Nowe posty

Autor Wątek: internet na linuxie  (Przeczytany 7308 razy)

trophy250

• Gość
internet na linuxie
« dnia: 2010-03-02, 19:40:55 »
Witam mamy w szkole Linux CD-Linux.pl był z książką i odpalamy go bez instalacji jako Live cd. Jak można zrobić tam internet aby działał?? w szkole jest sieć LAN. Proszę o pomoc czy w ogóle da się tam internet zrobić aby działał jakoś? czy to kwestia konfiguracji?

Offline Arkadiusz Bednarczyk

• Linux.pl
  • Administrator
  • Guru
    • Linux.pl
internet na linuxie
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-03-02, 19:44:44 »
Jeżeli adresy ip w lanie są przydzielane przez dhcp to powinien się połączyć automatycznie.
--
pozdrawiam
Arkadiusz Bednarczyk
email/jabber: arek@linux.pl

Offline Lord Darius

• Guru
internet na linuxie
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-03-02, 19:57:36 »
Cytat: trophy250
Witam mamy w szkole Linux CD-Linux.pl był z książką i odpalamy go bez instalacji jako Live cd. Jak można zrobić tam internet aby działał?? w szkole jest sieć LAN. Proszę o pomoc czy w ogóle da się tam internet zrobić aby działał jakoś? czy to kwestia konfiguracji?
Masło maślane w kryteriach: "Zaloguj - Napisz - Zapomnij"

Wybacz, ale niewiele z Twojego j. polskiego rozumiem - kasza totalna:
"mamy w szkole Linux CD-Linux.pl był z książką"...    :/

Pisz konkretniej jeśli oczekujesz konkretnej odpowiedzi.
"Jakoś" zniechęcasz do odpowiadania, choć A.B. dał konkretną odpowiedź.

Ode mnie: Nie cierpię takich postów, które treścią przypominają marmoladę niż konkretne zapytanie.
Następnym razem i w podobnym przypadku, tego typu post poleci "w zapomnienie".

Pozdrawiam
Spójrz bez strachu na rzecz budzącą strach, a straszność sama zniknie.
cat /etc/debian_version

trophy250

• Gość
internet na linuxie
« Odpowiedź #3 dnia: 2010-03-02, 20:15:02 »
Przepraszam. Chodzi o to że kupiliśmy książkę a w niej była płyta Live cd z linuxem. Nie jest to żaden UBUNTU ani KUBUUNTU tylko na płycie pisze tak. "szkoła CD_Linux"
I po odpaleniu Linuxa nie ma internetu u nikogo. chodzi oto że się nie znam i chciałbym jakoś zrobić żeby ten internet jednak był. Pamiętam że włączyłem opcję konfiguracja sieci i tam był jakiś numer IP a pod nim puste pola o nazwach (chyba) maska podsieci i coś jeszcze nie pamiętam. Jak można odpalić internet.

Offline Lord Darius

• Guru
internet na linuxie
« Odpowiedź #4 dnia: 2010-03-02, 20:28:11 »
Cytat: trophy250
Przepraszam. Chodzi o to że kupiliśmy książkę a w niej była płyta Live cd z linuxem. Nie jest to żaden UBUNTU ani KUBUUNTU tylko na płycie pisze tak. "szkoła CD_Linux"
I po odpaleniu Linuxa nie ma internetu u nikogo. chodzi oto że się nie znam i chciałbym jakoś zrobić żeby ten internet jednak był. Pamiętam że włączyłem opcję konfiguracja sieci i tam był jakiś numer IP a pod nim puste pola o nazwach (chyba) maska podsieci i coś jeszcze nie pamiętam. Jak można odpalić internet.
Rażące błędy językowe w ostanim Twoim poście musiałem usunąć, jednak bez większej... destrukcji postu ;)

:)

Podaj cokolwiek co wiąże się z "tym co macie"
Co widnieje w trakcie uruchamiania się systemu - jaka nazwa - Ubuntu, Mandriva, Debian, openSuse itd... ;)

Piszę w sposób "łopatologiczny" aby "łopatologicznie" dowiedzieć się co do konkretów, ponieważ widzę, że nie ma chyba innego rozwązania jak powyższe ;)
Wiesz... dystrybucji Linuksa jest sporo.
Istnieją podobne konfiguracje, jednak wolałbym konkretnie wiedzieć "co tam macie".
Może jakieś screeny (?)

