Nowe posty

Autor Wątek: Czy opłaca mi się przerzucić na Linuksa? Potrzebna fachowa porada.  (Przeczytany 14302 razy)

bmat

• Gość
Witam!

Jestem tu nowy, więc na początku chciałbym się z Wami przywitać.

Wciąż jestem użytkownikiem systemu Windows, lecz w ostatnich dniach stałem się coraz bardziej sfrustrowanym użytkownikiem tego systemu. Myślę nad zmianą na jakąś dystrybucję Linuksa, lecz mam kilka pytań, które są dla mnie ważne, a chciałbym najpierw zasięgnąć opinii, zanim dokonam pochopnej decyzji. Mam oryginalnego Windows Vista Basic i trochę szkoda byłoby go czyścić na darmo.

Oto te pytania:
1. Czy Linux jest naprawdę bezpieczny od wirusów? Odwołajcie się do swoich doświadczeń.
2. Czy Linux jest stabilny, w miarę bezawaryjny i szybki?
3. Czy aplikacje .exe będą działały na Linuksie?
4. Czy będę mógł używać programów: Adobe Reader, Notepad++, WinRAR, Total Commander?
5. Czy będę mógł używać Microsoft Office? Wiem, że jest OpenOffice, ale podczas gdy wszyscy znajomi mają Windows’a, będę zmuszony do otwierania plików .doc, .docx.
6. Programuję w C++. Czy będę mógł bez przeszkód dalej pisać programy i testować je na Linuksie?
7. Czy będę mógł grać w gry, w które grałem na Windows’ie? Wiem, że MTA:SA będzie działać, a jak będzie np. z Call of Duty 2? Czytałem, że istnieją emulatory Windows dla Linuksa (m. in. Wine), ale czy nie będzie problemów z wydajnością?
8. Czy nie będzie problemu ze zwykłymi plikami graficznymi .bmp, .jpeg, .png?
9. Czy nie będzie problemu z używaniem tych samych plików u mnie (na Linuksie) i u brata (na Win XP)? Czy modyfikacja u jednego będzie działała u drugiego? Chodzi o różnego rodzaju pliki przenoszone na pendrive’ach.
10. Jestem z bratem podłączony do jednej sieci (Livebox TP). Jego komputer (z Win XP) jest główny. Czy będę mógł korzystać z Internetu? Czy nie będzie problemów z konfiguracją?
11. Jaką dystrybucję w kontekście powyższych pytań byście mi polecili? Znam się trochę na komputerach, trochę programuję (PHP, C++), cenię interfejs graficzny, jednak z komendami też bym sobie w ostateczności poradził. Mam dość nowego laptopa, więc ograniczenia sprzętowe nie mają znaczenia. Myślałem nad Ubuntu. Co wy na to? I jakiego antywirusa polecacie mi do tego?
12. Czy jak zapiszę potrzebne pliki na dysku przenośnym, to nic mi nie przeszkodzi korzystać z nich po instalacji Linuksa?

Proszę, abyście udzielili mi obiektywnych odpowiedzi, bez idealizowania Linuksa. Potrzebuję porady, jednak muszę być przekonany do Linuksa, by go zainstalować. Nie chcę mieć potem problemu z używaniem moich danych, ulubionych programów i gier. Pamiętajcie, że mam oryginalny Windows Vista, więc jeśli mam się go pozbyć, to muszę wiedzieć na pewno, że warto.

Z góry dzięki za pomoc!

lukaso666

• Gość
Czy opłaca mi się przerzucić na Linuksa? Potrzebna fachowa porada.
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-04-07, 19:34:02 »
Wow, 12 pytań - hurtowo i hardcore'owo... :P Chyba jednak nie chciało się koledze poszperać w necie, bo SAM znalazłby odpowiedzi na większość pytań...

ad.1 Temat-rzeka - bardziej na Twoim miejscu martwiłbym się tym, jak szybko polubisz Linuksa po migracji z windy ;) Istnieją narzędzia służące do ochrony przed syfem z sieci. Poczytaj na ten temat.

