujacym uzytkownikiem. Pracuje na knoppix 3.9 kernel 2.6.11
Mam taki problem ze czesto jak wlaczam linuxa to nie dziala modem i mysz, ktore sa podlaczone do USB. Jak zrobic zeby hmm nie wiem :P to jakos zawsze szlo.
Z gory thx za kazda odpowiedz.
pozdro

Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 59
    • Zobacz profil
alsa + intel8x0
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-10-04, 14:14:03 »
2005-10-03 20:13:03 yetio napisał:

> Hi. Jestem poczatkujacym uzytkownikiem. Pracuje na knoppix 3.9 kernel 2.6.11
 > Mam taki problem ze czesto jak wlaczam linuxa to nie dziala modem i mysz, ktore sa podlaczone
 > do USB. Jak zrobic zeby hmm nie wiem :P to jakos zawsze szlo.
 > Z gory thx za kazda odpowiedz.
 > pozdro

Odnosnie myszy to u mnie wystarczy wyciagnac wtyczke z USB i podlaczyc ja ponownie. Sadze ze z modemem moze byc podobnie.

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 186
    • Zobacz profil
alsa + intel8x0
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-10-04, 14:47:16 »
2005-10-04 14:14:03 jcd napisał:

> 2005-10-03 20:13:03 yetio napisał:
 >
 > > Hi. Jestem poczatkujacym uzytkownikiem. Pracuje na knoppix 3.9 kernel 2.6.11
 >  > Mam taki problem ze czesto jak wlaczam linuxa to nie dziala modem i mysz, ktore sa
 > podlaczone
 >  > do USB. Jak zrobic zeby hmm nie wiem :P to jakos zawsze szlo.
 >  > Z gory thx za kazda odpowiedz.
 >  > pozdro
 >
 > Odnosnie myszy to u mnie wystarczy wyciagnac wtyczke z USB i podlaczyc ja ponownie. Sadze ze z
 > modemem moze byc podobnie.
W takim razie odsylam do dokumentacji hotplug/udev/coldplug
Jak to nie zadziala to nalezy \\"gdzies\\" dopisac \\"zeby automatycznie ladowal modoly do tych urzadzen\\".

Offline ola markowska

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
alsa + intel8x0
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-10-05, 18:58:24 »
Czesc
Problem w pewnym sensie sam sie rozwiązal, nie wiem jak i dlaczego ale tera modem i mysz sie uruchamiaja wraz ze startem linuxa:D ale czemu przedtem tak nie bylo to nie wiem.
thx za odpowiedzi
pozdro !

Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 59
    • Zobacz profil
alsa + intel8x0
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-10-05, 19:08:28 »
2005-10-04 14:47:16 capsel napisał:

> 2005-10-04 14:14:03 jcd napisał:
 >
 > > 2005-10-03 20:13:03 yetio napisał:
 >  >
 >  > > Hi. Jestem poczatkujacym uzytkownikiem. Pracuje na knoppix 3.9 kernel 2.6.11
 >  >  > Mam taki problem ze czesto jak wlaczam linuxa to nie dziala modem i mysz, ktore sa
 >  > podlaczone
 >  >  > do USB. Jak zrobic zeby hmm nie wiem :P to jakos zawsze szlo.
 >  >  > Z gory thx za kazda odpowiedz.
 >  >  > pozdro
 >  >
 >  > Odnosnie myszy to u mnie wystarczy wyciagnac wtyczke z USB i podlaczyc ja ponownie. Sadze
 > ze z
 >  > modemem moze byc podobnie.
 > W takim razie odsylam do dokumentacji hotplug/udev/coldplug
 > Jak to nie zadziala to nalezy \\"gdzies\\" dopisac \\"zeby automatycznie ladowal
 > modoly do tych urzadzen\\".
 
Tak mozna zrobic jesli mysz ma byc zawsze podlaczana. Ja mam notebooka i nie potrzebuje ladowac myszy za kazdym uruchomieniem systemu tylko gdy bede jej potrzebowal. Ale  czasami po wlaczeniu systemu z wpieta mysza nie jest ona wykrywana i musze ja wylaczyc i ponownie wlaczyc.