Pozdrawiam
cat /etc/debian_version

Offline Arkadiusz Bednarczyk

• Linux.pl
  • Administrator
  • Guru
    • Linux.pl
internet na linuxie
« Odpowiedź #5 dnia: 2010-03-02, 20:42:25 »
Mi to się kojarzy z dystrybucją cdlinux.pl, czyli prawdopodobnie  mamy do czynienia z produktem debianopochodnym.
Co do jakiejś porady - sprawdziłbym ustawienia sieci, bo z natury wszelkie livecd automatycznie łączą się z siecią. Z podanych przez Ciebie informacji niemożliwe jest podanie czegoś konkretnego.
--
pozdrawiam
Arkadiusz Bednarczyk
email/jabber: arek@linux.pl

Offline Lord Darius

• Guru
internet na linuxie
« Odpowiedź #6 dnia: 2010-03-02, 20:57:23 »
Cytat: A.B.
Mi to się kojarzy z dystrybucją cdlinux.pl, czyli prawdopodobnie  mamy do czynienia z produktem debianopochodnym.
Raczej tak. ;)

Cytat: A.B
Co do jakiejś porady - sprawdziłbym ustawienia sieci, bo z natury wszelkie livecd automatycznie łączą się z siecią.
Bezdyskusyjnie ;)

Cytat: A.B.
Z podanych przez Ciebie informacji niemożliwe jest podanie czegoś konkretnego.
Nie da się ukryć ;)

Pozdrawiam
cat /etc/debian_version

trophy250

• Gość
internet na linuxie
« Odpowiedź #7 dnia: 2010-03-02, 21:03:20 »
To jest dystrybucja "cdlinux.pl" tak pisze na płycie i jak się odpala płytę pisze "Witamy w dystrybucji cdlinux.pl" Potem się ładuję następnie pyta jaki mam wybrać tryb "normalny"czy "specjalny" następnie trzeba podać login i hasło a potem już uruchamia się wiersz poleceń i żeby być  w trybie graficznym trzeba wpisać polecenie "startx" i po tym poleceniu uruchamia się linux.  http://linux-pl.wdfiles.com/local--files/cdlinux/cdlinuxpl.png Jest on identyczny jak na obrazku. Jak wchodzę w konfigurację sieciową to mi wyskakuje okienko żeby wpisać adres IP (jakiś na początku jest napisany) dns bramka podsieci (one są puste.) Po uruchomieniu internet nie działa więc automatycznie chyba nie przydziela. Może to przez to że sterowników nie ma do sieciówki? (bo jak się ładuje z płyty to chyba nie ma sterowników czy są)

Offline Lord Darius

• Guru
internet na linuxie
« Odpowiedź #8 dnia: 2010-03-02, 21:40:54 »
he he ;) Środowisko IceWM typowe dla cdlinux.pl ; Absolute Linux ; Puppy Linux
Ponieważ nie przepadam za tego typu zmodyfikowanymi klonami - nie mam zbytnio dużej wiedzy na ich temat, jak i ich możliwości konfiguracyjnych.
Proponuję zatem zerknąć na: http://www.cdlinux.pl/

Pozdrawiam

p.s

Z pewnością problem leży w konfiguracji dostępu do sieci.
cat /etc/debian_version

trophy250

• Gość
internet na linuxie
« Odpowiedź #9 dnia: 2010-03-02, 21:59:50 »
aha. A możecie mi krok po kroku (dosłownie) opisać jak zainstalować jakiś program z Windows na linuxie? bo nic nie che działać:/

gangalf711

• Gość
internet na linuxie
« Odpowiedź #10 dnia: 2010-03-03, 08:17:16 »
to chcesz mieć internet na tym sprzęcie czy działające programy z windowsa

internet powinien działać na tej dystrybucji bez problemu , chyba że jest w miarę nowy sprzęt sieciowy i nie ma do nich sterowników( distro już nie jest aktywne dość długo)

a patrząc na Twoje podejście to rada jest jedna

proszę sobie zainstalować windows

trophy250

• Gość
internet na linuxie
« Odpowiedź #11 dnia: 2010-03-03, 15:09:53 »
Sieć już zrobiłem i działa. Trzeba było wpisać ip i maskę podsieci i jakoś poszło dziękuję wam. Teraz bym chciał się dowiedzieć jak instalować program z windwos na linux-ie. Da się?

arctgx

• Gość
internet na linuxie
« Odpowiedź #12 dnia: 2010-03-03, 15:34:53 »
Mam prośbę, aby nie pakować kilku tematów w jeden wątek. Chcesz pytać o instalację, załóż nowy wątek, ale przedtem skorzystaj z takiego cuda techniki jak wyszukiwarka.

trophy250

• Gość
internet na linuxie
« Odpowiedź #13 dnia: 2010-03-04, 23:22:26 »
Nie znazlem nic na ten temat  "wyszukiwarce".

Offline Robert

• Administrator
  • Guru
internet na linuxie
« Odpowiedź #14 dnia: 2010-03-04, 23:48:22 »
No to zapisz się na kurs obsługi google.

END OF TOPIC
Zanim popełnisz grafomaństwo: 1 | 2 | 3
Baza RPM Jak szukać informacji