Nowe posty

xx Touchpad po pewnym losowym czasie przestaje reagować (7)
2019-04-24, 13:28:28
xx badblocks nie sprawdza dalej. (3)
2019-04-23, 20:44:36
xx Automat/scrypt do uruchamiania bootowalnego USB (0)
2019-04-22, 22:15:41
xx Zdalne polaczenie z posrednikiem pod Ubuntu bez GUI (2)
2019-04-22, 20:59:31
xx Uprawnienia (1)
2019-04-22, 14:10:38
xx bład krytyczny na dysku, dysk jest w LVM (2)
2019-04-19, 06:38:20
xx Przekierowanie na bezpieczną stronę z SSL (1)
2019-04-16, 19:52:43
xx bootloader (4)
2019-04-13, 18:31:03
xx Ubuntu i Bluetooth (1)
2019-04-12, 10:12:18
clip Opera - odtwarzanie niektórych filmów nie działa (1)
2019-04-12, 00:41:50

Autor Wątek: Slax + lms  (Przeczytany 11117 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Slax + lms
« dnia: 2010-04-14, 18:01:43 »
Witam,
ostatnio zassałem sobie slaxa + Lms z internetu (obraz) w celu uruchomienia sobie domowego routera do internetu, z ftp itd. Po wypaleniu na płytę DVD zainstalowałem go według instrukcji, na końcu instalacji wysunęło płytę i nastąpił restart. Po tym restarcie zaczęło się ładować i wyskoczyło:

Welcome to linux 2.4.32 (tty1)
serwer login:

Tutaj wpisuje login a następnie hasło i wyskakuje:

Slacware 10.2/marzec 2006/full
Last login: (i tutaj data ostatniego logowania)
root@serwer:~#

Na tym staje i nie wiem co dalej zrobić. Przyznaje że z linuksem wcześniej miałem bardzo dawno do czynienia i za wiele nie pamiętam;/
Jeśli ktoś wie jak to dalej uruchomić, będę bardzo wdzięczny za pomoc:)
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Offline wojciech grabowski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Slax + lms
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-04-14, 20:16:40 »
Zaloguj się na serwer z innego komputera w sieci. najprawdopodobniej adres routera to 192.168.0.1 tam zobaczysz stronę logowania do LMS a o LMS to czytaj na stronie lms-a
oczywiście pod windą ustaw sobie odpowiednie ustawienia sieci

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Slax + lms
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-04-14, 21:26:15 »
W tym problem że na serwerze wogóle nie uruchamia się szata graficzna, a z innego komputera nie idzie się dostać do serwera;/
Może jest ktoś kto pomógłby mi w postawieniu serwera od samego początku??
Możliwe że coś z obrazem płyty jest coś nie tak.

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 129
    • Zobacz profil
Slax + lms
« Odpowiedź #3 dnia: 2010-04-15, 08:08:14 »
Tryb graficzny: startx

Offline wojciech grabowski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Slax + lms
« Odpowiedź #4 dnia: 2010-04-15, 10:54:01 »
Zaloguj sie na serwer / router wpisz
ip a s

wywali ci interfejsy sieciowe oraz ich adresy ip
potwem w windzie ustaw sobie adres z puli serwera i po zabawie

A postawienie serwera / routera to nie jest taka prosta sprawa najpierw trzeba poznać system potem działać (ja poznaje już jakiś czas a nadal nie mam odpowiedniej wiedzy)

Jeśli to ma być sieć domowa (sąsiedzka) skorzystaj z gotowych rozwiązań typu IpCop, Brazil Flow, NND będzie ci dużej łatwiej tym zarządzać poprzez webowy system obsługi.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Slax + lms
« Odpowiedź #5 dnia: 2010-04-15, 18:19:43 »
W końcu udało mi się zalogować na lms:)
Pozostaje tylko ustawić aby internet mi chodził z modemu usb multimedii.
Może wie ktoś jak to zrobić??

Offline wojciech grabowski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Slax + lms
« Odpowiedź #6 dnia: 2010-04-15, 20:16:37 »
Jeśli chcesz sobie wszystko zrobić sam zajrzyj tu:
http://lms.vot.pl/index.php?topic=1014.0