Offline ola markowska

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
alsa + intel8x0
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-10-07, 19:50:23 »
a no moze :D  nie wiem

Offline Kaja Puto

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
alsa + intel8x0
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-10-03, 15:38:20 »
witajcie, niestety nie udało mi się odnaleźć solucji dla mojego problemu.
dźwięk mianowicie jest bardzo cicho, w momencie ustawienia xmmsa na default (nie intel8x0) oraz use software volume control (mixer - 0, pcm (albo master) ), trzeba przy maksymalnych ustawieniach mixera miec ucho przy glosniku, to coś szemrze.

lspci mowi:

0000:00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801AA AC'97 Audio (rev 02)

lsmod mowi:

Module                  Size  Used by
snd_pcm_oss            47904  -
snd_mixer_oss          16896  -
snd_seq_oss            32256  -
snd_seq_midi_event      6176  -
snd_seq                50480  -
snd_seq_device          6732  -
snd_intel8x0          29088  -
snd_ac97_codec        79768  -
snd_pcm                83236  -
snd_timer              20804  -
snd                    45476  -
soundcore              6848  -
snd_page_alloc          7460  -

/etc/conf.d/alsasound mowi:

ENABLE_OSS_EMUL="yes"
RESTORE_ON_START="yes"
SAVE_ON_STOP="yes"

amixer mowi:

Simple mixer control 'Master',0
  Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Front Left: Playback 31 [100%] [on]
  Front Right: Playback 31 [100%] [on]
Simple mixer control 'Master Mono',0
  Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Limits: Playback 0 - 31
  Mono: Playback 31 [100%] [off]
Simple mixer control '3D Control - Switch',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control '3D Control Sigmatel - Depth',0
  Capabilities: volume volume-joined
  Playback channels: Mono
  Limits: 0 - 3
  Mono: 3 [100%]
Simple mixer control 'PCM',0
  Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Front Left: Playback 31 [100%] [on]
  Front Right: Playback 31 [100%] [on]
Simple mixer control 'PCM Out Path & Mute',0
  Capabilities:
  Mono:
Simple mixer control 'Line',0
  Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined cswitch-exclusive
  Capture exclusive group: 0
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Front Left: Playback 31 [100%] [off] Capture [off]
  Front Right: Playback 31 [100%] [off] Capture [off]
Simple mixer control 'CD',0
  Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined cswitch-exclusive
  Capture exclusive group: 0
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Front Left: Playback 31 [100%] [on] Capture [off]
  Front Right: Playback 31 [100%] [on] Capture [off]
Simple mixer control 'Mic',0
  Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined cswitch-exclusive
  Capture exclusive group: 0
  Playback channels: Mono
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Mono: Playback 31 [100%] [off]
  Front Left: Capture [off]
  Front Right: Capture [off]
Simple mixer control 'Mic Boost (+20dB)',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'Mic Select',0
  Capabilities:
  Mono:
Simple mixer control 'Video',0
  Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined cswitch-exclusive
  Capture exclusive group: 0
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Front Left: Playback 31 [100%] [off] Capture [off]
  Front Right: Playback 31 [100%] [off] Capture [off]
Simple mixer control 'Phone',0
  Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined cswitch-exclusive
  Capture exclusive group: 0
  Playback channels: Mono
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Mono: Playback 31 [100%] [off]
  Front Left: Capture [off]
  Front Right: Capture [off]
Simple mixer control 'PC Speaker',0
  Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Limits: Playback 0 - 15
  Mono: Playback 15 [100%] [off]
Simple mixer control 'Aux',0
  Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined cswitch-exclusive
  Capture exclusive group: 0
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 31
  Front Left: Playback 31 [100%] [off] Capture [off]
  Front Right: Playback 31 [100%] [off] Capture [off]
Simple mixer control 'Mono Output Select',0
  Capabilities:
  Mono:
Simple mixer control 'Capture',0
  Capabilities: cvolume cswitch cswitch-joined
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: Capture 0 - 15
  Front Left: Capture 15 [100%] [on]
  Front Right: Capture 15 [100%] [on]
Simple mixer control 'Mix',0
  Capabilities: cswitch cswitch-joined cswitch-exclusive
  Capture exclusive group: 0
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Front Left: Capture [off]
  Front Right: Capture [off]
Simple mixer control 'Mix Mono',0
  Capabilities: cswitch cswitch-joined cswitch-exclusive
  Capture exclusive group: 0
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Front Left: Capture [on]
  Front Right: Capture [on]
Simple mixer control 'External Amplifier',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'Sigmatel 4-Speaker Stereo',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'Sigmatel Surround Phase Inversion Playback ',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]