ad.2 Tak, istnieją dystrybucje które charakteryzują się tymi elementami. Przykłady: Debian stable, Ubuntu, Mint, PC/OS - można by wymieniać jeszcze trochę. www.distrowatch.com Twoją matką!;

ad.3 tak, aplikacje .exe mogą działać pod Linuksem, jeśli zainstalujesz wine;

ad.4 doskonałe zamienniki tych programów istnieją w wersjach Linuksowych, więc bez onanizmu - nie musisz przenosić "na plecach" całej windy do Linuksa ;)

ad.5 w OpenOffice masz możliwość zapisywania plików w formatach .doc i .docx ;

ad.6 Tak, bez problemu.

ad.7 Nie siedzę kompletnie w grach, ale na pewno z grami mogą zdarzyć się zgrzyty. Może napisze Ci o tym, ktoś kto jest w temacie;

ad.8 Nie ma żadnych problemów z plikami graficznymi;

ad.9 Nie będzie problemów i z palcem w... nosie będziesz mógł przenosić pliki z Linuksa na windę;

ad.10 Tak, będziesz mógł spokojnie korzystać z netu;

ad.11 Debian Squeeze, Sidux, Mint, Slackware... Antywir: clamav;

ad.12 Jak ja lubię takie pytania :P

Swoją drogą, masz niezły tupet, bo nie chciało Ci się choćby trochę poszperać w sieci i znaleźć odpowiedzi na te wszystkie banalne pytania. Google, yahoo - więcej inwencji i mniej lenistwa.

ZipoKing

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-04-07, 20:04:10 »
Odpowiadając krótko: NIE, Linux nie jest dla ciebie. Jeżeli nawet nie zajrzałeś do pierwszej z rzędu wyszukiwarki, aby odpowiedzieć sobie na większość z twoich pytań, odpuść sobie już teraz.

bmat

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2010-04-07, 20:24:32 »
Dzięki za pomoc i przepraszam, że niektóre pytania są takie banalne. Po prostu nie wszędzie są wiarygodne informacje.

Offline Lord Darius

• Guru
« Odpowiedź #4 dnia: 2010-04-07, 20:55:29 »
Cytat: bmat
Potrzebuję porady, jednak muszę być przekonany do Linuksa, by go zainstalować. Nie chcę mieć potem problemu z używaniem moich danych, ulubionych programów i gier.
Nie ma innej drogi do przekonania się co do Linuksa jak tylko instalacja wybranej dystrybucji.
Biorąc pod uwagę wydania Live CD możesz sobie pewne rzeczy wypróbować, ale i tak dopiero po instalacji na dysku wychodzą pewne za i przeciw.
Zawsze możesz zainstalować inną dystrybucję, która Tobie najbardziej przypasi.

Licząc na bezproblemowe używanie nowego i nieznanego Tobie wcześniej systemu  ujawniłeś swoją niekompetencję.
Windows też był znany Tobie "z każdej strony"?

Linux wymaga choć odrobiny zaangażowania co wiąże się np. z dobrą lekturą, praktyką i w końcu zdobytym doświadczeniem.

Cytat: ZipoKIng
Odpowiadając krótko: NIE, Linux nie jest dla ciebie. Jeżeli nawet nie zajrzałeś do pierwszej z rzędu wyszukiwarki, aby odpowiedzieć sobie na większość z twoich pytań, odpuść sobie już teraz.
He he - oberwałeś.
Wcale się nie dziwię, bo na stronach dedykowanych choćby najbardziej popularnym dystrybucjom Linuksa, wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania są zawarte.
Choć z drugiej strony i jak mniemam chciałeś wyjaśnić swoje wątpliwości na prestiżowym forum.
Nauczka na przyszłość.

Większość użytkowników Linuksa nie znosi lenistwa i braku samodzielności.
Jednak kiedy ujrzą oni odrobinę choćby Twojego zaangażowania - z pewnością Tobie pomogą.

Pozdrawiam
Spójrz bez strachu na rzecz budzącą strach, a straszność sama zniknie.
cat /etc/debian_version

lukaso666

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2010-04-07, 20:59:18 »
Po prostu nie wszędzie są wiarygodne informacje.
Uff... To, że na tym forum/na tej stronie informacje są wiarygodne, nie oznacza, że net jest czarną dziurą, jeśli chodzi o info n.t Linuksa. Nie chce mi się już Tobie czegokolwiek pisać, bo bajki opowiadasz. W sumie ZipoKing napisał jasno i dobitnie o co kaman. Odpowiedziałem na te Twoje pytania, ale zawsze w takich sytuacjach można poczuć niesmak. Dobrze, że chociaż 13 pytanie nie brzmiało: "Czy to prawda, że Linuks gwałci małe dzieci i podłożył bomby w moskiewskim metrze?"...