zainstalowane sa pakiety alsowskie:

alsa-lib-1.0.9
alsa-oss-1.0.8-r1
gst-plugins-alsa-0.8.10
xmms-alsa-1.2.10-r2
alsa-headers-1.0.9b
alsa-tools-1.0.8-r1
alsa-utils-1.0.9a
alsamixergui-0.9.0.1.2-r4

bylabym bardzo wdzieczna za pomoc :)
prosze o jakiekolwiek wskazowki, domyslam sie, ze problem lezy gdzies w wykrywanym przez modul intel8x0 chipie, bo szczerze mowiac nie mam pojecia, czy jest to sigmatel (co to w ogole jest?) i nie moge tego ustalic, to nie jest moj komputer, a jego posiadacz nie ma instrukcji do plyty glownej. jest to (tfu!) sony vaio pcv-j100.
mniemam tak, bo wyglada na to, jakby brakowalo w mixerze jakiegos suwaka.

system to gentoo 2005.1
jadro to 2.6.12-gentoo-r10

pozdrawiam serdecznie ;)

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
alsa + intel8x0
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-10-03, 16:17:39 »
rozumiem, ze inny system dzwiek obsuguje ok  ?

tzn. wszystko jest na pewno dobrze podlaczone ?
jakie glosniki sa podlaczone? maja jakas regulacje glosnosci ?

Offline Kaja Puto

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
alsa + intel8x0
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-10-03, 17:30:14 »
na pewno jest dobrze podlaczone, niewielka to filozofia - jest to jak widac chipset..
glosniki sony, w zestawie z wyzej podanym komputerem, z regulacja glosnosci; dwa - bez zadnych dodatkowych

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
alsa + intel8x0
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-10-04, 00:37:48 »
2005-10-03 17:30:14 kamjutka napisał:

 > glosniki sony, w zestawie z wyzej podanym komputerem, z regulacja glosnosci; dwa - bez zadnych
 > dodatkowych

i rozumiem, ze glosnosc jest na full ? i jest sprawdzone, ze graja ?

Offline Kaja Puto

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
alsa + intel8x0
« Odpowiedź #10 dnia: 2005-10-04, 22:51:02 »
 > i rozumiem, ze glosnosc jest na full ? i jest sprawdzone, ze >graja ?

tak, na pewno sa dobrze podpiete, na pewno dzialaja, i na pewno cos slychac, jeszcze mnie sluch nie myli, a podobno posiadam absolutny ;)
szemrze wyraznie danym utworem dzwiekowym, odgrywanym przez xmms lub inne ustrojostwo, w momencie ustawienia maksymalnej glosnosci glosnikow oraz mastera i pcma i wszystkich innych na wszelkich wypadek w mikserze.

gdzies slyszalam rade na temat ac97-quirk, ale tylko trzy po trzy kojarze co to jest i za bardzo nie wiem, jak sie tym obsluzyc, a nie wiem, gdzie toto widzialam ;)

Offline jakub kochan

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
alsa + intel8x0
« Odpowiedź #11 dnia: 2006-10-11, 12:52:16 »
mam dokladnie ten sam problem. mialem go kiedys na innym komputerze z inna karta dzwiekowa. tyle ze wtedy jakims cudem (bo nikt nie wie jak i skad) samo zaczelo dzialac, teraz niestety nie...
mam intel 810 onboard w laptopie na plycie neca.
wiec sledze watek mam nadzieje ze cos sie rozwiaze.
pzdr.

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
alsa + intel8x0
« Odpowiedź #12 dnia: 2006-10-11, 13:17:00 »
jakby to tak.. jak widzisz od roku nic sie nie zmienilo :-P