Offline Lord Darius

• Guru
« Odpowiedź #6 dnia: 2010-04-07, 21:08:00 »
Cytat: lukaso666
Dobrze, że chociaż 13 pytanie nie brzmiało: "Czy to prawda, że Linuks gwałci małe dzieci i podłożył bomby w moskiewskim metrze?"...
To już hardcore ;)))))

Choć spotkałem się z pytaniem tu cytat: "Nie mogłem znaleźć programu, który wysyła Linuksa pocztą na odbiór osobisty"...

;)
cat /etc/debian_version

lukaso666

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 2010-04-07, 21:32:38 »
Cytat: Lord Darius
Choć spotkałem się z pytaniem tu cytat: "Nie mogłem znaleźć programu, który wysyła Linuksa pocztą na odbiór osobisty"...
No, jak "na odbiór osobisty", to tylko włączyć Internet Explorer 7, wpisać "Linuks" i czekać, czekać, czekać, aż ze stacji CD-ROM wysunie się świeżutka płytka iso z pingwinem.
Tak bym żem zrobiłem :D

Offline Andrzej J

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #8 dnia: 2010-04-07, 22:11:24 »
Przede wszystkim, czy Ci się chce uczyć linuxa?- bo jak nie to daj sobie spokój. Dodam od siebie,że od 1,5 roku jak zacząłem używać linuxa- to nie wim co to wirus-a chodzę po takich stronach,że ignoruję wszelkie niebezpieczeństwa i nic się nie dzieje( dopóki jako root czegoś nie zaakceptujesz- to nic nie powinno się wydarzyć). Pozdrawiam

kamzor

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 2010-04-09, 19:21:18 »
Jak dla mnie to ZipoKing trochę przesadził. Człowiek po prostu chciał się w prosty sposób dowiedzieć czegoś od ludzi którzy się znają.

Kolego.. Wszystkie twoje pytania nie mają za bardzo sensu.

Natomiast nie myśl sobie że tak o się 'przesiądziesz' na Linuksa.

To całkiem inny system. Działa na innych zasadach. Jeśli poświęcisz temu trochę [dużo] czasu to na pewno będziesz bardzo zadowolony, i znegujesz windowsa prawie w 100% za to na co nie pozwalał ci wcześniej.

Natomiast jeśli jesteś leniem, bądź po prostu ci się nie chce, to nawet nie próbuj. Na początku może cie zrazić. I nie patrz na płyty LiveCD bo na nich system ledwo działa.

Jeśli rzeczywiście jesteś zainteresowany to polecam sięgnąć po książkę, np do Ubuntu - i po nie również. Taka książka zapozna cię z podstawami używania systemu, i aplikacjami na niego.

Pozdrawiam!

Offline Lord Darius

• Guru
« Odpowiedź #10 dnia: 2010-04-09, 22:16:06 »
Cytat: kamzor
Jak dla mnie to ZipoKing trochę przesadził. Człowiek po prostu chciał się w prosty sposób dowiedzieć czegoś od ludzi którzy się znają.
A może ZipoKing zastosował jednak psychologiczną metodę zmotywowania...

Cytat: kamzor
Jeśli rzeczywiście jesteś zainteresowany to polecam sięgnąć po książkę, np do Ubuntu
Ja poleciłbym mu raczej to: http://www.linux.org.pl/PLUG/susebook/

Z całą resztą się zgadzam.

Prośba do wszystkich:
Proszę dajmy już spokój, bo wątek zaczyna robić się nudny.

Pozdrawiam
cat /etc/debian_version

hallucngn

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 2010-04-13, 22:00:48 »
3. Czy aplikacje .exe będą działały na Linuksie?
czy diesel jeździ na benzynie?

Offline Robert

• Administrator
  • Guru
« Odpowiedź #12 dnia: 2010-04-13, 22:07:13 »
Czasami moze :-)
Zanim popełnisz grafomaństwo: 1 | 2 | 3
Baza RPM Jak szukać informacji

chmooreck

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 2010-04-13, 22:29:25 »
ale nie za długo...

Offline mateo86

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #14 dnia: 2010-04-13, 23:53:11 »
Stare ruskie ciężarówki jeździły na byle czym, nawet na benzynie... Oby na ropie je odpalić i nagrzać ;P